instalacja xp problemy
stawiałem u kumpla nawą winde ale jak sie okazało stary system był na dysku z ntsf a pozostałe są fat 32 mój błąd ze tego nie sprawdziłem ale on twierdził źe wszystkie są fat 32 zainstalowałem nakładkowo xp pro na dysk c (stary był jak sie okazało na G)miałem tera 2 systemy do wyboru.Postanowiłem ze ten stary na G nałoźe nowy system i sformatuje go dyskietką zaczełem instalacje na G nowej windy wskazałem dysk G ale on poszedł na C.Próbowałem sformatowac go za pomocą płyty instalacyjnej ale nie mogłem tej opcji znaleść na płycie i znowu poszło juz trzeci raz na C
Powiedzcie jak mam zrobic źeby wykasowac ten stary na G ma on ponoc 60 GB pojemnosci gdzie mam wejść i za pomocą czego moźe cos ustawic w biose juz sam nie wiem co mam zrobic źeby sie go pozbyc gdyz jest juz troche skopany ten system
prosze o konkretne porady i szczegółowe wskazówki
Powiedzcie jak mam zrobic źeby wykasowac ten stary na G ma on ponoc 60 GB pojemnosci gdzie mam wejść i za pomocą czego moźe cos ustawic w biose juz sam nie wiem co mam zrobic źeby sie go pozbyc gdyz jest juz troche skopany ten system
prosze o konkretne porady i szczegółowe wskazówki
Odpowiedzi: 13
mcscr@by:
Szkoda zachodu na takie kombinacje bo to jest jak naprawa silnika przez rurę wydechową :P
Czyzbym jakieś "ginekologiczne" konotacje zoczył? :wink:
Moźe kwestia w9x jako "zapaśnego", albo ......... siła przyzwyczajenia :)
Ano ma , jesli chce FAT.
Wiesz Rebe zastanawiam się dlaczego on się upiera na tym FAT :?: , ale to juź jego wybór.
Dla mnie sprawą oczywistą jest NTFS, więc podałem takie rozwiązanie, a nie kombinacje na mniej optymalnym systemie plików.
Szkoda zachodu na takie kombinacje bo to jest jak naprawa silnika przez rurę wydechową :P
Wiesz Rebe zastanawiam się dlaczego on się upiera na tym FAT :?: , ale to juź jego wybór.
Dla mnie sprawą oczywistą jest NTFS, więc podałem takie rozwiązanie, a nie kombinacje na mniej optymalnym systemie plików.
mcscr@by – oczywiście, tylko cały czas zostaje kwestia tego, źe jeźeli AUtor upiera się przy FAT32 to ma wtedy to ograniczenie 32GB.
Zastanawiam się po co tak kombinować.
Ustaw w Bios pierwsze boot`owanie na CD–Rom,
Włóź CD–Rom instalacyjny z Win i uruchom ponownie PC,
Wciśnij dowolny klawisz po info,
Zatwierdz umowe,
Wciśnij R uruchomisz konsole,
Wpisz 1, podaj hasło admina jeśli jest, jak nie to Enter,
Wydaj komendy format :C, format :D, i tak dalej,
Po formacie exit,
Uruchomi się ponownie OS, wciśnij dowolny klawisz,
Zatwiedz umowę, usuń wysztkie partycje za pomocą instalatora ( komendy są napisane C, L – chyba nie pamiętam nie formatuje często ),
Utwóź nowe partycje, wybiesz partycje na której chcesz zainstalować os`a i wybiesz system plików w którym ma zostać utwoźona partycja,
dalej postępuj zgodnie z poleceniami instalatora.
Temat był juź tyle razy wałkowany.....
Ustaw w Bios pierwsze boot`owanie na CD–Rom,
Włóź CD–Rom instalacyjny z Win i uruchom ponownie PC,
Wciśnij dowolny klawisz po info,
Zatwierdz umowe,
Wciśnij R uruchomisz konsole,
Wpisz 1, podaj hasło admina jeśli jest, jak nie to Enter,
Wydaj komendy format :C, format :D, i tak dalej,
Po formacie exit,
Uruchomi się ponownie OS, wciśnij dowolny klawisz,
Zatwiedz umowę, usuń wysztkie partycje za pomocą instalatora ( komendy są napisane C, L – chyba nie pamiętam nie formatuje często ),
Utwóź nowe partycje, wybiesz partycje na której chcesz zainstalować os`a i wybiesz system plików w którym ma zostać utwoźona partycja,
dalej postępuj zgodnie z poleceniami instalatora.
