ja chyba oszaleje!!!
Witam.Zecz dla mnie nowa a mianowicie zakupilem szrota T Satellite Pro 430CDS z lekko padnietym 98.Zmienilem dysk na wiekszy z 1,3 na 2,1MB.Na nowym dysku nie ma chyba nid bo po komendzie DIR wyswietla sie
COOMAND COM 95,874 05–05–99 10:22p
1 plik(ow) 95,874 bajtow
0 katalogow 2,162,921,472 bajtow wolnych
Problem polega na tym,ze komenty format C: itd nie pomagaja,wpisujac oznaczenie CD Romu C: odpisuje Nieprawidlowe okreslenie dysku,w biosie nie ma nic (szkoda gadac)na temat CD .Nie mam pojecia jak zainstalowac system jakikolwiek.A plyta sama nie startuje
COOMAND COM 95,874 05–05–99 10:22p
1 plik(ow) 95,874 bajtow
0 katalogow 2,162,921,472 bajtow wolnych
Problem polega na tym,ze komenty format C: itd nie pomagaja,wpisujac oznaczenie CD Romu C: odpisuje Nieprawidlowe okreslenie dysku,w biosie nie ma nic (szkoda gadac)na temat CD .Nie mam pojecia jak zainstalowac system jakikolwiek.A plyta sama nie startuje
Odpowiedzi: 11
Po mekach udalo mi sie dojsc do ladu a mianowicie jak juz pisalem po formacie przez XP na jednym kompie laptop nie odczytywal poprawnie dyskietki a po formacie na 98 komp z XP mial te same problemy.Udalo mi sia zreanimowac na starym dysku system na tyle ,ze zrobilem na laptopie dysk startowy i wszystko teraz juz gra.Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
PS.O ile sie orientuje to 98 robi format pod dosem a xp nie, chyba ze sie myle.
PS.O ile sie orientuje to 98 robi format pod dosem a xp nie, chyba ze sie myle.
karino13:no a teraz jest jeszcze lepiej :
"Nie mozna odnalezc sektora podczas odczytu na dysku A"
Dyskietke formatowalem pod win XP i pliki na nim wyswietla wszystkie a na laptopie nawet na komende A:>DIR dyskietka nie odpowiada (wyswietla powyzszy komunikat).Sadze ze naped jest zwalony albo studiujac net mam niekompatybilna stacje FDD (nie od tego modelu?)
to wybierz "B" .
Dyskietkę sprawdź pod kątem błędów na nośniku np scandiskiem w 98
jest jeszcze jeden problem a mianowicie po sformatowaniu na kompie z win XP dyskietka ma problemy na laptopie z win 98 i na odwrot.Co moze byc tego przyczyna.Format byl pelny i na 1.44
no a teraz jest jeszcze lepiej :
Dyskietke formatowalem pod win XP i pliki na nim wyswietla wszystkie a na laptopie nawet na komende A:>DIR dyskietka nie odpowiada (wyswietla powyzszy komunikat).Sadze ze naped jest zwalony albo studiujac net mam niekompatybilna stacje FDD (nie od tego modelu?)
Przerabialem juz to i wlasnie nic.Po restarcie nis sie nie dzieje tylko wypisuje –Usun dysk lub inny nosnik itd.Po komendzie dir wyswietla ladnie zawarte pliki na dyskietce
karino13:Nie chce byc upierdliwy ale mam juz BOOT98SE.exe ale komputer nic z tym niedziala Wyswietla tylko
boot98se exe 863,218 11–27–04 9:53A
1 PLIKOW 863,218
Ja teź.
A nie pomyślałeś czasem, źe to plik, który po kliknięciu się wypakuje na dyskietkę np.?
to jest moj bios.A moze cos sie nada??http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Nie chce byc upierdliwy ale mam juz BOOT98SE.exe ale komputer nic z tym niedziala Wyswietla tylko
1 PLIKOW 863,218
0 katalogow 594,342
Wolumin stacji A nie ma etykiety
NR seryjny woluminu 4897–F3EC
Ustawilem w biosie Boot Priority FDD–HDD i wyswietla
Usun dyski lub inny nosnik
Zrestartuj naciskajac klawisz
1 PLIKOW 863,218
0 katalogow 594,342
Wolumin stacji A nie ma etykiety
NR seryjny woluminu 4897–F3EC
Ustawilem w biosie Boot Priority FDD–HDD i wyswietla
Usun dyski lub inny nosnik
Zrestartuj naciskajac klawisz
Jak byś przeszukał archiwum , czy teź Google pod kątem "boot disk" to pewnie znalazłbyś link skąd moźna pobrać plik do zrobienia takiej dyskietki
nie posiadam dyskietki startowej bo nie mam jak ja utworzyc.
IO sys 222,390
msdos sys 9
COMMAND com 95,874
DRVSPACE bin 69,127
BOOTLOG prv 0
BOOTLOG txt 0
6 plikow 387,400bajtow
Szukam caly czas w necie rozwiazan ale oprocz USTAW W BIOSIE..... (u mnie niema czego ustawiac)i komendy fomat niewyczyta lem
IO sys 222,390
msdos sys 9
COMMAND com 95,874
DRVSPACE bin 69,127
BOOTLOG prv 0
BOOTLOG txt 0
6 plikow 387,400bajtow
Szukam caly czas w necie rozwiazan ale oprocz USTAW W BIOSIE..... (u mnie niema czego ustawiac)i komendy fomat niewyczyta lem
karino13 wpisz w linii poleceń
dir /A
– wyświetli Ci wszystkie pliki ukryte i systemowe.
Do instalacji nie potrzebujesz bootowania z CDROMU jeśli masz sprawną stację dyskietek .
Dla XP 6 dyskietek instalacyjnych, dla 98 dyskietka startowa , no i system na CD ROMie.
Jeśli masz system na tym dysku moźesz uzyć polecenia setupcor wywołując je z płyty z WIN98
dir /A
– wyświetli Ci wszystkie pliki ukryte i systemowe.
Do instalacji nie potrzebujesz bootowania z CDROMU jeśli masz sprawną stację dyskietek .
Dla XP 6 dyskietek instalacyjnych, dla 98 dyskietka startowa , no i system na CD ROMie.
Jeśli masz system na tym dysku moźesz uzyć polecenia setupcor wywołując je z płyty z WIN98
Strona 1 / 1