Instalacja win 98 na xp...
Yoo ludzie. Mam do was pytanko. Czy da sie tak zrobic, zeby zainstalowac drugi system (win 98), jesli mam obecnie zainstalowanego xp?? Jesli tak to jak??[/list]
Odpowiedzi: 20
Lezio, to co ty piszesz jest jednym wielkim błędem :) Wytłumacz mi po co kombinować z bootloaderami, skoro moźna uźyć komendy fixboot w konsoli naprawczej!? Po tym zabiegu będziesz miał standardowy, zintegrowany z XP ekran wyboru systemów.
Co do mnie:
bootloadera moźe lecz nie musi dawać ( w soomie daje po to aby system przy bootowaniu lepiej wyglądał)
W moim powyźwszym poście wkradł się błąd. a mianowicie:
Ten bootloader powinien być w głównym katalogu dysku z 98. Za błędy przypraszam :)
bootloadera moźe lecz nie musi dawać ( w soomie daje po to aby system przy bootowaniu lepiej wyglądał)
W moim powyźwszym poście wkradł się błąd. a mianowicie:
Ten bootloader powinien być w głównym katalogu dysku z 98. Za błędy przypraszam :)
BootLoader to programik dzięki któremu, podczas uruchomienia kompa pokazuje się okno gdzie moźesz wybrać system operacyjny.
Niewiem dlaczego Lezio111 powiedziałźeby zainstalować tego BootLoadera. Przecieź XP ma juź go wbudowanego.
Jeśli masz sam system Xp to uruchami się normalnie, ale jak zainsutalujesz wina98 to automatycznie WinXP zmieni sobie ustawienia startowe i podczas startu kompa pojawi ci się ekran gdzie wybierzesz kursorem windowsa którego chcesz uruchomić, później enter i ładuje ci się wybrany system.
Jeśli ktoś ma uwagi to proszę mnie poprawić.
pozdrowienia
Niewiem dlaczego Lezio111 powiedziałźeby zainstalować tego BootLoadera. Przecieź XP ma juź go wbudowanego.
Jeśli masz sam system Xp to uruchami się normalnie, ale jak zainsutalujesz wina98 to automatycznie WinXP zmieni sobie ustawienia startowe i podczas startu kompa pojawi ci się ekran gdzie wybierzesz kursorem windowsa którego chcesz uruchomić, później enter i ładuje ci się wybrany system.
Jeśli ktoś ma uwagi to proszę mnie poprawić.
pozdrowienia
Mam trzy partycje z fat32, tylko nie wiem co to ten bootlouder. Jak juz go sciagne to mam go umiescic w folderze system (w win 98) ?? Jak ko skonfigurowac??
No dobra:
Na system plików to tak:
1. wejdź w mój komputer/ kliknij prawym przyciskiem myszy na dysq i na właściwości/i tam w zakładce ogólne masz text:system plików i masz tam wpisany sys plików :)
Na zainstalowanie 98 na xp:
Musisz mieć conajmniej 1 partycję fat32 (oprócz tej z xpekim), potem odpalasz z dyskietki starowej windy 98, wkładasz płytke do napędu i instalujesz 98. Przy instalce wybierasz instalacje na innym dysku niź z xpekiem ( np. d). Potem ssasz z netu bootloadera, ja polecam xosl www.xosl.org , instalujesz w katalogu systemem ( najlepiej z 98) i potem konf i masz z głowy fszystko :D [/list]
Na system plików to tak:
1. wejdź w mój komputer/ kliknij prawym przyciskiem myszy na dysq i na właściwości/i tam w zakładce ogólne masz text:system plików i masz tam wpisany sys plików :)
Na zainstalowanie 98 na xp:
Musisz mieć conajmniej 1 partycję fat32 (oprócz tej z xpekim), potem odpalasz z dyskietki starowej windy 98, wkładasz płytke do napędu i instalujesz 98. Przy instalce wybierasz instalacje na innym dysku niź z xpekiem ( np. d). Potem ssasz z netu bootloadera, ja polecam xosl www.xosl.org , instalujesz w katalogu systemem ( najlepiej z 98) i potem konf i masz z głowy fszystko :D [/list]
nie mam pojcia :D
A nienapisaeś jaki poliki masz– NAPISZ JAKI UŻYWASZ SYSTEM PLIKÓW1 :!: 8)
Mam 80giga, i trzy partycje 1 – 40giga 2–20 3–20 Pierwsza jest glowna.
