Instalacja Windows XP

Zainstalowałem Windows XP.
Mam Neostradę i jak to bywa po kaźdej wizycie w internecie w systemie znajdują się robaki a nawet trojany i innego rodzaju wirusy. Codziennie czyszczę je ale przychodzi moment, kiedy trzeba czyścić dysk i wczytywać system od nowa. Wkładam dysk z systemem do CDromu i zaczynam nową instalację. Po kilku chwilach insalator powinien pokazać mi wszystkie partycje zainsalowane na twardym dysku, a tu niespodzianka, pokazuje mi jedną partycję, która jest wielkości całego dysku. Nie chcę formatować całego dysku, tylko partycję systemową, ale nie mogę. Dane, które znajdują się na innych partycjach chcę zachować. Nie chcę je ciągle nagrywać na kompakty.
Dlaczego tak się dzieje? Moźe jest na to rada?

Odpowiedzi: 11

Tak sobie to teraz przeczytałem i mam pomysła – co do przyczyny.
Instalator partycjonując dysk zostawia zawsze ok 8MB przestrzeni luzem.
PM moźe całą powierzchnię wykorzystać i poewnikiem tak zrobił.
zawsze zastanawiałem się po co te 8MB – widać po to by potem po uźyciu obcych programów robić problemy.
Całkiem powaźnie dochodze do wniosku , źe ten wolny kawąłek jednak jest instalatorowi do czegoś potrzebny.
Rebe
Dodano
09.07.2004 15:31:34
Wszystkie partycje mam w systemie NTFS.
Pierwszy raz utworzyłem partycję podstawową i drugą partycję czyli resztę dysku podczas instalacji windowsa z dysku CD. Następnie podzieliłem tą drugą partycję na cztery dyski logiczne za pomocą programu Partition Magic 8.
Następnie sprawdziłem czy podczas reinstalacji windowsa widać wszystkie partycje i dyski. Wszystkio było OK. Oczywiście wycofałem się z reinstalacji.
Po pewnym czsie niestety musiałem reinstalować system. Wszystko robiłem tak jak trzeba, skasowałem partycję systemową "C", bo ją było widać, załoźyłem od nowa, zformatowałem na system NTFS i zainstalowałem windowsa. Myślałem, źe pozbyłem się problemu a tu guzik. Dla sprawedzenia czy widzi wszystkie dyski zrobiłem początek reinstalacji i okazało się, źe znowu widzi tylko cały dysk i musiałbym go całego formatować.
Marek2
Dodano
09.07.2004 14:32:27
Moze w koncu powiedzialbys czym dzieliles kiedys ten dysk ? Moze zastosowanie starego, dobrego FDISKa do usuniecia tej partycji podstawowej i ustawienie jej w nim jako aktywnej przyniesie jakies rezultaty ? Masz na niej jeszcze system ? NTFS ? FAT32 ?

Bo takie gdybanie (co i dlaczego, a moze to a moze tamto) potrwa do grudnia i nic nie ustalimy.
EL NINO
Dodano
09.07.2004 00:10:59
Dzięki Rebe za odzew.
Dysk mam 80G Cawiar.
Kiedy podczas reinstalacji windowsa pokazuje się następna strona po akceptacji licencji przez F8, moim zdanie powinien się pokazać wykaz wszystkich partycji (partycji podstawowej "C" na której jest stary system i cztery dyski logiczne "E", "F", "I", "J", które znajdują się na partycji rozszerzonej) niestety widzę tylko jeden dysk o wielkości około 76G. Mam do wyboru nacisnąć enter i instalować windowsa formatując cały dysk, skasować partycję czyli skasować wszystko co się znajduje na twardm, lub naprawić system. I jest to wszystko co mogę zrobić. Dlaczego nie wiem.
Dzięki za ewentualne porady!!!
Marek2
Dodano
08.07.2004 21:16:18
Marek2:
Czy naprawdę nikt nie zna sposobu na pozbycie się tego problemu :cry: :arrow:

Nie źebym w2ątpił w Twoją wiedzę czy Twoje umiejętności, ale moźe instalator podaje informacje o dysku, a ty bierzesz to za partycję ?
Nie takie rzeczy juź moje oczy wiedziały to i spytać muszę.
I jeszcze jedna kwestia – moźe to dysk jaki typu 160GB, a instalator jest od XP bez SP1 i coś z wykrywaniem się kaszani z tego powodu.
Rebe
Dodano
08.07.2004 20:19:55
Czy naprawdę nikt nie zna sposobu na pozbycie się tego problemu :cry: :arrow:
Marek2
Dodano
08.07.2004 18:14:37
Marek2 nie źebym docielkiwy był, ale masz jakiegoś bota co za Ciebie odpowiada ?.
No na kaźdy post aby to :
Marek2:
Dziękuję za wiadomości.
Po uruchomieniu windowsa system widzi jedną partycje podstawową z systemem, jedną partycję rozszerzoną w której znajdują się cztery dyski logiczne. I tu jest cały problem, źe windows widzi wszystko a przy instalacji systemu widzi tylko jedną partycję o wielkości twardego dysku.
:lol:
Seeker
Dodano
05.07.2004 15:05:07
lewymen:
To trochę dziwny przypadek :?: :?: Czy ty napewno masz kilka partycji :?: :?: :?: Sprawdz i powiec :!: Ile masz dysków gdy włączy ci się windows :?:

Dziękuję za wiadomości.
Po uruchomieniu windowsa system widzi jedną partycje podstawową z systemem, jedną partycję rozszerzoną w której znajdują się cztery dyski logiczne. I tu jest cały problem, źe windows widzi wszystko a przy instalacji systemu widzi tylko jedną partycję o wielkości twardego dysku.
Marek2
Dodano
05.07.2004 14:45:52
Marek2 nie uszkadzasz czymś – nie wiem czy bootsektora dysku i dlatego nie widzać tych partycji.
Doprawdy dziwny wypadek.
Jedynie sprawdzenie innym programem który partycje potrafi pokazać wykluczy coś lub potwierdzi.

PS. Moźe płytkę instalacyjną masz walniętą?
Seeker
Dodano
04.07.2004 18:05:25
To trochę dziwny przypadek :?: :?: Czy ty napewno masz kilka partycji :?: :?: :?: Sprawdz i powiec :!: Ile masz dysków gdy włączy ci się windows :?:
lewymen
Dodano
04.07.2004 17:33:27
Marek2:
Dlaczego tak się dzieje? Moźe jest na to rada?
Dlaczego tak sie dzieje u Ciebie nie wiem. Jesli uzywales wczesniej jakiegos narzedzia do dzielenia dysku, to moze to byc powodem ?
Rada ? Jesli czesto "odswiezasz" system w ten sposob, mozesz pomoc sobie czyms co zrobi Ci obraz partycji z czystym systemem. Jakis Ghost czy inne tego typu programy. Teraz mozesz sprobowac zrobic cos z ta partycja poslugujac sie chocby fdiskiem jesli to partycja na FAT32, czy tez delpart–em jesli to NTFS. Obydwa narzedzia a raczej linki do nich znajdziesz na forum.
EL NINO
Dodano
04.07.2004 17:32:38
Marek2
Dodano:
04.07.2004 14:23:15
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1