Instrukcja
Cześć mam problem dostałem drugi dysk i jak go podłączyć bo kiedy podpinam go pod taśme tą samą co mam podpięty ten pierwszy to mi go czyta ale potem nie widzi mi napędów optycznych (cd)
Odpowiedzi: 13
Oki zobacze dzięki
zachariaszs:Ale to nadal nie rozwiązuje mojego problemu na jednej taśmie 2 dyski a na drugiej 2
zachariaszs–u, zaprawdę powiadam Ci jeszcze raz: podłącz do jednej taśmy dysk na Mastera i napęd CD na Slave i na drugiej taśmie tak samo i daj cynk co to dało. Znanym jest powszechnie fakt, źe dwa sprawne dyski mogą się gryźć z nieznanych przyczyn i róźniście to się moźe objawiać. Musisz najpierw sprawdzić inną konfigurację podpięcia.
Ale to nadal nie rozwiązuje mojego problemu kiedy nie mam dysku jest oki ale kiedy podłanczam go do zasilania do tracą się oba napędy! Mam na jednej taśmie 2 dyski a na drugiej 2 napędy.
Amen !!
Amen !!
Ucho:Pozazdrościć, ale ja jeszcze jakoś nie mam zaufania do SATA i mam dysk na IDE
To czas nabrac zaufania do tego interfejsu :wink:
Ucho:Właśnie, co dalej ??
Nie martw sie, chipzilla juz wymusi na producentach optyki prawidlowy i jedyny sluszny kierunek rozwoju :wink:
mettal:Ja osobiscie teraz mam taki luksus ze na Primary i Secondary Master jest po jednej nagrywarce,a kanaly Slave pozostaly puste.
Pozazdrościć, ale ja jeszcze jakoś nie mam zaufania do SATA i mam dysk na IDE. Moźe jakiś przesąd, albo nie wiem co ...
mettal:Tylko z drugiej strony napedy optyczne z interfejsem SATA mozna policzyc na palcach jednej reki, a i w tym przypadku zapewne pojawia sie nowe problemy :wink:
Właśnie, co dalej ??
A tak przy okazji: w Nero nie mam uaktywnionej opcji kopiowania "w locie". Czy to przez fakt podpięcia obu napędów na jednej taśmie ??
Ja osobiscie teraz mam taki luksus ze na Primary i Secondary Master jest po jednej nagrywarce,a kanaly Slave pozostaly puste. Zwiekszenie wydajnosci napedow podczas kopiowania w locie jest naprawde zuwazalna, to samo podczas kopiowania plikow na dyski. :P
BTW nowy mostek poludniowy Intel ICH8 ma zostac calkowicie pozbawiony kontrolera P–ATA, bedzie tylko 6 zlacz SATA. Rozwiazanie w dobra strone, skoncza sie problemy tasmami, kanalami, z Masterami Slave'ami... Tylko z drugiej strony napedy optyczne z interfejsem SATA mozna policzyc na palcach jednej reki, a i w tym przypadku zapewne pojawia sie nowe problemy :wink:
BTW nowy mostek poludniowy Intel ICH8 ma zostac calkowicie pozbawiony kontrolera P–ATA, bedzie tylko 6 zlacz SATA. Rozwiazanie w dobra strone, skoncza sie problemy tasmami, kanalami, z Masterami Slave'ami... Tylko z drugiej strony napedy optyczne z interfejsem SATA mozna policzyc na palcach jednej reki, a i w tym przypadku zapewne pojawia sie nowe problemy :wink:
Dyski twarde wręcz powinny być na jednej taśmie bo wolniejszy napęd nie ogranicza szybszego urządzenia podpiętego razem:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
Najczesciej stosowane, z regoly najmniej konfliktowe i w miare wydajne to :
dwa dyski razem na jednej tasmie, na kontrolerze Primary
dwa napedy optyczne na jednej tasmie na kontrolerze Secondary
Choc zdarzaja sie wyjatki...
dwa dyski razem na jednej tasmie, na kontrolerze Primary
dwa napedy optyczne na jednej tasmie na kontrolerze Secondary
Choc zdarzaja sie wyjatki...
czy prawidłowo dyski powinny byc na jednej taśmie??
czy prawidłowo dyski powinny byc na jednej taśmie??
A zobacz co się będzie działo jak podłączysz na miksa tzn. dysk + CD na jednej i drugiej taśmie (nie zapomnij o zworkach :lol: )
Strona 1 / 1