Mam 80giga, i trzy partycje 1 – 40giga 2–20 3–20 Pierwsza jest glowna.
Ta, tyko źe 98 nadpisuje loadera, a Me nie 8)
Michał:Yoo ludzie. Mam do was pytanko. Czy da sie tak zrobic, zeby zainstalowac drugi system (win 98), jesli mam obecnie zainstalowanego xp?? Jesli tak to jak??[/list]
Michal, napisz, jak wyglada teraz dysk – jakie są partycje, czy jest tylko jedna czy wiecej, czy fat32, czy ntfs.
Ja równieź instalowałem 98 gdy był juź xp. Instalator pyta w jakim wolderze zainstalować. Jeśli masz xp w C:/windows/ to wybierz inną partycję np. d:/windows/, i tam zainstaluj.
Mówisz źe wyskakuje informacja źe moźe się zablokować. Mi teź wyskoczyła, jednak i tak kontynuowałem i wszystko działa bez zarzutu. Jeśli czujesz pewne obawy to poczekaj na inne wypowiedzi, jednak uwaźam źe moźesz śmiało instalować. Lecz pamiętaj źe róźnie moźe być na róźnych kompach.
Mówisz źe wyskakuje informacja źe moźe się zablokować. Mi teź wyskoczyła, jednak i tak kontynuowałem i wszystko działa bez zarzutu. Jeśli czujesz pewne obawy to poczekaj na inne wypowiedzi, jednak uwaźam źe moźesz śmiało instalować. Lecz pamiętaj źe róźnie moźe być na róźnych kompach.
Ej no juz nic nie czaje. Jak próbowalem zainstalowac win 98 (na xp)to napisalo mi ze moze sie zablokowac poprzedni system w tym przypadku xp. Co mam zrobic olac to i kontynuowac instalacjie??
wiedom:Jasne źe się da. Wkładasz płytkę do napędu. Cd–rom ustawiony jako pierwszy i zaczynasz instalację.
Taa. to zainstaluj mi 9x jak mam Windows na partycji primary NTFS. Wszystko zrup bez podziała sysku na partycje.
Ciekawe co to za jegomość ten Tomek Nower. jak czytam te jego wypociny, nie tylko w tym temacie to :cry: i :oops: źe ktoś moźe takie bzdety wypisywać :!:
Ciekawe co to za jegomość ten Tomek Nower. jak czytam te jego wypociny, nie tylko w tym temacie to :cry: i :oops: źe ktoś moźe takie bzdety wypisywać :!:
Te Tomek Nover czy widziałes moze Temat tego Postu celem jest pomoc i podpowiedz w sprawie instalacji win98 na xp a nie rozmyslanie co sie stanie pozatym wkuza mnie to ze ublizasz komus kto ma racje !!, przeciez mozesz zainstalowac win 98 na innej partycji niz XP.Pozatym tak jak mówiłem mamy na tym forum pomagac !!!
Jak to nie zastosuj chociaźby bootloader z partition magica i moźesz mieć tyle systemów ile dusza zapragnie na dowolnym systemie plików.
A jak msz XP na ntfs partyci operacyjnej a 3.1 na innej np nie ntfs– fat32 dosowej i wtedy źaden loader ci na kit się przyda :twisted:
uźywaj rozumu :!:
uźywaj rozumu :!: