instalacja Win98 jak jest juz WinXP

Proszę o pomoc w pytaniu: jak zainstalować win98, gdy juź mam WinXp, prosze o trochę dokładniejszy opis tego cuda, bo nie mam pojęcia jak to zrobic? Z góry jestem bardzo wdzięczny, Z powaźaniem Paweł

Odpowiedzi: 20

Zgadza sie niezaleca sie instalki dwuch systemow na jednej partycji ale niezgodze sie z tym ze jest to niemozliwe!!!obecnie mam tylko xp bo Me byl malo stabilny jezeli chodzi o dwusystemowa kompilacje proponuje Xp+98

Deejay999–Wsadzasz plytke z xp i robisz setup!!!
siambi
Dodano
25.08.2003 17:52:13
Panowie Nie bardzo pojmuję tok takiego rozumowania..!!
Jak Będziesz miał na partycji(podstawowej C) win 9x a na dyskach logicznych (obojetne jaki system plików) Windows z rodziny NT (miinymi win XP)
.Nawet Microsoft nie zaleca dwu systemów na jednej partycji..
A takich rad nie nalezy lekcowazyć
W takim przypadku moźesz reinstalowa wszystko i bootloader się nie traci..
Jeszcze jedno pozytywne w takim ustawieniu.
Partycja C (Fat32) Alternatywne systemy opercyjne nie zawsze chcą sie zainstalować na dysku ––np. systemy z rodziny OS..(Jeźeli partycja C jest w sytemie innym niź Fat 32)
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
25.08.2003 08:37:32
siambi:
jak to niemozliwa!!!jezeli masz fat to niema "niemozliwa" sam mialem na jednej partycji Me i Xp i bylo ok–pozdro

wdzieczny byl bym za mala instrukcje postepowania
deejay999
Dodano
25.08.2003 01:21:04
jak to niemozliwa!!!jezeli masz fat to niema "niemozliwa" sam mialem na jednej partycji Me i Xp i bylo ok–pozdro
siambi
Dodano
24.08.2003 04:48:11
Lundgren94:
Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana, poniewaź po instalacji moźesz juź nie uruchomić ani Windy XP ani 9x.

"kategorycznie nie zalecana" = nie mozliwa ?
deejay999
Dodano
20.08.2003 19:17:52
Panowie w tym temacie !!
Miejcie litość dla klawiatury nie wypisujcie bzdetów(nie wszyscy)

Zawsze zostawiaj sobie Dysk C (partycja podstawowa) jako Fat32 ..
Wprzeciwnym wypadku instalka 9x jest trudna nawet bardzo trudna (mozliwa ale to juz inna sprawa). A na dyskach logicznych systemy z rodziny NT.(winXP)
Chcesz przeinstalować system 9x (reinstalka) wchodzisz na system NT
Kasujesz Katalog z Windowsem i te katalogi, które wydaja ci sie niepotrzebne.. I spokojne moźesz znowu zainstalować win 9x.
Boot looder zostaje !! Nic nie trza naprawiać.. ( z praktyi)
POzdrowionka
Anonymous
Dodano
20.08.2003 08:42:32
Samo przegranie tego pliku nie pomoze. Pozniej musisz "naprawic" bootloadera XPka – z łaski swojej stuknij w przycisk Szukaj.
EL NINO
Dodano
20.08.2003 06:01:33
Ja sie wtrace do tematu, otoz rowniez nosze sie z zamiarem reinstalki win98 bez ruszania xp. mam w98 na D: i Xp na C: wszystkie partycje to fat32

Czy jesli skopiuje "boot.ini" i zainstaluje w98 na swierzo formatowanej partycji D: a nastepnie z pod w98 przywroce ten plik to mam szanse na to aby winXp "wstal" ?
Sephion
Dodano
20.08.2003 04:26:35
damipl:
leopold:
Office20 o ile dobrze pamiętam chciałeś usunąć Windowsa XP. Znalazłem o tym świetny artykuł:
http://www.winxp.com.pl/art/deinstw2kxp.html

Nie wiem jak u was, ale u mnie ten link nie działa – to znaczy działa ale na tej stronie jest tylko temat itp. A nie ma tego artykułu. pusto...

