Instalka xpsp1 a raid

Witam mam problem tego typu:Chce zainstalować xpsp1 podczas instalacji nie widzi dysku,wciskałem F6 i próbowałem zainstalowac mu stery raid ,najpierw zgrałem pliki z płytki dołączonej do płyty i nic potem ściagnołem nowe z netu i to samo.Kiedy zaczyna ładować z dyskietki to pojawia sie komunikat:PlikwinxpULSata.sys wywołał niespodziewany błąd (18)w wierszu 2108 w d:xpsp1aseootsetupoemdisk.c.
Po tym wszystkim usunołem wszystkie partycje załozyłem jeszcze raz,zrobiłem format cid i dalej to samo :?: Moźe ktoś wie które pliki dokładnie trzeba zgrać na dyskietkę,bo jest ich tam kilka?

Odpowiedzi: 3

Jeśli nie korzystasz z macierzy dyskowej RAID, wyłącz w BIOS`ie tą funkcję, wtedy nie będzie potrzeby instalacji driver`ów do RAID`u a system go nie wykryje.
Do poprawnej pracy macierzy dyskowej muszą być spełnione okreslone warunki :

2 lub 4 ( w płytach serwerowych moźe być więcej ) takie same HDD, odpowiednio skonfigórowane i zainstalowane sterowniki.
Jeśli nie masz 2 lub 4 dysków to zapomnij wogóle o macierzy dyskowej.
Twoje problemy mogą wynikać z tego, źe próbujesz instalować sterownik do czegoś co jest nie odpowiednio skonfigurowane lub brak jest parzystości dysków w macierzy.

Masz dysk(i) ATA czy SATA, bo sterowniki które instalujesz są do dysku SATA, błąd informuje o tym.
Niektore macierze dyskowe pracują tylko z dyskami SATA.
McScr@by
Dodano
02.03.2004 14:28:40
Witam :)
moze zacznimy od tego czy wiesz co to ten raid i czy jest Ci on potrzebny :?:
otoz jezeli masz swojego kompa tylko do uzytku domowego *wlasnego* a nie jako np. serwer to smialo mozesz sobie podarowac instalowanie sterownikow do raid *bo prawdopodobnie przy instalce windowsa wybierasz czy chcesz instalowac naciskajac tam jakis klawisz – POMIN TO zbedne*
ogolnie mowiac raid to fajna rzecz ale dosc droga polega ona mowiac krotka na tym ze
–przyspiesza wymiane danych
–dane sa bezpieczniejsze itp itd :D
gdyz pozwala na laczenie dyskow twardych a przy tym system widze te dyski jako jeden duzy

wiec jezeli nie masz raid pomin instalowanie tych sterownikow a jezeli kumasz czacze to mysle ze sobie poradzisz tylko nie rozumiec co chesz zgrywac na dyskietke
jeszcze sie towarzyszu zastanowimy :o co dalej

serwus
ejarko
Dodano
02.03.2004 03:16:55
Wyłącz w BIOS'ie ten RAID na czas instalacji i spróbuj bez nniego instalować
Seeker
Dodano
25.02.2004 11:04:35
Anonymous
Dodano:
24.02.2004 21:08:26