Internet Explore, internet – ale zagadka ??!!

Plan sytuacyjny:
*siec na SDI
*serwer: red hat (10.0.0.1)
*przyłaczone 10 kompów
*adresy stałe
*mó komputer 10.0.0.23 (Windows XP pro SP2)
Problem:
NIE MOGE ŁĄCZYĆ SIE Z INTERNETEM!!
nie moge otworzyć źadnej strony, nie moge połczyc sie z GG.

Kaźdy komp z sieci moźe mnie spingować i nie ma problemu (ping działa), na serwerze wszystko jest dobrze zapisane, wszyscy z sici mogą sie łączyć z netem tylko NIE JA!! Problem wiec chyba jest po mojej stronie.
Przywrócilem wszystkie ustawienia domyślne w przeglądarce, wywaliłem firewalla (ZoneAlarm), firewall systemowy teź jest wyłaczony.
Diody na karcie sieciowej:świeci się tylko pomarańczowa (światełko ciągłe), zielona dioda nie odpowiada (zawsze migała :)

POMOCY!!!!!

Odpowiedzi: 8

oki dzięki za pomoc co prawda nie próbowałem tego gdyź problem 'sam' się rozwiązał (tzn. cieciowaty admin mojej sieci coś zje..ał i mówił mi źe wszytko jest ok, a sprawa rozwiązała sie po awarii servera kiedy to przyszedł proffesional admin i zrobił wszystko na cacy :) Dzięki i tak za pomoc .
pozdro
onf77
Dodano
04.11.2004 15:13:04
onf77:
czy moźe na to mieć wpływ SP2 ??
IMO nie. Gdybys mial zalaczona systemowa zapore, nie mozna by bylo pingowac Twojego komputera.

Przy okazji, bo teraz mi sie przypomnialy klopoty jednego z uzytkownikow i to calkiem niedawno – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=137666#137666 – sprobuj tego winsockxpfixa.
EL NINO
Dodano
02.11.2004 20:57:24
oki dziękówa sprawdze jak przyjde do domu bo teraz z pracy pisze ;) a jeszcze takie pytanie==> czy moźe na to mieć wpływ SP2 ??

jeśli są inne sugestie to prosze o dalszą pomoc

peace
onf77
Dodano
02.11.2004 15:25:23
Jest mozliwe – musisz sprawdzic. To nie jest normalne, ze swieci sie tylko pomaranczowa dioda.
Wez komputer do kolegi i podlacz do jego kabla, jesli nie masz mozliwosci podmienic na probe u siebie nowego/innego. Moze to tylko ktoras wtyczka ? A moze sam kabel ? Podmien rowniez na probe sieciowke.
EL NINO
Dodano
02.11.2004 13:16:05
To bedzie walniety albo kabel, albo sieciowka.

El NINO ale jeśli sieciówka jest walnięta/kabel nie styka to czy jest moźliwe źe puszczając ping z serwera/ innego kompa w sieci dochodzi on do mnie i wraca (tzn źe jest wszystko OK) ??
onf77
Dodano
02.11.2004 13:07:27
onf77:
od czego są poszczególne kabelki

Przy kablu krosowanym we wtyczce1 po lewej i wtyczce2 po prawej:

Odbiór+ ––––Biało – Pomarańczowy ––––Transmisja+
Odbiór– ––––Pomarańczowy ––––Transmisja–
Transmisja+ ––––Biało – Zielony ––––Odbiór+
nie uźywane) ––––Niebieski ––––(nie uźywane)
nie uźywane) ––––Biało – Niebieski ––––nie uźywane)
Transmisja– ––––Zielony ––––Odbiór–
nie uźywane) ––––Biało – Brązowy ––––(nie uźywane)
nie uźywane) ––––Brązowy ––––(nie uźywane)

To bedzie walniety albo kabel, albo sieciowka.
EL NINO
Dodano
02.11.2004 13:00:43
promienie:
kiedyś teź tak miałem ale to była wina tego, źe z końcówki(wtyczka) kabla sieciowego był wyrwany jeden małyt kabelek i dlatego nic nie dzialalo i tez paliła się tylko jedna dioda

...tę opcje teź brałem pod uwage tylko zastanawia mnie czy jeśli niestyka kabelek to czy przeszedłby ping ??!! (jeśli ktoś mógłby opisać od czego są poszczególne kabelki– przesył danych do, przesył danych od, uziemienie...nie wiem co tam jeszcze :)

pozdro i prosze o dalszą POMOC!!!
onf77
Dodano
02.11.2004 11:56:13
kiedyś teź tak miałem ale to była wina tego, źe z końcówki(wtyczka) kabla sieciowego był wyrwany jeden małyt kabelek i dlatego nic nie dzialalo i tez paliła się tylko jedna dioda
promienie
Dodano
02.11.2004 11:37:38
onf77
Dodano:
02.11.2004 10:25:48
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1