Instalacja winxp z win7
Odpowiedzi: 3
-
[quote=XanTyp]O cennych danych nic nie wspomniałeś, więc ja tez nie brałem ich pod uwagę. Nie bardzo rozumiem, co ty rozumiesz przez termin "partycja rozruchowa". Nie ma czegoś takiego. Pojęcia nie mam skąd wzięła ci się partycja o rozmiarze stu mega (podejrzewam tu bolensą niefrasobliwość w przeliczaniu jednostek). [/quote] 100 MB -- to sto mega bajtów na pewno -- pod programem paragon Menager ta parycja byla widziana jako "zaststrzerzona" . w kilku netbokach widzialem ze vistama na poczatku jakąś recovery partycje -- więć myslałem poczatkowo ze to coś podobnego w win7 -- tylko ze służy do ochrony systemu i szybszego botowania ( i tak nazwałem tą partycje jako rozruchową ) . [quote=XanTyp] ... pamiętając o kolejności instalowania systemów i dokładnym czytaniu wszelkich instrukcji czy komunikatów - bo tu właśnie popełniłeś podstawowy błąd. Nie czytałeś, tylko poszedłeś na pałę (A co mi tu za komunikaty wyłażą? A kto by to czytał!)... .[/quote] no właśnie mniej wiecej tak to było -- ze wciskałem klawisze bez czytania ( a ostrzezenia ignorowałem bo wielokrotnie instalowałem rozne wersje systemu na tej samej partycji ) . probowałem skasować tą partycje z poziomu intaltaora , potem restart , fixmbr fixboot , instalowanie i po restarcie "Błąd ładowanai systemu" . Myślę ze blad jest w tym ze partcjea "c" zaczyna sie nie zaraz za MBR a 100 MB dalej . I chyba instalator windowsa z tym sobei nie radzi . Może przesuniecie tej partycji blizej poczatku dysku by pomogło ??
-
[quote=XanTyp]Instalator systemu (myślę o XP) powinien doprowadzić cię do punktu, w którym przydzielasz miejsce na dysku dla partycji. Usuń wszystko. Potem restart, z konsoli odzyskiwania wybierz fixmbr, kolejny restart i zacznij od zera. Najpierw starszy system, potem młodszy.[/quote] "zacząć od zera" - znaczy ze utrace wszystkie dane ?? czyli jak bym zrobil kasowanie wszystkich partycji ?? bo jak tak towole tego uniknać bo nie mam gdzie przenieśc tymczasowo plików .
[quote=XanTyp]Może... Ale samym gdybaniem to wiele tu nie zdziałamy.[/quote] zrobilem tak -- skasowałem partycje 100 Mb , skasowalem partycje n aktorej byl win7 , resart , w opszarze ktory powstal zrobilem partycje ( wlasciwie to instalator windowsa dal tam partycje rozszerzona ) . no i dalej juz instalacja sie udała . instalator najwyrazniej sie gubił gdy 1 partycje nie zacyznala sie od 0,1,1( cylinder sciezka sektor ) .