instalacja win xp – test zgodności
Miałem zainstalowaną niezbyt legalną wersję xp i nałoźyłem na nią legalną wersję(z uczelni). Nie formatowałem partycji, bo chciałem uniknąć ponownego instalowania wszystkich programów. Pod koniec instalacji wyskakuje komunikat:
"Nie przeszło testu zgodności z systemem Windows Xp umoźliwiającym uzysanie logo Windows. To oprogramowanie nie zostanie zainstalowane. Skontaktuj się z administratorem."
Instalka idzie do końca i następuje próba uruchomienia windy. Pojawia się blue screen:z błędem
"stop 0x0000007B(0xF894D640,0x00000034 i coś dalej)
Nie ma moźliwościu uruchomienia w trybie awaryjny, anie źadnego przywrócenia.
Jak rozwiązać ten problem, bez formatowania partycji. Zaznaczam źe pamięci i cała reszta sprzętu jest sprawna, bo udało mi się zainstalować winde na innej partycji
"Nie przeszło testu zgodności z systemem Windows Xp umoźliwiającym uzysanie logo Windows. To oprogramowanie nie zostanie zainstalowane. Skontaktuj się z administratorem."
Instalka idzie do końca i następuje próba uruchomienia windy. Pojawia się blue screen:z błędem
"stop 0x0000007B(0xF894D640,0x00000034 i coś dalej)
Nie ma moźliwościu uruchomienia w trybie awaryjny, anie źadnego przywrócenia.
Jak rozwiązać ten problem, bez formatowania partycji. Zaznaczam źe pamięci i cała reszta sprzętu jest sprawna, bo udało mi się zainstalować winde na innej partycji
Odpowiedzi: 20
Co z pagefile i hiberfile ?
Nie pamietam w tej chwili czy jest taki element, ale moze kazales podczas tej operacji zachowac pliki poprzedniej instalki ? Tak przynajmniej jest/bylo przy w98.Lord Luk:po prostu nałoźyłem instalkę jeszcze raz
Nie mam Nortona, tempy i kosz wyczyszczone
Jesli to nie przywracanie trzymalo te 1GB, zobacz Tempy, albo Kosz – szczegolnie jesli masz Norton Works (Norton Protected).
niestety nie pomogło. Co jeszcze moźna spróbować. nigdzie nie mogę znaleźć, w którym miejscu urósł mi windows
Wylacz i wlacz przywracanie systemu.
Rozwiązałem swój problem, tzn. udało mi się podnieść winde, bo formatowania dysk. Oto moje wnioski, jeźeli się myle to poprawcie:
Problem o którym pisałem w I poście, najprawdopodobniej tzn. na 70%(nie wiem skąd te dane :lol: ) spowodowało urządzenie "USB to IRdA adapter).Wywaliłem z katalogu system32 sterowniki do tego urządzenia i profilaktycznie jeszcze troche innych sterów teź i po prostu nałoźyłem instalkę jeszcze raz.
Problem został mi tylko taki. Wcięło mi gdzieś około 1GB wolnego miejsca na tej partycji
Problem o którym pisałem w I poście, najprawdopodobniej tzn. na 70%(nie wiem skąd te dane :lol: ) spowodowało urządzenie "USB to IRdA adapter).Wywaliłem z katalogu system32 sterowniki do tego urządzenia i profilaktycznie jeszcze troche innych sterów teź i po prostu nałoźyłem instalkę jeszcze raz.
Problem został mi tylko taki. Wcięło mi gdzieś około 1GB wolnego miejsca na tej partycji
Sprawdz sobie jeszcze zanim wywalisz ta partycje, w konsoli uzyc bootcfg ew. pozniej ew. chkdsk /r
Moze uda mu sie wstac
Systemu nie przenosc Ghostem czy innymi ale postaw od nowa jezeli te metody zawiodą
Dane kopiuj czym predzej bo meze okazac sie ze ktoregos dnia juz sie do nich nie dobierzesz
Moze uda mu sie wstac
Systemu nie przenosc Ghostem czy innymi ale postaw od nowa jezeli te metody zawiodą
Dane kopiuj czym predzej bo meze okazac sie ze ktoregos dnia juz sie do nich nie dobierzesz
Bardzo mi zaleźy źeby uniknąć formata. A co oznacza ten błąd który napisałem w I poście, czyli"Nie przeszło testów zgodności z systemem Windows...". Moźe jeźeliby wyeliminować to urządzenie to instalka poszłaby bez problemu?
Lord Luk:Mam dostęp, bo zainstalowałem Winde na innej partycji. Ta nowa to było uaktualnienie
Oki.
Najkrócej to brzmi tak : zapomnij.Niestety.
