Instalacja Windowsa XP na kontrolerze RAID Adaptec 1220SA - problem
Odpowiedzi: 6
-
[quote=leckow] nie znam tego biosu plyty, ale piszesz Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. czy tego nie idzie wylaczyc? [/quote] No własnie tak jest prawidłowo: First Boot Device na : Hard Disk. A powyżej w ustawieniach Priority Hard Disk ustawiam Macierz na 1 miejscu (zreszto jest jedyną macieza wykrywaną jako dysk)
-
[quote=leckow]czy kiedy skonczy sie ladowac bios kontrolera, masz mozliwosc wejscia do biosu plyty? prawdopodobnie tak, to sprawdz wowczas czy masz ustawiony wlasciwie botowalny dysk z systemem[/quote] Po ładowaniu biosu kontrolera naciskam del i wchodzę do biosu płyty głównej. Wchodzę do Advance BIOS Features a później ustawiam Hard Disk Boot Priority na : 1. SCSI-0: 1220SA#0-#0. Następnie ustawiam First Boot Device na: Hard Disk. Second Boot Device na : CDROM. Jaro850
-
[quote=leckow]przy instalacji windowsa dodales sterowniki do kontrolera? czy instalujac windowsa w biosie plyty wybrales odpowiedni dysk? kiedy instalujesz na dysku na kontrolerze musisz odczekac az przeladuje sie bios kontrolera [/quote] Witaj, 1. Sterownik jak najbardziej do dałem przy instalacji przez F6 i dyskietkę. Została więc wykryta macierz przez instalator windowsa. Podzieliłem partycje i przystąpiłem do instalacji. 2. Ustawiłem bootowanie na 1. Hard disk - Raid Adapteca 3. Czekam aż wszystko samo się zrobi, wiec nic nie przyspieszam. Bios raidu normalnie sie ładuje. Pozdrawiam Jaro850