Instalka XP na dysku Samsung
Wczoraj kupiłem sobie nowy dysk– Samsung 80 gb 7200 obr/min i 8 mb cachu :) . Zamontowałem go, i zaczołem próbować zainstalować na nim windowsa Xp pro, dzieląc go wcześniej na partycje (Partition Magic 8.0). PO udanym pokrojeniu dysku, wziołem płytkę windowsa zintegrowanym z SP2 (ale szpanersko 8) ) i odpaliłem z niej kompa. Instalator się włączył, licencje podpisałem klawiszem F8, wybrałem źeby go instalował na partycji NTFS 3 Gb na początku dysku (zaraz za swapem dla tego systemu). Wszytsko ok, do momentu ponownego uruchomienia, gdy przejeźdźa ten paseczek pod logiem wingrozy, pokazał mi się błąd STOP. poczytałem, reset, taki sam efekt, nic do przodu. No to wsadzam 2 dysk (mam kieszeń, podczas instalacji dysku nie było tam), odpalam XP starego, format nowego dysku, tym razem robiłem partycje w instalatorze, wywalił mi w tym samym momencie co był ten stop, źe nie moźe się uruchomić, bo nie ma pliku jkaiegoś tam (nie pamiętam). Na dysku ofc był (tam gdzie xp instalowałem) ale przekopiowałem go ze starego windowsa xp (konsola odzyskiwania). Reset, to samo wywala. No to biorę płytę Windows xp pro bez sp2, install , STOP następny (inny niź na początku), następny reset winda wstała :P . zainstalowała się, pogrzebałem troche, partycje porobiłem, reset, nie ma hal.dll :/ . NA starej windzie jak komp ze 3 dni nie chodził, to teź to wyskakiwało, ale wstawała winda po tym. A tu klops. Dyskietka od w98 , fdisk /mbr, potem konsola fixboot i fixmbr a potem install w2k. Instalną się, ale upgrade do XP kończy się stopem przy resecie, inny. Uff, teraz pytanie: jak tu xp zainstalować? płyty dobre są na mniejszym dysku instalowałem bez problemu, napedy optyczne tez, moze to dysk jest taki `wybredny`? moje moźliwości się kończą, a na innym dysku mam waźne dane na partycjach ntfs i potrzebuje je przegrac. A nie będe przegrywał puki nie zrobie dysku :(
Moze jeszcze raz wywolam tego ostatniego stopa, za pare minut przesle te cyferki co tam wypluwa instalator :)
ale dlugie :wink:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
a instal dalej kaput :mrgreen:
Moze jeszcze raz wywolam tego ostatniego stopa, za pare minut przesle te cyferki co tam wypluwa instalator :)
ale dlugie :wink:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
PROCESS_INITIALIZATION_FAILED
***STOP: 0x0000006B (0xC0000185, 0x00000002, 0x00000000 , 0x00000000)
a instal dalej kaput :mrgreen:
Odpowiedzi: 5
A moze tasiemki łączące napędy z płytą są nie pierwszej świeźości :wink: podmień i sprawdź.
Next stop:
To był moj pierwszy stop (ten co mi sie pokazal na samym poczatku tej historii).
Prosze o pomoc, pojawia sie gdy podlacze nagrywarke (slave na primary IDE, razem z dyskiem samsung).
grunt ze winde mozna uruchomic :) :wink:
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ten błąd stop oznacza, zę albo jest uszkodzony system plików (naleźyw wtedy uźyc w konsoli odzyskiwania chkdks /f chyba+ ew. fixboot), albo uźyto kabla 40 zylowego gdy ma sie transwer UDMA. Na primary IDE mam w tej chwili na master DMA, na slave tez DMA, na secoundary IDE mam DMA a na slave PIO. Zmnienie na PIO w 1 kontlolerze i odpale winde. Moźe zalączy z nagrywarką :)
Działa, wszystko podłaczyłem, wystarczyło przestawić DMA na PIO :)
Proponuje stworzyć na forum przyklejony temat, gdzie będą opisane bledy STOP, i sposoby ich rozwiązania (wiem to wszytsko jest w siecie, ale czasami trudno jakąś fachową radę znaleźć, tymbardziej jak się anglika nie zna :wink: ). Wiem duźó tego jest, ale część moźna znaleźć na stnie MS i na naszym forum :P
UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
***STOP: 0x000000ED (0x817A1A98, OxC0000185, 0x00000000, 0x00000000)
To był moj pierwszy stop (ten co mi sie pokazal na samym poczatku tej historii).
Prosze o pomoc, pojawia sie gdy podlacze nagrywarke (slave na primary IDE, razem z dyskiem samsung).
grunt ze winde mozna uruchomic :) :wink:
Ten błąd stop oznacza, zę albo jest uszkodzony system plików (naleźyw wtedy uźyc w konsoli odzyskiwania chkdks /f chyba+ ew. fixboot), albo uźyto kabla 40 zylowego gdy ma sie transwer UDMA. Na primary IDE mam w tej chwili na master DMA, na slave tez DMA, na secoundary IDE mam DMA a na slave PIO. Zmnienie na PIO w 1 kontlolerze i odpale winde. Moźe zalączy z nagrywarką :)
Działa, wszystko podłaczyłem, wystarczyło przestawić DMA na PIO :)
Proponuje stworzyć na forum przyklejony temat, gdzie będą opisane bledy STOP, i sposoby ich rozwiązania (wiem to wszytsko jest w siecie, ale czasami trudno jakąś fachową radę znaleźć, tymbardziej jak się anglika nie zna :wink: ). Wiem duźó tego jest, ale część moźna znaleźć na stnie MS i na naszym forum :P
Windows xp sie zainstalował, ale z pomocą innego tricku: wyjołem kabel ide z nagrywarki i od kieszeni. Windows niec nie wywalił, moźliwe źe były jakieś konflikty z tą pustą kieszenią (ale z dyskiem teź był stop :? ).
Dzięx za fatygę, pozdroofka, moźna zamknąć temat chyba :) [/list]
Dzięx za fatygę, pozdroofka, moźna zamknąć temat chyba :) [/list]
Rozwiazanie jest conajmniej dziwne, aczkolwiek w moim przypadku poskutkowalo (mialem identycznego byka)
Nalezy wyjac wszystkie karty rozszerzen z portow PCI i ustawic wartosci biosu na 'default'
Winda powinna zainstalowac sie bez przeszkod, potem doloz karty PCI i zarzuc stery.
Nalezy wyjac wszystkie karty rozszerzen z portow PCI i ustawic wartosci biosu na 'default'
Winda powinna zainstalowac sie bez przeszkod, potem doloz karty PCI i zarzuc stery.
Wyczytalem na stronie MS,źe ten błąd dotyczy problemów z dyskiem, i komponientami od dysku. Tak se myśle , źeby przeprowadzić taki manewr:
I kanał IDE
:arrow: SAMSUNG 80 GB (master)
:arrow: LITE–ON 52x32x52 (slave)
II kanał IDE
:arrow: KIESZEŃ NA DYSK (pusta w tej chwili, CS)
:arrow: LITE–ON CD–ROM (slave)
sproboje zostawic sam dysk i cd rom a reszte odlaczyc i odpalic instalatora. :wink:
I kanał IDE
:arrow: SAMSUNG 80 GB (master)
:arrow: LITE–ON 52x32x52 (slave)
II kanał IDE
:arrow: KIESZEŃ NA DYSK (pusta w tej chwili, CS)
:arrow: LITE–ON CD–ROM (slave)
sproboje zostawic sam dysk i cd rom a reszte odlaczyc i odpalic instalatora. :wink:
Strona 1 / 1