W czasie uaktualnienia instalator wywalił juź to co było,a nie wstawił jeszcze teog co ma być.
De facto nie masz teraz w ogole systmeu – o tym naprawianym mowa . Moźesz tylko próbowac z tego na drugim dysku przejąć uprawnienia do plików i folderów – o ile to bł ntfs i wyciągnać z nich te dane, które potrzebujesz.
Natomiast najbezpieczniej i najefektywniej będzie – jezlei błąd jest z rodzaju tych, o kórych myślę – darowac osbie , po operacji zgranai plików , wszelkie próby reanimacji, a rozpocźecie instalacji od zera – zdjęcie partycji, jej ząłoźenie ponownie, sformatowanie i stawianie systemu.
nim jednak się za to zabierzesz – jest jakaś szansa, źe mój pesymizm jest zbyt duźy – sprawdź ten numer błędu.
Mam dostęp, bo zainstalowałem Winde na innej partycji. Ta nowa to było uaktualnienie
Poza sygnaturą – doprecyzuj, proszę, czy ta nowa instalacja to była obok czy jako naprawa – "R" – istniejącej.
Nie wiem czy masz odstep do tego "starego" systemu, czy piszesz z innego komputera np.
Nie wiem czy masz odstep do tego "starego" systemu, czy piszesz z innego komputera np.
Sygnatura błędu "stop 0x0000007B(0xF894D640,0x00000034 i coś dalej)"
Spisz sobie sygnaturke tego blue screen'a (STOP: 0x0...) i ewentualnie info dalej
Przywrocic raczej nie przywrocisz ale moze nainstalujesz jeszcze raz
Przywrocic raczej nie przywrocisz ale moze nainstalujesz jeszcze raz
Postaram się jak najjaśniej.
Miałem zainstalowanego windowsa xp. Z jakiś tam powodów próbowałem zainstalować na nim innego, bez formatu dysku. Podczas instalacji nastąpił błąd i przy uruchamianiu pojawia się niebieski ekran. Dąźe do tego, aby przywrócić windowsa sprzed instalacji. Mam nadzieje źe teraz jest bardziej zrozumiale. Dzięki za chęć pomocy.
Miałem zainstalowanego windowsa xp. Z jakiś tam powodów próbowałem zainstalować na nim innego, bez formatu dysku. Podczas instalacji nastąpił błąd i przy uruchamianiu pojawia się niebieski ekran. Dąźe do tego, aby przywrócić windowsa sprzed instalacji. Mam nadzieje źe teraz jest bardziej zrozumiale. Dzięki za chęć pomocy.
Lord Luk – moźe napisz spokojnie i dokładnie co zrobiłes i co chcesz osiągnąć.
Np. tak.
Próbowąłem przeinstalować windowsa. W czasie startu instalatora rozmysliłem się i operację przerwałem. Teraz w menu start wyswietlam i się wybór pomiędzy uruchomieniem starej wersji, a instalacją nowej.
Itp. itd.
Póki co bowiem nie bardzo rozumiem – wybacz,ale jakoś z percepcją u mnie jest źle – o co Ci rzeczywiście chodzi.
Lost good to to co było przy ostatnim wejściu do systemu.
Np. tak.
Próbowąłem przeinstalować windowsa. W czasie startu instalatora rozmysliłem się i operację przerwałem. Teraz w menu start wyswietlam i się wybór pomiędzy uruchomieniem starej wersji, a instalacją nowej.
Itp. itd.
Póki co bowiem nie bardzo rozumiem – wybacz,ale jakoś z percepcją u mnie jest źle – o co Ci rzeczywiście chodzi.
Lost good to to co było przy ostatnim wejściu do systemu.
Przejźałem boot.ini, ale z tego nic w mojej sprawie nie wynika. Mi chodzi o to źeby przywrócić funkcjonowanie windowsa sprzed instalacji. Moźe zastąpienie plików wykonywanych tymi z katalogu"Last Good" by pomogło?? Jak macie jakieś dobre pomysł to radźcie, bo to dość pilna sprawa.
Lord Luk:Gdzie ten plik powinien być, bo nie mogę go znaleźć. Jest tylko boot.ini.backup??
Teź na c: ale jesy systmeowy , tylko do odczytu i ukryty – najproście do neigo dojść poprzez mój komputer zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie i tam przy boot.ini jest przycisk "edytuj".
Gdzie ten plik powinien być, bo nie mogę go znaleźć. Jest tylko boot.ini.backup??
Lord Luk:To jeszcze jedno pytanko. Czy da się w jakiś sposób cofnąć instalację, która nie została w pełni zakończona??
Przez usunięcie plików i poprawienie wpisu w boot.ini