jak kasowac foldery ???
Jak uzytkownik zaawansowany moze kasowac pliki i foldery utworzone przez administratora i innych uzytkownikow ??? (NTFS)
Szukalem juz chyba wszedzie.
PS:mrsit–dzieki za poprzednia rade.
Szukalem juz chyba wszedzie.
PS:mrsit–dzieki za poprzednia rade.
Odpowiedzi: 6
prawym klawiszem na folderze wlasciwosci zabezpiecznia
::)))))))))))))))))
no ale chodzi wlasnie o to ze nie wiem gdzie
recznie czyli:
mamy uzytkownika jasio i zbyszek
jasio tworzy folder i jest jego wlascicielem jako admin dodajesz prawo takze zbyszkowi do pelnej kontroli
mamy uzytkownika jasio i zbyszek
jasio tworzy folder i jest jego wlascicielem jako admin dodajesz prawo takze zbyszkowi do pelnej kontroli
Po prostu jeden z uzytkownikow uzywa dwoch kont (nie pytajcie po co bo to dluga historia) i nie moze modyfikowac folderow ktore sam utworzyl ale na swoim drugim koncie. Ciagle przelaczanie jest uciazliwe.
PS: "musisz recznie dodawac do kazdego stworzonego folderu uprawnienia dla zaawansowanych userow pelna kontrola." – jak to zrobic ?
PS: "musisz recznie dodawac do kazdego stworzonego folderu uprawnienia dla zaawansowanych userow pelna kontrola." – jak to zrobic ?
Moglbys szerzej opisac problem? Tzn mam na mysli czemu taka kombinacja Ci jest potrzebna ? Moze znajdziemy inne wyjscie.
Co do kasowania plikow... Podejrzewam ze bedzie to trudne musze potestowac to na spokojnie bo generalnie to jest tak: w momwncie tworzenie folderu jest tworzony identyfikator o tym kto jest jego wlascicielem i tylko admin lub wlasciciel moga go skasowac. Jest to logiczne inaczej zabezpiecznia stracilyby sens.
Jedyne wyjscie jakie widze w tej chwili jest takie:
musisz recznie dodawac do kazdego stworzonego folderu uprawnienia dla zaawansowanych userow pelna kontrola.
Przychodzi mi do glowy jeszcze jeden sposob ale to tylko hipoteza (nie mam jak w tej chwili to sprawdzic) – tworzysz np katalog test jako admin i zaznaczasz w zabezpieczeniach dziedziczenie uprawnien i dodajesz uzytkownikow zaawansowanych z full control. Zwyklym userom pozwalasz zapisywac tylko w tym katalogu wtedy zaawansowani powinni moc skasowac foldery.
Caly czas jednak jestem ciekaw do czego ci taka kombinacja potrzebna ?
Co do kasowania plikow... Podejrzewam ze bedzie to trudne musze potestowac to na spokojnie bo generalnie to jest tak: w momwncie tworzenie folderu jest tworzony identyfikator o tym kto jest jego wlascicielem i tylko admin lub wlasciciel moga go skasowac. Jest to logiczne inaczej zabezpiecznia stracilyby sens.
Jedyne wyjscie jakie widze w tej chwili jest takie:
musisz recznie dodawac do kazdego stworzonego folderu uprawnienia dla zaawansowanych userow pelna kontrola.
Przychodzi mi do glowy jeszcze jeden sposob ale to tylko hipoteza (nie mam jak w tej chwili to sprawdzic) – tworzysz np katalog test jako admin i zaznaczasz w zabezpieczeniach dziedziczenie uprawnien i dodajesz uzytkownikow zaawansowanych z full control. Zwyklym userom pozwalasz zapisywac tylko w tym katalogu wtedy zaawansowani powinni moc skasowac foldery.
Caly czas jednak jestem ciekaw do czego ci taka kombinacja potrzebna ?
Strona 1 / 1