instalacja Win98 jak jest juz WinXP
Proszę o pomoc w pytaniu: jak zainstalować win98, gdy juź mam WinXp, prosze o trochę dokładniejszy opis tego cuda, bo nie mam pojęcia jak to zrobic? Z góry jestem bardzo wdzięczny, Z powaźaniem Paweł
Odpowiedzi: 20
Zgadza sie niezaleca sie instalki dwuch systemow na jednej partycji ale niezgodze sie z tym ze jest to niemozliwe!!!obecnie mam tylko xp bo Me byl malo stabilny jezeli chodzi o dwusystemowa kompilacje proponuje Xp+98
Deejay999–Wsadzasz plytke z xp i robisz setup!!!
Deejay999–Wsadzasz plytke z xp i robisz setup!!!
Panowie Nie bardzo pojmuję tok takiego rozumowania..!!
Jak Będziesz miał na partycji(podstawowej C) win 9x a na dyskach logicznych (obojetne jaki system plików) Windows z rodziny NT (miinymi win XP)
.Nawet Microsoft nie zaleca dwu systemów na jednej partycji..
A takich rad nie nalezy lekcowazyć
W takim przypadku moźesz reinstalowa wszystko i bootloader się nie traci..
Jeszcze jedno pozytywne w takim ustawieniu.
Partycja C (Fat32) Alternatywne systemy opercyjne nie zawsze chcą sie zainstalować na dysku ––np. systemy z rodziny OS..(Jeźeli partycja C jest w sytemie innym niź Fat 32)
Pozdrawiam
Jak Będziesz miał na partycji(podstawowej C) win 9x a na dyskach logicznych (obojetne jaki system plików) Windows z rodziny NT (miinymi win XP)
.Nawet Microsoft nie zaleca dwu systemów na jednej partycji..
A takich rad nie nalezy lekcowazyć
W takim przypadku moźesz reinstalowa wszystko i bootloader się nie traci..
Jeszcze jedno pozytywne w takim ustawieniu.
Partycja C (Fat32) Alternatywne systemy opercyjne nie zawsze chcą sie zainstalować na dysku ––np. systemy z rodziny OS..(Jeźeli partycja C jest w sytemie innym niź Fat 32)
Pozdrawiam
siambi:jak to niemozliwa!!!jezeli masz fat to niema "niemozliwa" sam mialem na jednej partycji Me i Xp i bylo ok–pozdro
wdzieczny byl bym za mala instrukcje postepowania
jak to niemozliwa!!!jezeli masz fat to niema "niemozliwa" sam mialem na jednej partycji Me i Xp i bylo ok–pozdro
Lundgren94:Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana, poniewaź po instalacji moźesz juź nie uruchomić ani Windy XP ani 9x.
"kategorycznie nie zalecana" = nie mozliwa ?
Panowie w tym temacie !!
Miejcie litość dla klawiatury nie wypisujcie bzdetów(nie wszyscy)
Zawsze zostawiaj sobie Dysk C (partycja podstawowa) jako Fat32 ..
Wprzeciwnym wypadku instalka 9x jest trudna nawet bardzo trudna (mozliwa ale to juz inna sprawa). A na dyskach logicznych systemy z rodziny NT.(winXP)
Chcesz przeinstalować system 9x (reinstalka) wchodzisz na system NT
Kasujesz Katalog z Windowsem i te katalogi, które wydaja ci sie niepotrzebne.. I spokojne moźesz znowu zainstalować win 9x.
Boot looder zostaje !! Nic nie trza naprawiać.. ( z praktyi)
POzdrowionka
Miejcie litość dla klawiatury nie wypisujcie bzdetów(nie wszyscy)
Zawsze zostawiaj sobie Dysk C (partycja podstawowa) jako Fat32 ..
