Instalacja Windows 8 na laptopie
Z ciekawości chciałem się zorientować czy mój sprzęt pójdzie na ósemce i uruchomiłem asystenta aktualizacji, oto co mam:
[b]1.Instalowanie aplikacji w celu odtwarzania dysków DVD
Aby odtwarzać dyski DVD w systemie Windows 8, może być konieczne zainstalowanie aplikacji.
Więcej informacji
2.Funkcja bezpiecznego rozruchu nie jest zgodna z tym komputerem
Oprogramowanie układowe tego komputera nie obsługuje bezpiecznego rozruchu, więc nie można korzystać z tej funkcji w systemie Windows 8.
Więcej informacji
3.Microsoft Security Essentials
Microsoft Corporation
Przejdź do witryny sieci Web aplikacji, aby uzyskać pomoc
4.Sprzęt instalacyjny TOSHIBA
TOSHIBA CORPORATION
Zainstaluj ponownie w systemie Windows 8
5.TOSHIBA Disc Creator
TOSHIBA Corporation
Zainstaluj ponownie w systemie Windows 8[/b]
Może mi ktoś powiedzieć punkt po punkcie co z tym zrobić. Co do Essentials to wiem, ale co z resztą?
Druga sprawa: czy instalując 8 przez asystenta uaktualnienia, muszę mieć podpiętego lapka po kablu do neta, czy wi-fi wystarczy?
Odpowiedzi: 8
Oj nie nie, Windows 7 starter bo badziewie, które należy omijać szerokim łukiem :) Tylko do trzech aplikacji uruchomionych jednocześnie...to nie dla mnie. Mam zwykłego Win7 a upgrade chcę zrobić z dwóch powodów - raz że cena (69zł) dwa że podobno jest szybszy, ale ilu forumowiczów tyle opinii, więc lepiej przekonać się samemu :)
A czy na tym netbooku nie masz przypadkiem wersji Starter W7, której nie można upgrade'ować do W8?
- tak dokładnie
- hmmm tego nie wiem trzeba spróbować choć na zdrowy rozsądek tak powinno być
Dzięki za odpowiedź.
Zbierając wszystko to kupy, jak dobrze zrozumiałem:
- przy aktualizacji do WIN8 otrzymuję nowy klucz (dostałem na maila) i on zostaje przypisany do tej instalacji (dostaję nowy, pełny system operacyjny)
- klucz z poprzedniego systemu (WIN 7), mogę wykorzystać do instalacji na laptopie z Vistą, tak żeby klucz nie odszedł w nicość..
Damian
Generalnie wszystko o co pytasz brzmi tak, poczytaj moje posty nie jest ich dużo tam jest rozwiązanie.
Witam,
Chciałbym się podpiąć pod temat i zadać swoje pytanie:
zakupiłem w sierpniu br netbooka z preinstalowanym Win7 ale mogę skorzystać z opcji upgrade'u za 69 zł (żal nie skorzystać) i teraz pojawia się mała zagwostka - mianowicie:
- jeżeli upgrade'uje Win7 do Win8 to dostane nowy cd-key?
- jeżeli tak to czy mogę zainstalować na innym swoim lapku (również z legalnym Windowsem, ale tu niestety badziewiastym Vistą) Windowsa 7, używając klucza z netbooka?
Wiem, że to trochę naiwne ale w końcu oba systemy kupiłem legalnie, fakt że oba są preinstalowane, niemniej jednak bardzo ubolewam nad faktem posiadania Visty na Vaio...
Damian
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam do końca stycznia jeszcze trochę czasu, żeby uaktualnić system za 129 zł więc poczekam, może toshiba dostosuje swoje oprogramowanie pod 8.
Witam
Co do pkt 1.Chodzi o to że jeżeli chcesz odtważać filmy z dysków DVD to musisz zainstalować odpowiednią aplikację.
pkt 2 Funkca bezpiecznego rozruchu jest związana z UEFI która zastąpiła leciwy BIOS w nowych płytach. U Ciebie oznacza to że twoja płyta jest wyposażona w BIOS i Win 8 tej funkcji nie będzie obsługiwał ale spokojnie możesz zainstalować. Okienka z nr 8 spokojnie u Ciebie pujdą.
pkt 4 Po zainstalowaniu Okiene nr 8 jest konieczne ponowne zainstalowanie oprogramowania firmy Toshiba,to samo się tyczy puntu nr 5.
CO do podłączenia do neta to ja bym radził mieć lapka podłączonego po kablu ponieważ z wi-fi nie wiadomo jak zachowa się podczas inst Okieneknr 8 tzn czypodczas ściągania nie stracisz połączenia.
Pozdrawiam
Strona 1 / 1