Instalacja Windowsa XP na kontrolerze RAID Adaptec 1220SA - problem

Witam Na kontrolerze adaptec RAID 1220SA , przeprowadziłem instalację zgodnie z instrukcją producenta; stworzyłem macierz raid 1 ; rozpoczynam instalację windows XP profesional SP 2; wciskam F6 instaluje sterowniki kontrolera ; dziele dysk na partycje, formatuje i instaluje system; następuje pierwszy restart komputera i system powinien uruchomić się z macierzy, niestety pojawia się komunikat: [b]Nie można uruchomić windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego Sprawdź ścieżkę oraz dysk [/b] Podczas instalacji nie podłączonych inny napędów ani bezpośrednio do portów ani przez USB. W biosie ustawione jest botowanie z kontrolera i macierz ustawiona jest jako botowalna Jeśli ktoś korzystał z kontrolerów raid tego typu to bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co w takim przypadku mam zrobić. Proszę o pomysły jak rozwiązać ten problem, może ktoś spotkał się z nim podczas instalacji systemu na takim kontrolerze Adapteca. Pozdrawiam Jaro850

Odpowiedzi: 6

mimo wszystko mam pewne watpliwosci sam mam system na kontrolerze i po zaladowaniu biosu kontrolera i wejsciu do biosu plyty moge wybrac w nim konkretny dysk skonfigurowany na macierzy a ty jak piszesz wybierasz Hard Disk Boot Priority na : 1. SCSI-0: 1220SA#0-#0. Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. Second Boot Device macierz bez blizej okreslonego dysku. a gdybys na tej macierzy mial kilka dyskow logicznych
leckow
Dodano
21.01.2010 12:47:14
nie znam tego biosu plyty, ale piszesz Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. czy tego nie idzie wylaczyc?
leckow
Dodano
21.01.2010 11:52:58
  • jaro850 21.01.2010 12:00:47

[quote=leckow] nie znam tego biosu plyty, ale piszesz Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. czy tego nie idzie wylaczyc? [/quote] No własnie tak jest prawidłowo: First Boot Device na : Hard Disk. A powyżej w ustawieniach Priority Hard Disk ustawiam Macierz na 1 miejscu (zreszto jest jedyną macieza wykrywaną jako dysk)

czy kiedy skonczy sie ladowac bios kontrolera, masz mozliwosc wejscia do biosu plyty? prawdopodobnie tak, to sprawdz wowczas czy masz ustawiony wlasciwie botowalny dysk z systemem
leckow
Dodano
21.01.2010 11:20:05
  • jaro850 21.01.2010 11:30:42

[quote=leckow]czy kiedy skonczy sie ladowac bios kontrolera, masz mozliwosc wejscia do biosu plyty? prawdopodobnie tak, to sprawdz wowczas czy masz ustawiony wlasciwie botowalny dysk z systemem[/quote] Po ładowaniu biosu kontrolera naciskam del i wchodzę do biosu płyty głównej. Wchodzę do Advance BIOS Features a później ustawiam Hard Disk Boot Priority na : 1. SCSI-0: 1220SA#0-#0. Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. Second Boot Device na : CDROM. Jaro850

przy instalacji windowsa dodales sterowniki do kontrolera? czy instalujac windowsa w biosie plyty wybrales odpowiedni dysk? kiedy instalujesz na dysku na kontrolerze musisz odczekac az przeladuje sie bios kontrolera
leckow
Dodano
21.01.2010 09:35:40
  • jaro850 21.01.2010 10:38:18

[quote=leckow]przy instalacji windowsa dodales sterowniki do kontrolera? czy instalujac windowsa w biosie plyty wybrales odpowiedni dysk? kiedy instalujesz na dysku na kontrolerze musisz odczekac az przeladuje sie bios kontrolera [/quote] Witaj, 1. Sterownik jak najbardziej do dałem przy instalacji przez F6 i dyskietkę. Została więc wykryta macierz przez instalator windowsa. Podzieliłem partycje i przystąpiłem do instalacji. 2. Ustawiłem bootowanie na 1. Hard disk - Raid Adapteca 3. Czekam aż wszystko samo się zrobi, wiec nic nie przyspieszam. Bios raidu normalnie sie ładuje. Pozdrawiam Jaro850

Witaj Veers, Poniżej podaję konfigurację 1. Athlon 3000+ 64bit 2. Płyta Gigabyte K8N51GMF-9-RH bios F8 3. 512MB DDR Kingston 400Mhz 4. Kontroler Adaptec 1220SA bios: V 6.0-0 B2328 5. Dwa dyski twarde Samsung HD080HJ (80GB) bios:ZH100-41 Utworzyłem macierz 80GB RAID1 (mirroring). Po wejsciu do biostu kontrolera wszystko przebiegło ok. Dopiero później po instalacji i ponownym restarcie komputera w celu dokończenia instalacji wyskakuję taki błąd na czarnym ekranie: [b]Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżkę oraz dysk. Sprawdź w dokumentacji systemu Windows oraz instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.[/b] Proszę o informacje co mam zrobić w tej sytuacji, może trzeba coś w biosie poustawiać??? Pozdrawiam Jaro850
jaro850
Dodano
20.01.2010 21:17:17
Jak duża jest ta macierz? Czy masz w czasie instalacji podpięte jakieś dodatkowe dyski (napędy zewnętrzne, napędy USB itp.) ?
Veers
Dodano
20.01.2010 10:03:39
jaro850
Dodano:
19.01.2010 23:38:16
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1