!!!! INTERNET PRZEZ 802.11 !!!!

W moim mieście mam moźliwość załoźenia stałego drogą radjową 802.11 :D (STAŁY IP) .

Czy źeby internet rozesłać na kilja pc (np.4) wystarczy:
:?: –Antena do odbioru sygnału od operatora
–Akces point z 4 portowym słiczem Fast Ethernet
–Okablowanie Ethernet
–Karty sieciowe

Poprawcie mnie jeśli coś się nie zgadza. :!:
Wydajcie opinie.
PS:Jeśli to ustawienie się zgadza to czy Akces point
oprucz internetu opsłuźy pc z kartami bez przewodowymi.

Odpowiedzi: 6

Dostawca internetu powiedział źe moja wersja z (AP) będzie działać tylko źe on niema u siebie AP s słiczem i trzeba będzie podłączyć wolowsko.

Teraz musze rozłoźyć kable!!!

jak podłączyć skrętkę do gniazdka. (Szkice jakieś materjały) czy po podłączeniu gniazdek trzeba sprawdzić testerem.

Czy to prawda źe ethernet urzywa 4z8 źył
awięc czy do pozostałtch wolnych 4 moźna podłączyć osobne gniazdko z osobną transmisją
eyes
Dodano
24.10.2003 21:28:18
Bardzo duźo informacji o sieciach bezprzewodowych jest w aktualnym CHIP–ie 10/2003 ( 10 stron !), duźo informacji znajdziesz teź http://www.cyberbajt.pl/wiedza/howto.shtml i http://www.wlana.org/index.html . pozdro
rafye
Dodano
09.10.2003 19:03:00
eyes:
Ja widziałem całą sprawe tak.
1.Biore podłanczam akces point radjowy z 4x ethernet (bo są takie z 4x lan kablowy) do anteny i wszystko.

2.Chodziło mi oto czy ap po pomyśle z puntu 1 oprucz internetu będzie komunikował się z np. laptopem z radjową kartą sieciową i komunikował laptop z komp na kablach.

3.Oper oferuje mi 64k/s za 60zł lub 128k/s za 80zł

Hmmm.
Ad. 1) ten twój "acces point" zwykły punkt dostępowy – to jest karta PCI plus kabelek niskostratny i antena zewnętrzna (zakładam źe jesteś dalej niź 200 metrów od tego co w sieciach radiowych nazywa się acces pointem). Acces point jest to antena z którą łączą się klienci w trybie infrastrukturalnym – jest to antena dookólna, komplet anten sektorowych, czy teź antena kierunkowa. Nie podłączysz sobie bezpośrednio sygnału 2,4 GHz do niczego, tylko do karty radiowej. Następnie moźesz zabudować w kompie normalną sieciówkę i z niej wyprowadzić sygnał dalej.
Ad. 2) Z uwzględnieniem punktu 1 – będzie się komunikował, jeśli anteny obu punktów będą się "widziały".
Ad. 3) Mówisz o 64kbps. To jest 8kBps – na dwie osoby moźna jeszcze spokojnie podzielić i kaźdy będzie robił co chce bez zbytniego czekania. Na więcej to juź rzeźnia... Zapomnij wtedy o jakiejkolwiek działalności oprócz www i poczty – p2p bye, bye :D . 128kbps to na czterech juź odrobinkę lepiej. A jak chcesz sobie uzmysłowić tą szybkość to pomyśl źe modem ma 56kbps....

To tyle.
kwladarz
Dodano
02.10.2003 21:08:49
Ja widziałem całą sprawe tak.
1.Biore podłanczam akces point radjowy z 4x ethernet (bo są takie z 4x lan kablowy) do anteny i wszystko.

2.Chodziło mi oto czy ap po pomyśle z puntu 1 oprucz internetu będzie komunikował się z np. laptopem z radjową kartą sieciową i komunikował laptop z komp na kablach.

3.Oper oferuje mi 64k/s za 60zł lub 128k/s za 80zł
eyes
Dodano
02.10.2003 20:34:19
Witam.
Jak rozumiem chcesz dalej rozesłać juź sygnał normalnie kabelkiem, no więc jeden komputer będzie serwerem – zamontujesz w nim kartę radiową. Jego zadaniem będzie dzielenie sygnału. Będzie on bramą dla twojej podsieci. Dalej juź normalnie jak z kaźdą siecią kablową. Tu nie ma tak prosto jak z kabelkiem, bo wtedy sobie hub'a czy teź switch'a montujesz i finito. Piszesz "acces point" – mam nadzieję, źe o hub'a ci chodzi, a nie o AP sieci radiowych. aha i napisz jakie pasmo i za jaką cenę gwarantuje ci operator, bo od tego zaleźy czy warto dzielić takie łączę. Przewaźnie za 50 zł otrzymuje się 8kB do 16kB i zewnętrzne albo wewnetrzne IP, w zaleźności od operatora.

PS:Jeśli to ustawienie się zgadza to czy
Akces point
oprucz internetu opsłuźy pc z kartami bez przewodowymi.

Tego to nie rozumiem... To jak ty to chcesz robić bezprzewodowo czy kablem??
kwladarz
Dodano
01.10.2003 18:06:44
Nie ma problemu, bo za pomocą tego co pisałeś dzielone jest łacze przez "specjalistów" od radiówek...

Z tym, źe jedno ale, moźe byc problem z MAC... Takim numerem identyfikacyjnym karty.

Pewnie to nie jest najlepszy sposób, ale ja bym to zrobił tak. Budujesz sobie jakiegos rzecha, który posłuzy za serwer. W nim instalujesz karte sieciową z odpoiwednim MACiem ten komp podłaczsz do huba i reszte kompów teź. Potem na rzechu robisz udostępnianie neta i spoko jest.

Jak ja cos namaciłem, to równieź proszę o poprawę, ale wydaje mi się, źe moi koledzy z drugiego bloku tak sobie włśnie zrobili (z łaczem bezprzewodowym of course :wink: )
Pawek
Dodano
01.10.2003 17:55:34
eyes
Dodano:
01.10.2003 17:01:37
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1