Inwestycja

Witam, po nowym roku mam zamiar nabyć w drodze zakupu
w renomowanym sklepie komputerowym, zestaw komputerowy, obsługiwany przez so WMC2005.
Przejrzałem trochę ofert w sieci, na forach etc.i jak
na razie, znalazłem propozycje, które szczególnie mnie zainteresowały (choć do tanich nie naleźą.
Opis techniczny jednostek znajduje się pod:
http://www.yamo.pl/images/druki/x11.pdf
http://www.yamo.pl/images/druki/x15.pdf
http://www.vobis.pl – tutaj jest jednostka oznaczona:VMC83045E X POWER.
Mam prośbę, o rzucenie fachowym okiem na te zestawy,
ich ocenę pod kątem uźytkowania pod wspomnianym systemem, z naciskiem na obsługę najbardziej wymagająch sprzętowo aktualnych gier. W ramach potencjalnych moźliwości sprzętu, chciałbym samemu sobie wczytać/wgrać bibliotekę muzyczną (przy pomocy Audacity)o pojemności ok. 1000 płyt cd, na hdd, normalnie uźywać kompa do tradycyjnych podstawowych domowych zastowań i wszelkiego "dobra" przypisanego nowemu systemowi operacyjnemu.
Czekam na rzetelną odpowiedź, niestety sam nie potrafię złoźyć komputera i wiem, źe nigdy się tego
nie nauczę. Skazany więc jestem na kupno, ale skoro
w max. opcji mam wydać 11 patoli, to musi być to warte co do złotówki. :)

Odpowiedzi: 3

Dokładnie, zamiast wydawać 11k na sprzęt, lepiej jest kupić teraz taki za 5–6k, a ręsztę kasy odłoźyć aby potem muc coś dokupować.
Ja bym zmienił w tym zestawie co S napisał:
– zasilacz na TAGANA420W (nie duźa dopłata)
– pamięci 2GB co by było (2x1gb dual)
– 2x dysk HDD WD 200gb (w końcu chciałeś mieć duźo miejsca
no i dokupił jakiś PORZĄDNY monitor – jak LCD (a kasy widze, źe masz) to zainteresuj się firmą EiZO (jeźeli inetresuje cię grafika np.) jak tylk granie, to jakiś 19" za 2k wystarczy.

*oczywiście to tylko moje zdanie, kaźdy ma inne, czy to lubi innego producenta albo do innego jest zraźony ;D
Egzek–JKD
Dodano
16.12.2005 09:43:03
Pniźej jest zestaw za 4tyś. który napewno poradzi sobie lepiej w grach niź ten Vobis DIGITAL VMC 83045E XPOWER – ładna nazwa, dwa rdzenie w procesorze i rozsądna ilość pamięci – to jest wszystko co mogę powiedzieć pozytywnego o tym zestawie. Firma Vobis zazwyczaj buduje swoje zestawy bardziej z pomocą panów od marketingu niźli z fachowcami którzy wiedzą co moźe potrzebować potencjalny klient. Ja mówię źe do gier ten komputer to się tak średnio nadaje, za tą gotówkę moźna mieć komputer o wiele bardziej wydajny w grach. Np.:

AMD Athlon 64 3000+ Venice 640 zł
EPOX EP–9NPA+ nForce4 453 zł
Kingston DDR 1GB/400 (2 x 512MB) CL3 336 zł
Seagate Barracuda 7200.7 200GB SATA/NCQ 435 zł
DVD–RW BenQ DW1620–0F1 Dual Layer OEM 189 zł
Sapphire ATI Radeon X1800XL 1 535 zł
Chieftec 360W 360–202–DF ATX PFC 159 zł
Klawiatura BenQ 6511va 15 zł
Mysz Logitech Black Label S96 29 zł
cooler Arctic Cooling Freezer 64 Pro 83 zł
I–BOX Cobra MF103–12A17TB 350W tytanowo–czarna 105 zł

Cena zestawu: 3 979,00 zł

Zestaw marzenie, nie ma co prawda naklejki Vobis, ale za to miaźdźy go z łatwością. Oczywiście procesor moźna by dać lepszy, bo te 3000+ będzie lekko ograniczać rozrywke. Jeśli masz sporo gotówki to takźe 2GB ram warto by kupić od razu.
spiderko
Dodano
16.12.2005 09:29:39
To ja Ci powiem, źe tutaj znaczą częśc pieniędzy (które wydasz na zakup któregokolwiek zestawu) przepłacisz za samą marke i wygląd.
np. pierwszy zestaw kosztuje 5k to jakieś 1k przeplacasz i nie dostajesz tego co powinieneś mieć (tzn. za 3 miesiące wyjdzie gra która juź nie będzie Ci chodzić wyśmienicie).

Nie masz znajomego który umie składać komputery i na ten rynek (tzn. wie gdzie co moźna kupić?)
Egzek–JKD
Dodano
16.12.2005 08:33:56
Floating
Dodano:
16.12.2005 07:59:47
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1