instalacja XP z przejściówką rzejściówka IDE na SATA
procesor-intel inside pentium 4
płyta główna-P4 Titan GA-8PE800 - nie ma wejścia SATA i dlatego używam przejściówki
karta graficznaGIGABYTE GV-R955128D
dysk twardy 250WD SATA I caviar
DVDRRW SH 202N Black i zwykły CD-ROM StarSpeed
zasilacz Megabajt MGB 350A TXP4
pamięć ram-512DDR-sprawne, sprawdzałem memtestem
i przejściówka IDE na SATA
Dodam, że windows instaluje się normalnie na tym kompie z dyskiem PATA niestety z dyskiem SATA i przejściówką sa takie problemy:
mam taki sprzet (wiem, że trochę stary) i staram się zainstalować windows Xp na tym sprzęcie. Niestety podczas instalacjii z pierwszej płyty po sformatowaniu dysku wyskakuje mi ekran BSOD z takim błędem: 0x000000D1 (0x00000166, 0x00000002, 0x00000000, 0x00814CF2).
Spróbowałem z inną płytą i podczas instalacji, podczas kopiowania płików niektóre pliki nie mogły się skopiować:
msgsm32.acm - nie udało się skopiować
ntartw.chm - na początku nie udało się skopiować, ale po spróbowaniu opcjii "spróbuj ponownie" udało się
oakley.dll - na początku nie udało się skopiować, ale po spróbowaniu opcjii "spróbuj ponownie" udało się
ntbackup.exe - na początku nie udało się skopiować, ale po spróbowaniu opcjii "spróbuj ponownie" udało się
query.dll - na początku nie udało się skopiować, ale po spróbowaniu opcjii "spróbuj ponownie" udało się
a po skończeniu kopiowania pojawił się komunikat "Wiersz 0 z hivesft.inf jest uszkodzony. Instalator nie może kontynuować"
Jak próbowałem jeszcze raz zainstalować tego win z tej płyty to wszystko było tak samo z tym, że jeszcze plik nff56n5.inf nie chciał się skopiować, ale po ponownej próbie się skopiował.
Dodam, że dysk jest sprawny bo instalowałem już win na tym dysku tylko, że na innym kompie gdzie płyta miała wejścia SATA. Przejściówka też jest raczej sprawan bo jak podłaczałem ten dysk z win przez przejściówkę to normalnie wszystko czytało.
Odnalazłem jeszcze jednen błąd: jak zainstaluje windowsa na jednym kompie(na tym z płytą gdzie jest SATA) to w przypadku ponownej chęci instalowania windowsa na tym samym dysku mam możliwość aby naprawić ten win, lub wcale go nie ruszać i instalować następny win. To jest normalne al teraz jeżeli jest win na dysku i przenosze go na kompa gdzie płytata ma wejście ide i muszę używać przejściówki to instalowanie windowsa staje na "przeszukiwanie poprzednich wersjii windowsa" czy cos takiego, czekam około pół godz. ale nic. Muszę albo usunąć tego win za pomocą dyskietki startowej albo przełoożyć dysk do drugiego kompa, gdzie był win instalowany i usunąć patycje aby usunąć także windowsa.
Ta płyta ma dwa wejścia IDE, jedno niebieski gdzie jest podłączane CD i DVD i drugie czerwone gdzie jest podłączany dysk PATA lub przejściówka i dysk SATA. Jak zamieniłem i do niebieskiego IDE wrzuciłem przejściówkę i dysk SATA, a do czerwonego IDE napędy DVD i CD to instalacja z płyty gdzie występował ten błąd BSOD : 0x000000D1 (0x00000166, 0x00000002, 0x00000000, 0x00814CF2) przebiega prawidłowo aż do momentu kiedy komputer ma sie ponownie uruchomić bez rozruchu płyty aby instalować windowsa. Komputer się uruchamia lecz wyskakuje komunikat, że ntoskrnl.exe jest uszkodzony albo po prostu go brak. Jescze nie próbowałem przestawiania IDE z tą drugą płytą ale jak zrobie to napisze efekt. Co mam robić? Niewiem czy robić według tych http://support.microsoft.com/kb/314477/PL/ wskazuwek jak windows do końca nie był zainstalowany. Myślałem też o sterownikach do płyty głównej, Ze na początkuu instalacjii wbijam F6 i instaluje te stery http://www.gigabyte.pl/products/mb/driver/ga-8pe800.html ale one są w innym formacie niż są wymagane, ten format jest chyba żeby po ściągnięciu je zainstalować, a nie instalować podczas instalacjii XP. Kiedy próbuje instalować windows XP z tej drugiej płyty na przestawionych IDE to pojawia się taki problem: Nie można załadować pliku i386\ntkrnlmp.exe Kod błędu 7.
Odpowiedzi: 0
Strona 0 / 0