instalacja xp problemy

stawiałem u kumpla nawą winde ale jak sie okazało stary system był na dysku z ntsf a pozostałe są fat 32 mój błąd ze tego nie sprawdziłem ale on twierdził źe wszystkie są fat 32 zainstalowałem nakładkowo xp pro na dysk c (stary był jak sie okazało na G)miałem tera 2 systemy do wyboru.Postanowiłem ze ten stary na G nałoźe nowy system i sformatuje go dyskietką zaczełem instalacje na G nowej windy wskazałem dysk G ale on poszedł na C.Próbowałem sformatowac go za pomocą płyty instalacyjnej ale nie mogłem tej opcji znaleść na płycie i znowu poszło juz trzeci raz na C
Powiedzcie jak mam zrobic źeby wykasowac ten stary na G ma on ponoc 60 GB pojemnosci gdzie mam wejść i za pomocą czego moźe cos ustawic w biose juz sam nie wiem co mam zrobic źeby sie go pozbyc gdyz jest juz troche skopany ten system
prosze o konkretne porady i szczegółowe wskazówki

Odpowiedzi: 13

mcscr@by:

Szkoda zachodu na takie kombinacje bo to jest jak naprawa silnika przez rurę wydechową :P

Czyzbym jakieś "ginekologiczne" konotacje zoczył? :wink:

Moźe kwestia w9x jako "zapaśnego", albo ......... siła przyzwyczajenia :)
Rebe
Dodano
19.04.2004 16:33:19
Ano ma , jesli chce FAT.
Wiesz Rebe zastanawiam się dlaczego on się upiera na tym FAT :?: , ale to juź jego wybór.
Dla mnie sprawą oczywistą jest NTFS, więc podałem takie rozwiązanie, a nie kombinacje na mniej optymalnym systemie plików.

Szkoda zachodu na takie kombinacje bo to jest jak naprawa silnika przez rurę wydechową :P
McScr@by
Dodano
19.04.2004 16:28:26
mcscr@by – oczywiście, tylko cały czas zostaje kwestia tego, źe jeźeli AUtor upiera się przy FAT32 to ma wtedy to ograniczenie 32GB.
Rebe
Dodano
19.04.2004 15:17:48
Zastanawiam się po co tak kombinować.

Ustaw w Bios pierwsze boot`owanie na CD–Rom,
Włóź CD–Rom instalacyjny z Win i uruchom ponownie PC,
Wciśnij dowolny klawisz po info,
Zatwierdz umowe,
Wciśnij R uruchomisz konsole,
Wpisz 1, podaj hasło admina jeśli jest, jak nie to Enter,
Wydaj komendy format :C, format :D, i tak dalej,
Po formacie exit,
Uruchomi się ponownie OS, wciśnij dowolny klawisz,
Zatwiedz umowę, usuń wysztkie partycje za pomocą instalatora ( komendy są napisane C, L – chyba nie pamiętam nie formatuje często ),
Utwóź nowe partycje, wybiesz partycje na której chcesz zainstalować os`a i wybiesz system plików w którym ma zostać utwoźona partycja,
dalej postępuj zgodnie z poleceniami instalatora.

Temat był juź tyle razy wałkowany.....
McScr@by
Dodano
19.04.2004 15:00:31
nie moge umiescic na dyskietce bo jest ona zapełniona pozostało mi na niej ok.65kb
Anonymous
Dodano
19.04.2004 14:32:56
czyli skopiowac na dyskietke z win 98 z której formatuje ?dobrze mysle?
Anonymous
Dodano
19.04.2004 14:27:36
A coś Ty z tym robił?

Dograj go na dyskietkę z plikami systemowymi i z niej uruchom komputer. :)
Rebe
Dodano
19.04.2004 14:25:26
pobrałem i wyskakuje komunikat this update is not designet for your wersion of windows.Pres OK to exit
i co teraz z tym zrobic bo nic sie nie dzieje
Anonymous
Dodano
19.04.2004 14:21:53
Usuń wszystkie partycje fdiskiem i nim dokonaj podziału – przy dysku większym niź 64GB musisz to zrobić uźywając podziału procentowego (%), bo poprzez przydzielenie przestrzeni wyraźonej w MB/GB fdisk głupieje.
Moźesz teź zrobić inaczej – załoźyć 1 partycję o wybranej wielkości dla systemu, zainstalować windows i w zarządzaniu dyskami dokonać dalszych podziałów.
Tak tezm oźesz zrobić instalatorem XP. Usunąć partycje utworzyć tę jedną dla systemu, a dalej , jak wyźej.
Jeźlei chciałbyś uźyć fdiska to pobierz go stąd :
ftp://ftp.msinfo.pl/dodatki/fdiskwin98/245213USA8.zip
to jest wesja poprawiona i nie przeszkadza jej bariera 64GB, ale chyba nie jest z polskim opisem.

Pamiętaj tylko, źe jeźeli bedziesz tworzył partycje instalatorem XP to powyźej 32GB będzie ona musiała być ntfs.
Rebe
Dodano
19.04.2004 14:01:55
rebe
jestem codziennie na forum od pól roku. Wiele czytam ale tez wiele nie rozumiem chciałbym ten dysk podzielic na partycje ale nie wiem jak to zrobic a jak sa do tego praogramy to nie umiem ich obsługiwac i boje sie ze cos skabanie co polecasz do podziału dysku ale ze spolszczeniem i zeby był dardzo prosty w obsłudze
Anonymous
Dodano
19.04.2004 13:55:51
Uruchamiasz system, po jego załadowaniu wkładasz płytę i po jej autostarcie masz opcję "świeźej instalacji" i ukatualnienia.
Czyli nie zaczynasz od startu z płyty – jak przy instalacji bezpośrednio z CD, a tak jakbyś instalował jakiś program w windowsie.
Rebe
Dodano
19.04.2004 13:19:37
nie rozumiem jak z poziomu windowsa uaktualnic?
prosze jesli mozesz troche jasniej czy to jest na płycie instalacyjnej czy tez gdzie indziej
Anonymous
Dodano
19.04.2004 13:07:53
A gdybyś tak od d... strony zaczął i z poziomu windowsa dał "uaktualnij" czy zainstaluj – jest tam – tylko trzeba sprawdzać komunikaty – opcja wyboru partycji – wybierz tę G:.
Problemem moźe być tylko ten fat – o ile na G: on jest bo instalator XP partycje powyźej 32GB formatuje na ntfs.
Rebe
Dodano
19.04.2004 12:46:28
Anonymous
Dodano:
19.04.2004 09:48:25
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1