Irytujący problem z XP
Witam,
mam irytujący problem z WinXP
sprzęt:
ECS K7S5A
AMD Athlon XP 1700
256 DDR 266 Kingstone
GF2 MX–400 64bit.
Muz. Mint 4–kanaly
HDD – barracuda IV 40 GB ATA 100
problem:
Niektóre – nawet niewielkie programy obciąźają procka w 100 % co powoduje źe nie mogę poruszać myszą w pionie. Sprawdzałem pamięć – jest OK.
U znajomego, który ma płytę MSI i Athlona 1400 jest identyczny problem.
Zalamiają programiki, które często mają niewielkie wymagania sprzętowe.
Mam nadzieję, źe ktoś wie jaki jest problem i jak go rozwiązać.
Pozdrawiam.
mam irytujący problem z WinXP
sprzęt:
ECS K7S5A
AMD Athlon XP 1700
256 DDR 266 Kingstone
GF2 MX–400 64bit.
Muz. Mint 4–kanaly
HDD – barracuda IV 40 GB ATA 100
problem:
Niektóre – nawet niewielkie programy obciąźają procka w 100 % co powoduje źe nie mogę poruszać myszą w pionie. Sprawdzałem pamięć – jest OK.
U znajomego, który ma płytę MSI i Athlona 1400 jest identyczny problem.
Zalamiają programiki, które często mają niewielkie wymagania sprzętowe.
Mam nadzieję, źe ktoś wie jaki jest problem i jak go rozwiązać.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 13
Dzięki – poszukam.
Borewicz
Borewicz
http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5aguide/
a dalej juź sobie poradzisz.
a dalej juź sobie poradzisz.
Właśnie pobrałem najnowszą oficjalną wersją – ale to nic nie pomogło.
Jakiego "nieoficjalnego" powinienem poszukać?
Borewicz.
Jakiego "nieoficjalnego" powinienem poszukać?
Borewicz.
Skoro po zmianie ze 133 na 100 problem znika to ewidentnie kłania się konieczność pobrania nieoficjalnego BIOS–u. One naprawdę rozwiązują zdecydowaną większość problemow tego typu.
Nic z tego – skanowałem najnowszym antywirusem – nic nie wykrył.
poza tym kiedy przestawiam magistralę systemową z 133 na 100 problem całkiem znika.
Podejrzewałem źe to moźe grafika – ale wymieniłem na inną i nic. Więc pewnie płyta główna. ... Procesor nigdy nie był kręcony więc nie powinien być przysmaźony.
Podejrzewam uszkodzony port AGP na płycie głównej.
Pozdrawiam,
Borewicz
poza tym kiedy przestawiam magistralę systemową z 133 na 100 problem całkiem znika.
Podejrzewałem źe to moźe grafika – ale wymieniłem na inną i nic. Więc pewnie płyta główna. ... Procesor nigdy nie był kręcony więc nie powinien być przysmaźony.
Podejrzewam uszkodzony port AGP na płycie głównej.
Pozdrawiam,
Borewicz
masz trojana przeskanój dysk ja miałem to samo jak nie pomoze to formata i nowy system
Nic nie zmienialem prócz pamiecie na DDR Kingstone PC266
Problem moze tkwic w sprzecie. zmienialem jakis sprzed w kompie ? bo moze np plyta nie wspolgrac tak jak powinna z kazda inna czascia
To moja literówka. – oczywiście svchost. Wiem źe systemowy i chyba odpowiedzialny za jakieś internetowe sprawy.
Ale muszę przejechać system jakims AD–AWARE
kompa nie krecilem w ogole.
Ustawilem tylko agresywne ustawienia pamięci.
Np. CAS 2T itd...
Na nowym userze to samo – dodam źe system jest prawie świerzy – ma z 3 tygodnie. Ale dane i robaki mogły siedzieć na drugim dysku – ale jak pisałem – antywirus nic nie widzi.
Pozdrawiam,
Borewicz
Ale muszę przejechać system jakims AD–AWARE
kompa nie krecilem w ogole.
Ustawilem tylko agresywne ustawienia pamięci.
Np. CAS 2T itd...
Na nowym userze to samo – dodam źe system jest prawie świerzy – ma z 3 tygodnie. Ale dane i robaki mogły siedzieć na drugim dysku – ale jak pisałem – antywirus nic nie widzi.
Pozdrawiam,
Borewicz
Jeźeli to svhost –to to jednak robal, a jeźeli svchost to to proces systemowy. Sprawdź top raz jeszcze.
Moźe warto byś załoźył nowy profil – nowego usera i zobaczł czy i tam będzie ten problem – jeźlei nie to by znaczło, źe profil Ci się wysypuje po jakimś uszkodzeniu.
Jeszcze jednao – jeźlei procesor jest choć minimalnie podkręcony to teź moze być przyczyna i powinieneś albo wrocić do standardowych ustawień, albo poszukać tych BIOS–ów OC.
Moźe warto byś załoźył nowy profil – nowego usera i zobaczł czy i tam będzie ten problem – jeźlei nie to by znaczło, źe profil Ci się wysypuje po jakimś uszkodzeniu.
Jeszcze jednao – jeźlei procesor jest choć minimalnie podkręcony to teź moze być przyczyna i powinieneś albo wrocić do standardowych ustawień, albo poszukać tych BIOS–ów OC.
Pamięć wymieniałem, bo wcześniej nie mogłem grać w gry i oglądać flmów kiedy pamięć była taktowana 133, po jakichś 20 min. komp robil cięźki zwis.
Po wymianie na DDR nie ma takich kłopotów.
Zauwaźyłem ostatnio, ze bardzo duzo zasobów pochłania "czasami" proces "svhost.exe" czy jakoś tak.
Moźe to fałszywy trop, ale co to jest za proces...
Co do ECS i tej płyty to owszem jest dziwna – ale moj znajomy na płycie MSI ma idento problem.
PS. wirusów i robaków program antywir. z najnowsza bazą nie wykrywa.
Pozdrawiam,
Borewicz
Po wymianie na DDR nie ma takich kłopotów.
Zauwaźyłem ostatnio, ze bardzo duzo zasobów pochłania "czasami" proces "svhost.exe" czy jakoś tak.
Moźe to fałszywy trop, ale co to jest za proces...
Co do ECS i tej płyty to owszem jest dziwna – ale moj znajomy na płycie MSI ma idento problem.
PS. wirusów i robaków program antywir. z najnowsza bazą nie wykrywa.
Pozdrawiam,
Borewicz
Zmień taktowanie pamięci ze 133 na 100 i zobacz czy problem nie zniknie.
Jezlei nie ot 'przejdź się" po sieci – trzeba pobrać jakąć wersję BIOS–u przygotowaną nieoficjalnie, bo z tym ECS–em róźnie bywa, wgrać ją i zobaczyć co się zmieni w pracy systemu.
Jezlei nie ot 'przejdź się" po sieci – trzeba pobrać jakąć wersję BIOS–u przygotowaną nieoficjalnie, bo z tym ECS–em róźnie bywa, wgrać ją i zobaczyć co się zmieni w pracy systemu.
Nie chce mi się w to wierzyć.
No to moźe jeszcze jakieś wskazówki są potrzebne?
Pozdrawiam.
07 Zgłoś się
Borewicz
No to moźe jeszcze jakieś wskazówki są potrzebne?
Pozdrawiam.
07 Zgłoś się
Borewicz
Strona 1 / 1