Internet na 2 kompach...
Mam dwa kompy. Na jednym Xpek na drugim 98se i polaczone sa w siec. Na tym z Xpekiem jest modemik do ISDNu. Zrobilem dzielenie internetu... tzn: gdy ja chodze na moim kompie na tym drugim tez mozna. Ale jak zrobic zeby tamten komp bez modemu mogl sie laczyc z netem przez ten z modemem, w taki sposob aby nie trzeba bylo nic robic w tym z modemem. Chcialbym go wlaczyc przez siec i moc polaczyc sie z netem... w jaki sposob to zrobic ? czy bedzie to mozliwe z pomoca programu winvnc lub czegos podobnego ?
Sorry ze to tak zagmatwane...
Sorry ze to tak zagmatwane...
Odpowiedzi: 4
dudi:Ale jakis programik jest potrzebny zeby zrobic wake'a. Jaki ?
W opcjach biosu płyty musi być funkcja "wake'up".
Podobnie karta sieciowa musi mieć taką opcje.
Poczytaj http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=3811&highlight=wakeup&sid=f8c8b8be55cdfc949a5fd63c6a5da396
Ale jakis programik jest potrzebny zeby zrobic wake'a. Jaki ?
nie wiem na jakiej plycie jest ten drugi komp , ale jezeli ma WOL , to mozesz ustawic , zeby wlaczac hosta z drugiego kompa po prostu przez sieciowke – puscic sygnal do hosta aby ten sie wlaczyl (pod warunkiem ze masz wlaczona listwe :D) – na epoxie jest ta opcja i jezeli twoja sieciowka na drugim kompie tez ma ta opcje , to byc moze cos zdzialasz
Ale tobie chodzi o to, zeby net byl na tym drugim komputerze bez koniecznosci wlaczania kompa z modemem ?? Jesli tak to niestety chyba nie ma takiej mozliwosci. ISDN laczy sie z netem przez numer dostepowy TPsa i jesli komputer do ktorego wsadzony jest modem nie bedzie wlaczony to sie nie polaczysz. W tym przypadku nie pomoga zadne routery. Pozostaje Ci tylko labo miec kompa caly czas wlaczonego, alebo wstawienie jakiegos serverka.
Strona 1 / 1