Damipl i znowu mnie dołujesz :wink: moźe byś tak się przyjrzał na daty postów w tym topicu i wtedy zrozumiesz... :lol:
aligator
Dodano
20.08.2003 00:49:26
Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana, poniewaź po instalacji moźesz juź nie uruchomić ani Windy XP ani 9x.
Lundgren94
Dodano
19.08.2003 23:53:47
leopold:
Office20 o ile dobrze pamiętam chciałeś usunąć Windowsa XP. Znalazłem o tym świetny artykuł:

Nie wiem jak u was, ale u mnie ten link nie działa – to znaczy działa ale na tej stronie jest tylko temat itp. A nie ma tego artykułu. pusto...
damipl
Dodano
19.08.2003 23:49:11
mam home pl (no sp) i 1 partycje na fata, chce walnac win98, nie chce experymentowac bo boje sie ze po instalce 98 nie dostane sie do xp.prosze o instrukcje albo poprawienie instrukcji dla kolegi ktory pisac wyzej w przypadku 2 partycji tylo z poprawka dla 1 partycji :D
deejay999
Dodano
19.08.2003 22:09:55
To pytanko z innej beczki ale..
Podajcie mi tytuly piosenek:) The prodigy
zbor
Dodano
13.12.2002 11:17:57
Dokładnie Leopold ma racje i nie jest wazne na jakich partycjach masz te dwa systemy ani jaki zainstalowales najpierw a bawienie sie z dyskietka systemowa win98 (reczne edytowanie pliku boot ini) nie zawsze zdane egzamin.Nie zawsze partycja0 czy 1 jest zeczywiscie 1.Dlatego najlepiej zastosowac konsole administracyjna w windows xp
Kroki do wykonania
1.Odpalasz cdrom bootowalny po zaladowaniu sie loadera wcisnij klawisz r
2.System zaputa do jakiej wejsyjki systemu chcesz sie zalogowac (wybierz koniecznie windows xp !)
3.podajesz haselko jesli masz konto admina na chaslo w xpku
4.wklepujesz komende bootcfg /add i enter
5.wybierasz wystem do dodania czyli windows 98 i oczywiscie enter
6.piszesz dipa win98 albo winshit 98 (wszystko zalerzy co ma bys wyswietlane przy wyborze systemu podczas botowania jako windows 98 i oczywiscie enter
7 wklepujesz c:windows
8.dajesz enter :)
9.wydajesz komende exit
10. I przy butowaniu z dysku hdd powinienes miec mozliwosc wyboru i odpalenia wybranego systemiku
Ale 98 i tak nie polecam
zbor
Dodano
13.12.2002 11:07:49
willy123:
najpierw musisz zainstalować starszą winde(98) puźniej (xp)
inaczej będziesz miał tylko win98

Nie koniecznie. Po zainstalowaniu 9x po XP da się naprawić boot managera w konsoli naprawczej systemu.
leopold
Dodano
04.12.2002 01:44:10

pozdrowaśki!!!
willy123
Dodano
04.12.2002 01:30:40

pozdrowaśki!!!
willy123
Dodano
04.12.2002 01:30:40
Proponuje zrobic wszystkie partycje Fat32 poniewaź Win98 i NTFS na jednym dysku to nieporozumienie – powaźne problemy. Kiedy juź mamy wszystkie partycje Fat32, wtedy...

Napiszę moźe jak ja to mam u siebie i działa wszystko super – bezproblemowo...

Na partycji C: zainstalowałem sobie Win98, a następnie z poziomu Win98 zainstalowałem WinXP na partycji D:

Info:
1 – przy instalacji XP naleźy w opcjach zaawansowanych zaznaczyć, źe instalka ma sie pytać na której partycji ma instalować XP

2 – naleźy najpierw zainstalować 98 a później XP poniewaź 98 wywala wszystkie inne systemy, a XP jest juź na tyle inteligentny, źe pyta co i jak ma zrobić

3 – do konwertowania z FAT32 na NTFS słuźy m.in. programik Partition Magic

4 – na NTFS proponuję się decydować w momencie kiedy juź ostatecznie chcemy się poźegnać z Win98 – który nie obsługuje tego systemu plików, a kiedy odwołuje się do partycji która jest w NTFS'ie – po prostu zawiesza się

W razie ewentualnych pytań zapraszam na gg.
Anonymous
Dodano
30.11.2002 16:24:02
leopold
Dodano
19.11.2002 14:59:57
Cześć, wybaczcie ale zobacz na infojamę, forum a temat "Dwa systemy na sąsiednich partycjach" http://infojama.pl/forum/viewtopic.php?t=3867
Sorry za reklamę innej strony !
Hej!
tatachu
Dodano
19.11.2002 12:44:15
office20
Dodano:
18.11.2002 23:11:00
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2