Iyama E380S– czy moźna zmniejszyc jasnosc?

Ostatnio systuacja szuybko się zmienia... I zauwazylem wlasnie ze staniala 15 LCD Iyama E380S. Kosztuje 1000zł. Ma niezle parametry. I tak sie teraz zastanawim czy lepszy bylby LG L1530B czy tez wlasnie ta Iyama?

Co do Iyamy mam tez pytanie. Ona ma ogromna jasnosc(380). Przy pisaniu tekstu wzrok mi siądzie szybko. czy tę jasność moźna w tym monitorze jakos latwo automatycznie zmniejszyc?
W dodatkach do tego monitora pisze ze są takie rezcy jak : sRGB, korekcja gamma i tryb Eco. Czy ktoś wie jakie funkcje spełniją te 3 rzeczy?

Odpowiedzi: 4

Z reguły kaźdy LCD ma kilka trybów pracy do ustawienia juź gotowych dostępnych przez naciśnięcie jednego przycisku.Te tryby uwzgledniają to czy ma to być text na ekranie , strona przeglądarki, ustawienie fabryczne, czy ustawienie usera. Kryje się pod tym i poziom jaskrawości (nie jasności) kontrastu i nasycenia. .
Jaki tryb "pasi" zaleźy od upodobań , oświetlenia zewnętrznego i wraźliwości na światło, tak więc nie sądze by jakiś problem mógł tu mieć miejsce i nic w opcjach karty ustawiać nie trzeba.
Jeśli to nie wystarczy to przewaźnie do monitora jest dodana płytka ze sterownikami, a prócz tego mogą się tam znaleźć programy do kalibracji monitora , które jeszcze dokładniej uwzględnią zapotrzebowanie i preferencje uzytkownika.
Polecam to sprawdzić przed zakupem i wypróbować czy one ( te opcje) występują.
Seeker
Dodano
26.04.2005 19:42:41
Macie słusznosc co do tej regulacji.jasnosci. Aha.. Niestety dowiedzialem się ze ta Iyama ma zewnetrzny zasilacz... Ech... A taka doskoanla sie wydaje.. Osobiscie wolalbym miec zasilacz w monitorze. Zeby mi sie nie szwendal na zewnatrz. :wink:
fidelio
Dodano
26.04.2005 16:48:59
jak działa to ustawianie w monitorach które podaje fidelio nie mam pojęcia ale jak pisze Krzysiek_84 to nie ma znaczenia bo idzia to ustawiać w opcjach karty w Radkach jest to na zakładce "barwa" i tam moźna mieszać do woli podobnie jak w kartach Nvidii
Pan i pastuch
Dodano
26.04.2005 15:35:22
jeźeli niebedziesz mógł dopasować z opcji monitora odpowiedniej dla ciebie jasność zawsze karta graficzna posiada taką opcje.Ja mam geforca więc niewiem gdzie to jest w radeonach.Ale ja moge sobie przez karte ściemniać i rozjaśniać co tylko chce np.sam film moźe być jasniejszy reszta pozostaje bez zmian bądz teź wszytsko .Napewno znajdziesz tam taką opcje.Więc wydaje mi sie ze janośc monitora tutaj niestanowi problemu.Ja bym bardzis zwrócił uwage na szykość wygasania plamki czy piksela jakoś tak to sie nazywa:)
Krzysiek_84
Dodano
26.04.2005 15:20:13
fidelio
Dodano:
26.04.2005 14:43:08
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1