instalacja XP na USB

Czy ktoś wie jak zainstalować XP na dysku 2.5 calowym w kieszeni USB 2.0

Odpowiedzi: 8

Jedno to widzieć sprzet ( np. w biosie), drugie załadować odpowiednie sterowniki do niego :D
Standardy bootowania z cd i usb umoźliwiają odczytanie pewnych danych (boot) bez załadowanych sterowników do urządzenia.
I tu są dwa sposoby: bezposredni: czyli wczytanie kodu do pamięci i wykonanie go (WINXP)
oraz tryb emulacji: system tworzy sobie wirtalny napęd FDD ,ładuje do niego obraz dyskietki zapisany w pliku bootującym i przekazuje bootowanie do tego napędu (masło maślane –WIN9x).
w obu przypadkach potem odpowiednia procedura szuka spowrotem tego urządzenia aby móc dokończyć instalację/start systemu :D
Dlatego zrobić dysk cd/usb zawierający system DOS (i jego pochodne) jest dosyć prosto. Z linuxem z racji otwartego oprogramowania teź nie ma większych problemów. Przy jądrze NT zaczynają się schodki.... :(
leon1313
Dodano
03.04.2005 20:39:47
a od kiedy to komp widzi usb porty jak sam jeszce nie ma systemu????
sdcom
Dodano
03.04.2005 19:08:34
aby system Winxp ruszył z usb nie wystarczy samo bootowanie z tego urządzenia.System zaraz po wczytaniu bootsektora musiałby wgrać sterowniki do usb aby moć odczytać system plików, a z tego co wiem xp robi to o wiele później.
Z win98 nie ma problemu – sa sterowniki USB trybu DOS, dodajesz je do obrazu dyskietki fdd, która jest przy starcie systemu emulowana.
http://www.aaltonen.us/archive/2004/03/01/tip–boot–from–usb–key–addendum/
http://www.weethet.nl/english/hardware_bootfromusbstick.php

są teź emulatory sprzętowe hdd:
http://www.jetwaycomputer.com/other.html
i z tego co się orientuje to jedyne rozwiązanie
leon1313
Dodano
03.04.2005 18:14:47
mam podobny problem xp instaluje sie bez problemu na dysku usb (linux zreszta tez) ale po instalacji mimo ze w biosie jest wszystko ok nie chce sie zaladowac system ani windows ani linux wyswietla sie tylko na czarnym ekranie litera L i dalej nic sie nie dzieje.
ps podczas instalacji xp widzi wszystkie dyski w moim przypadku widzi zipa 100mb i karte pamieci CF 512mb w czytniku usb
Bohul
Dodano
03.04.2005 14:19:38
Bootowanie na USB w nowych płytach głównych jest przewidziane przez producentów płyt i nie ma z tym problemu. System XP zainstalowany w jednym kompie na standartowym dysku IDE bez problemu odpala na innych komputerach o podobnych zasobach sprzętowych (sprawdziłem na trzech kompach). Mam prblem z instalacją Xp na dysku USB – instalator wykrywa dysk ale przerywa instalację. Kopiowanie całej partycji z dysku IDE na dysk USB równiez nie pomaga. Muślę źe przyczyną problemu moźe być jakiś drobny błąd w konfiguracji o którym nie mam pojęcia. Proszę o dalsze sugestie i dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Anonymous
Dodano
07.04.2004 09:23:07
Nie wiem jak wy – ale ja mam w biosie moźliwość ustawienia boot device na usb–hdd.
Tak więc bootowanie jest moźliwe.
Ale według mnie najgorzej własnie będzie z instalacją na dysku usb.
Nigdy nie miałem okazji pouźywania takowego dysku. Więc to co niźej pisze to tylko przypuszczenia.

Trzeba uruchomić instalator i sprawdzić czy wykryje on taki dysk.

Myślę teź, źe mogłoby przejść coś takiego: najpierw instalacja systemu na normalnym dysku IDE na jakiejś nieduźej partycji – zrobienie jej obrazu i odworzenie go na dysku usb, lub druga mozliwość – sklonowanie systemu.
SLAY3R
Dodano
07.04.2004 03:31:48
Jak na moje sama instalacja o tyle o ile jest moźliwa, to właśnie problemem, wg mnie nie do przeskoczenia będzie zmuszenie kompa do bootowania systemu z tego dysku... Dokładnie problem stanowi to USB... Chyba nie muszę nadmieniać dlaczego :roll: :wink:

Poza nie widzę sensu tej czynności, gdyź takowy system i tak działałby tylko na jednej konfiguracji komputerowej. Na pewno nie byłoby tak, źe chodziłbyś sobie z tym systemem od kompa do kompa, podłączał ten dysk i odpalał... :o
Pawek
Dodano
07.04.2004 02:11:54
A jak juź go zainstalujesz, jak zmusisz komputer do bootowania z tego dysku?
Gagman
Dodano
07.04.2004 02:04:34
Anonymous
Dodano:
06.04.2004 23:12:04
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1