IP ale europe
zawsze mnie ciekawi jeden tema wiekszosc IP maja stany zjednoczone przydzielone podobno – czy jest gdzies spis poprzydzielanych klas adresów znaczy od do tych IP dla was? znalazlem ciekawa info w necie ze niby numerki ipv4 sie koncza a wiekszos z nich maja stany wiec czy jest jakas lista ze to i to do nas a to wasze? pozatym ipv6 bedzie wyba w drodze dziecka z lasu do xp czy on juz obsluguje??
Odpowiedzi: 6
Wiedzialem :P .Abdenago:mialem na mysli me, 98
O te systemy rowniez nie musisz sie obawiac –> http://www.ipv6.org/impl/windows.html
mialem na mysli me, 98 – niektorzy jeszce to uzywaja i to w ilosciach znacznych
choc musze sie przyznac nie bylem pewien czy xp obsluguje ipv6, ale sprawdzilem mozna zainstalowac tcp/ip w wersji 6
choc musze sie przyznac nie bylem pewien czy xp obsluguje ipv6, ale sprawdzilem mozna zainstalowac tcp/ip w wersji 6
XP od poczatku supportuje ipv6, w w2k chyba pack SP1 suplementuje jego obsluge, o w2k3 nawet nie pisze. Na jakie starsze wersje ? Tylko nie pisz ze miales na mysli 3.11Abdenago:... ipv6, zanim wejdzie do powszechnego uzytku bedziemy mieli nowe windowsy, a jestem pewien ze gdy bedzie taka potrzeba to bill wypusci laty na starsze wersje
No a na jakiej zasadzie dziala neostrada ? Nie przypadkiem takiej jak opisana przez Ciebie "teoria" ?sdcom:neo
(...)
wpiecie jej w pod 1 mega serwerkiem pod neta – ale wtedy to by juz wszystko padlo ale teoretycznie jest to mozliwe...
to ciekawe w polsce w neo ma odobno kazdy publiczn adres wiec metoda oszczednosciowa by bylo podpiecie by tego wszystkiego w jedna siec "lokalna" i wpiecie jej w pod 1 mega serwerkiem pod neta – ale wtedy to by juz wszystko padlo ale teoretycznie jest to mozliwe...
http://www.iana.org/ipaddress/ip–addresses.htm
masz racje ip z puli ipv4 sie koncza, dlatego popularne sa takie sposoby osczedzania ip jak nat itp, przydzielaniem ip zajmuje sie agencja porzarządowa INTERNIC, tzn przydziela ona adresy sieci i maski, a w gestii samegoo admin jest juz podzielenie tego na mniejsze czesci, ipv6 wchodzi, ale narazie nie jest zbyt popularne z tego co wiem w polsce sa tylko dwie powazne sieci ktore testuja ipv6, zanim wejdzie do powszechnego uzytku bedziemy mieli nowe windowsy, a jestem pewien ze gdy bedzie taka potrzeba to bill wypusci laty na starsze wersje
Strona 1 / 1