instalacja windowsa 98 na zainstalowanym xp i lunuxie

Mam zainstalowanego linuxa i wina xp i teraz staram sie zainstalowac 98, lecz nie potrafie. W momencie instalacji windy 98 wyskakuje powiadomienie ze mam skorzystac z partycji ms–dos. Tylko jest jeden maly problem dos wykrywa mi tylko partycje C na ktorej mam wpakowanego wina xp i linuxa, natomiast jak chce wskoczyc na partycje D wyskakuje blad ze takiej partycji nie ma!!–mimo tego ze fizycznie ja posiadam Co mam robic??

Odpowiedzi: 6

O obejściu błędu jest trochę tu:
http://www.computing.net/windowsme/wwwboard/forum/34969.html
Zaś co do innego sposobu ? – Załoźyć partycję od nowa.
Rebe
Dodano
16.06.2004 13:20:30
:( Partition Magic mi nie dziala–wyskakuje blad typu erro 117–Partition name cannot be identified:[ Wiec mam proste pytanie:) Jak mozna przekonwertowac NTFS na Fat32??
progmaniac
Dodano
16.06.2004 13:07:11
gusioo:
No np.: windowsowe convert, ale nie wiem dokładnie. Wpisz w szukaj "konwertowanie" lub "konwer*"

convert – gusioo.
Polecenie z konsoli , a składnai po /? – faktem jest, źe pewnie ileś razy w archiwum podawana.
Z jedną wszak uwagą to działa tylko w wypadku zmiany z fat na ntfs. Dla operacji odwrotnej koniecnze jest skorzystanie z programu zewnętrznego Partition Megić w wersji 8 – dla windowska XP – bo wcześniejsza moźe mieć problemy z prawidłową obsługą ntfs w tym systemie.
Tyle, źe operacja czasem kończy się fatalnie dla systemu i usera. Lepiej – mimo straty czasu – postawić nowy system obierając FAT jako przeznaczony dla niego. I kolejna uwaga – mozna to zrobić przez instalatora winXP, ale tylko w wypadku partycji mniejszej niź 32GB – większe ten instalator formatuje wyłacznie w ntfs–ie.
Rebe
Dodano
16.06.2004 11:22:13
No np.: windowsowe convert, ale nie wiem dokładnie. Wpisz w szukaj "konwertowanie" lub "konwer*"
Anonymous
Dodano
16.06.2004 10:08:39
Chyba wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Partition manager jest platny:) a cracka nie umiem znalezc, Partinion magic–wyskakuje blad, znacie jakies inne programy ktore umozliwia mi zmiane z Fat32 na NTFS i vice–versa??
progmaniac
Dodano
16.06.2004 10:05:58
A więc tak. Jak dla mnie to załoźyłeś podczas instalacji Xp partycje D. Prawda?? Więc jeśli tak to na 99% jest to NTFS. A windowsy serii 9x nie widzą źadnych partycjii NTFS(ME chyba teź nie ale nie jestem pewny). Więc nie zaintalujesz. Najpierw odpal PartitionMagic lub spod Windowsa Xp przekonwertuj partycje D na Fat32 i próbuj wtedy. Aha i jeźeli masz Lilo lub Gruba jako bootloadera to ci przestanie działać po instalacjii Windocha. Musisz wtedy PO instalacji uruchomić kompa z płyty bootowalnej Linuxa(pierwszej) i wybrać opcje naprawy Load Menagera:)

Powodzenia
siesiu
Dodano
16.06.2004 01:25:35
progmaniac
Dodano:
16.06.2004 00:57:36
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1