Temat był juź tyle razy wałkowany.....
nie moge umiescic na dyskietce bo jest ona zapełniona pozostało mi na niej ok.65kb
czyli skopiowac na dyskietke z win 98 z której formatuje ?dobrze mysle?
A coś Ty z tym robił?
Dograj go na dyskietkę z plikami systemowymi i z niej uruchom komputer. :)
Dograj go na dyskietkę z plikami systemowymi i z niej uruchom komputer. :)
pobrałem i wyskakuje komunikat this update is not designet for your wersion of windows.Pres OK to exit
i co teraz z tym zrobic bo nic sie nie dzieje
i co teraz z tym zrobic bo nic sie nie dzieje
Usuń wszystkie partycje fdiskiem i nim dokonaj podziału – przy dysku większym niź 64GB musisz to zrobić uźywając podziału procentowego (%), bo poprzez przydzielenie przestrzeni wyraźonej w MB/GB fdisk głupieje.
Moźesz teź zrobić inaczej – załoźyć 1 partycję o wybranej wielkości dla systemu, zainstalować windows i w zarządzaniu dyskami dokonać dalszych podziałów.
Tak tezm oźesz zrobić instalatorem XP. Usunąć partycje utworzyć tę jedną dla systemu, a dalej , jak wyźej.
Jeźlei chciałbyś uźyć fdiska to pobierz go stąd :
ftp://ftp.msinfo.pl/dodatki/fdiskwin98/245213USA8.zip
to jest wesja poprawiona i nie przeszkadza jej bariera 64GB, ale chyba nie jest z polskim opisem.
Pamiętaj tylko, źe jeźeli bedziesz tworzył partycje instalatorem XP to powyźej 32GB będzie ona musiała być ntfs.
Moźesz teź zrobić inaczej – załoźyć 1 partycję o wybranej wielkości dla systemu, zainstalować windows i w zarządzaniu dyskami dokonać dalszych podziałów.
Tak tezm oźesz zrobić instalatorem XP. Usunąć partycje utworzyć tę jedną dla systemu, a dalej , jak wyźej.
Jeźlei chciałbyś uźyć fdiska to pobierz go stąd :
ftp://ftp.msinfo.pl/dodatki/fdiskwin98/245213USA8.zip
to jest wesja poprawiona i nie przeszkadza jej bariera 64GB, ale chyba nie jest z polskim opisem.
Pamiętaj tylko, źe jeźeli bedziesz tworzył partycje instalatorem XP to powyźej 32GB będzie ona musiała być ntfs.
rebe
jestem codziennie na forum od pól roku. Wiele czytam ale tez wiele nie rozumiem chciałbym ten dysk podzielic na partycje ale nie wiem jak to zrobic a jak sa do tego praogramy to nie umiem ich obsługiwac i boje sie ze cos skabanie co polecasz do podziału dysku ale ze spolszczeniem i zeby był dardzo prosty w obsłudze
jestem codziennie na forum od pól roku. Wiele czytam ale tez wiele nie rozumiem chciałbym ten dysk podzielic na partycje ale nie wiem jak to zrobic a jak sa do tego praogramy to nie umiem ich obsługiwac i boje sie ze cos skabanie co polecasz do podziału dysku ale ze spolszczeniem i zeby był dardzo prosty w obsłudze
Uruchamiasz system, po jego załadowaniu wkładasz płytę i po jej autostarcie masz opcję "świeźej instalacji" i ukatualnienia.
Czyli nie zaczynasz od startu z płyty – jak przy instalacji bezpośrednio z CD, a tak jakbyś instalował jakiś program w windowsie.
Czyli nie zaczynasz od startu z płyty – jak przy instalacji bezpośrednio z CD, a tak jakbyś instalował jakiś program w windowsie.
nie rozumiem jak z poziomu windowsa uaktualnic?
prosze jesli mozesz troche jasniej czy to jest na płycie instalacyjnej czy tez gdzie indziej
prosze jesli mozesz troche jasniej czy to jest na płycie instalacyjnej czy tez gdzie indziej
A gdybyś tak od d... strony zaczął i z poziomu windowsa dał "uaktualnij" czy zainstaluj – jest tam – tylko trzeba sprawdzać komunikaty – opcja wyboru partycji – wybierz tę G:.
Problemem moźe być tylko ten fat – o ile na G: on jest bo instalator XP partycje powyźej 32GB formatuje na ntfs.
Problemem moźe być tylko ten fat – o ile na G: on jest bo instalator XP partycje powyźej 32GB formatuje na ntfs.
Strona 1 / 1