Wprzeciwnym wypadku instalka 9x jest trudna nawet bardzo trudna (mozliwa ale to juz inna sprawa). A na dyskach logicznych systemy z rodziny NT.(winXP)
Chcesz przeinstalować system 9x (reinstalka) wchodzisz na system NT
Kasujesz Katalog z Windowsem i te katalogi, które wydaja ci sie niepotrzebne.. I spokojne moźesz znowu zainstalować win 9x.
Boot looder zostaje !! Nic nie trza naprawiać.. ( z praktyi)
POzdrowionka
Samo przegranie tego pliku nie pomoze. Pozniej musisz "naprawic" bootloadera XPka – z łaski swojej stuknij w przycisk Szukaj.
Ja sie wtrace do tematu, otoz rowniez nosze sie z zamiarem reinstalki win98 bez ruszania xp. mam w98 na D: i Xp na C: wszystkie partycje to fat32
Czy jesli skopiuje "boot.ini" i zainstaluje w98 na swierzo formatowanej partycji D: a nastepnie z pod w98 przywroce ten plik to mam szanse na to aby winXp "wstal" ?
Czy jesli skopiuje "boot.ini" i zainstaluje w98 na swierzo formatowanej partycji D: a nastepnie z pod w98 przywroce ten plik to mam szanse na to aby winXp "wstal" ?
damipl:leopold:Office20 o ile dobrze pamiętam chciałeś usunąć Windowsa XP. Znalazłem o tym świetny artykuł:
http://www.winxp.com.pl/art/deinstw2kxp.html
Nie wiem jak u was, ale u mnie ten link nie działa – to znaczy działa ale na tej stronie jest tylko temat itp. A nie ma tego artykułu. pusto...
Damipl i znowu mnie dołujesz :wink: moźe byś tak się przyjrzał na daty postów w tym topicu i wtedy zrozumiesz... :lol:
Instalacja Windowsa 98/Me na tej samej partycji co Windows XP jest kategorycznie niezalecana, poniewaź po instalacji moźesz juź nie uruchomić ani Windy XP ani 9x.
leopold:Office20 o ile dobrze pamiętam chciałeś usunąć Windowsa XP. Znalazłem o tym świetny artykuł:
Nie wiem jak u was, ale u mnie ten link nie działa – to znaczy działa ale na tej stronie jest tylko temat itp. A nie ma tego artykułu. pusto...
mam home pl (no sp) i 1 partycje na fata, chce walnac win98, nie chce experymentowac bo boje sie ze po instalce 98 nie dostane sie do xp.prosze o instrukcje albo poprawienie instrukcji dla kolegi ktory pisac wyzej w przypadku 2 partycji tylo z poprawka dla 1 partycji :D
To pytanko z innej beczki ale..
Podajcie mi tytuly piosenek:) The prodigy
Podajcie mi tytuly piosenek:) The prodigy
Dokładnie Leopold ma racje i nie jest wazne na jakich partycjach masz te dwa systemy ani jaki zainstalowales najpierw a bawienie sie z dyskietka systemowa win98 (reczne edytowanie pliku boot ini) nie zawsze zdane egzamin.Nie zawsze partycja0 czy 1 jest zeczywiscie 1.Dlatego najlepiej zastosowac konsole administracyjna w windows xp
Kroki do wykonania
1.Odpalasz cdrom bootowalny po zaladowaniu sie loadera wcisnij klawisz r
2.System zaputa do jakiej wejsyjki systemu chcesz sie zalogowac (wybierz koniecznie windows xp !)
3.podajesz haselko jesli masz konto admina na chaslo w xpku
4.wklepujesz komende bootcfg /add i enter
5.wybierasz wystem do dodania czyli windows 98 i oczywiscie enter
6.piszesz dipa win98 albo winshit 98 (wszystko zalerzy co ma bys wyswietlane przy wyborze systemu podczas botowania jako windows 98 i oczywiscie enter
7 wklepujesz c:windows
8.dajesz enter :)
9.wydajesz komende exit
10. I przy butowaniu z dysku hdd powinienes miec mozliwosc wyboru i odpalenia wybranego systemiku
Ale 98 i tak nie polecam
Kroki do wykonania
1.Odpalasz cdrom bootowalny po zaladowaniu sie loadera wcisnij klawisz r
2.System zaputa do jakiej wejsyjki systemu chcesz sie zalogowac (wybierz koniecznie windows xp !)
