jak korzystac z jednego programu na dwóch komputerach?
witam ponownie!
na jednym z dwoch komputerow w biurze mam win me oraz program Multi Magazyn do pisania i archiwizowania faktur.
czy moge go w jakis sposob tak udostepnic lub cos z nim zrobic bym mogl pisac faktury rowniez na drugim komputerze ale by byly one zapisywane w komputerze pierwszym w ktorym program jest zainstalowany?
z gory dziekuje za odp i pzodrawiam
dugi
na jednym z dwoch komputerow w biurze mam win me oraz program Multi Magazyn do pisania i archiwizowania faktur.
czy moge go w jakis sposob tak udostepnic lub cos z nim zrobic bym mogl pisac faktury rowniez na drugim komputerze ale by byly one zapisywane w komputerze pierwszym w ktorym program jest zainstalowany?
z gory dziekuje za odp i pzodrawiam
dugi
Odpowiedzi: 6
No coz. Mylisz sie co do instalacji programu w wersji jednostanowiskowej na kazdej koncowce. Oczywiscie pomijajac aspekty legalnosci/nielegalnosci (bo nie o to chodzi w tym wywodzie).
Hmmm, mapowane tylko dane? No coz, myslalem, ze nie trzeba tlumaczyc co mialem na mysli mowiac mapowanie. Chodzilo mi oczywiscie o zamapowanie folderu (partycji) na ktorej sa dane (znajduje sie folder np: x:BUCH).
Albo mnie nie zrozumiales, albo mylimy pojecie "mapowanie".
bullshit. zainstaluj sobie buchaltera w wersji jednostanowiskowej, zrob tak jak napisalem powyzej. utworz w buchalterze np. 2 katalogi elnino i szymon. wejdz na dwoch komputerach do katalogu(firmy) szymon. zacznij wpisywac faktury, przegladac ksiegi, zrob liste plac. potem wejdz na forum i przyznaj ze nie miales racji.
a mapowane sa tylko dane.
Hmmm, mapowane tylko dane? No coz, myslalem, ze nie trzeba tlumaczyc co mialem na mysli mowiac mapowanie. Chodzilo mi oczywiscie o zamapowanie folderu (partycji) na ktorej sa dane (znajduje sie folder np: x:BUCH).
Albo mnie nie zrozumiales, albo mylimy pojecie "mapowanie".
Dopiero wersja sieciowa umozliwia prace "zdalna" programu.
bullshit. zainstaluj sobie buchaltera w wersji jednostanowiskowej, zrob tak jak napisalem powyzej. utworz w buchalterze np. 2 katalogi elnino i szymon. wejdz na dwoch komputerach do katalogu(firmy) szymon. zacznij wpisywac faktury, przegladac ksiegi, zrob liste plac. potem wejdz na forum i przyznaj ze nie miales racji.
No coz. Buchalter w wersji jednostanowiskowej musi byc zainstalowany na kazdej koncowce a mapowane sa tylko dane. Dopiero wersja sieciowa umozliwia prace "zdalna" programu.
nie, jak najbardziej byla to powazna wypowiedz.
niby dlaczego? nie znam tego softu, ale pzykladowo Buchalter czy program do fakturowania z Athenysoft dziala wlasnie na tej zasadzie. Wersja jednostanowiskowa, udostepniasz zasoby na jednym kompie, na drugim musisz zamapowac ten zasob, bo zrobienie skrotu z otoczenia sieciowego nic nie da.
po czy normalnie sobie pracujesz na dwoch kompach, ktore korzystaja z jednego zrodla.
niby dlaczego? nie znam tego softu, ale pzykladowo Buchalter czy program do fakturowania z Athenysoft dziala wlasnie na tej zasadzie. Wersja jednostanowiskowa, udostepniasz zasoby na jednym kompie, na drugim musisz zamapowac ten zasob, bo zrobienie skrotu z otoczenia sieciowego nic nie da.
po czy normalnie sobie pracujesz na dwoch kompach, ktore korzystaja z jednego zrodla.
Oczywiscie zartujesz sobie ?Szymon Grabiński:program moze wystartuje gdy zamapujesz dysk na ktorym jest zrodlo tego programu
niekoniecznie. program moze wystartuje gdy zamapujesz dysk na ktorym jest zrodlo tego programu a u siebie po prostu zrob skrot. moze nie bedziesz mogl wprowadzac tej samej faktury jednoczesnie na dwoch kompach, ale dwie rozne... trzeba sprawdzic.
Ten program chyba jakoweś opcje serwera/klienta mieć by musiał. No chyba źe to w inny sposób zrobić moźna :roll:
Strona 1 / 1