3.podajesz haselko jesli masz konto admina na chaslo w xpku
4.wklepujesz komende bootcfg /add i enter
5.wybierasz wystem do dodania czyli windows 98 i oczywiscie enter
6.piszesz dipa win98 albo winshit 98 (wszystko zalerzy co ma bys wyswietlane przy wyborze systemu podczas botowania jako windows 98 i oczywiscie enter
7 wklepujesz c:windows
8.dajesz enter :)
9.wydajesz komende exit
10. I przy butowaniu z dysku hdd powinienes miec mozliwosc wyboru i odpalenia wybranego systemiku
Ale 98 i tak nie polecam
willy123:najpierw musisz zainstalować starszą winde(98) puźniej (xp)
inaczej będziesz miał tylko win98
Nie koniecznie. Po zainstalowaniu 9x po XP da się naprawić boot managera w konsoli naprawczej systemu.
najpierw musisz zainstalować starszą winde(98) puźniej (xp)
pozdrowaśki!!!
pozdrowaśki!!!
najpierw musisz zainstalować starszą winde(98) puźniej (xp)
pozdrowaśki!!!
pozdrowaśki!!!
Proponuje zrobic wszystkie partycje Fat32 poniewaź Win98 i NTFS na jednym dysku to nieporozumienie – powaźne problemy. Kiedy juź mamy wszystkie partycje Fat32, wtedy...
Napiszę moźe jak ja to mam u siebie i działa wszystko super – bezproblemowo...
Na partycji C: zainstalowałem sobie Win98, a następnie z poziomu Win98 zainstalowałem WinXP na partycji D:
Info:
1 – przy instalacji XP naleźy w opcjach zaawansowanych zaznaczyć, źe instalka ma sie pytać na której partycji ma instalować XP
2 – naleźy najpierw zainstalować 98 a później XP poniewaź 98 wywala wszystkie inne systemy, a XP jest juź na tyle inteligentny, źe pyta co i jak ma zrobić
3 – do konwertowania z FAT32 na NTFS słuźy m.in. programik Partition Magic
4 – na NTFS proponuję się decydować w momencie kiedy juź ostatecznie chcemy się poźegnać z Win98 – który nie obsługuje tego systemu plików, a kiedy odwołuje się do partycji która jest w NTFS'ie – po prostu zawiesza się
W razie ewentualnych pytań zapraszam na gg.
Napiszę moźe jak ja to mam u siebie i działa wszystko super – bezproblemowo...
Na partycji C: zainstalowałem sobie Win98, a następnie z poziomu Win98 zainstalowałem WinXP na partycji D:
Info:
1 – przy instalacji XP naleźy w opcjach zaawansowanych zaznaczyć, źe instalka ma sie pytać na której partycji ma instalować XP
2 – naleźy najpierw zainstalować 98 a później XP poniewaź 98 wywala wszystkie inne systemy, a XP jest juź na tyle inteligentny, źe pyta co i jak ma zrobić
3 – do konwertowania z FAT32 na NTFS słuźy m.in. programik Partition Magic
4 – na NTFS proponuję się decydować w momencie kiedy juź ostatecznie chcemy się poźegnać z Win98 – który nie obsługuje tego systemu plików, a kiedy odwołuje się do partycji która jest w NTFS'ie – po prostu zawiesza się
W razie ewentualnych pytań zapraszam na gg.
Office20 o ile dobrze pamiętam chciałeś usunąć Windowsa XP. Znalazłem o tym świetny artykuł:
Cześć, wybaczcie ale zobacz na infojamę, forum a temat "Dwa systemy na sąsiednich partycjach" http://infojama.pl/forum/viewtopic.php?t=3867
Sorry za reklamę innej strony !
Hej!
Sorry za reklamę innej strony !
Hej!