Instalacja Visty - Kilka pytań
Szanowni Państwo chciałbym zainstalowa na moim komputerze system Viste i tu mam kilka pytań:
1. Jaka jest różnica pomiędzy Vistą 32 bitową, a Vistą 64 bitową - czy jak posiadam procesor 32 bitowy, to czy jak zainstaluję Vistę 64 bitową, to czy ów system Vista 64 bitowa będzie chodził na procesorze 32 bitowym
2. Jaką wersję Visty zainstalowac (wiem że jest kilka wersji Visty)
3. Czy to prawda że jest brak sterowników do Visty do niektórych podzespołów komputera (np. karty muycznej, modemu)
4. Posiadam kilka partycji, związku z tym mam takie pytanie, mam zaistalowany Windows XP Home czy system Viste zainstalowac na tej samej partycji co system Windows XP Home czy na innej
5. Czy po zainstalowaniu Visty trzeba ponownie wgrywa sterowniki, tak jak w przypadku Windowsa XP Home.
Chcę zainstalowac Viste 64 Bit (tylko niewiem czy mogę, ponieważ mam 32 bitowy procesor), i tylko w jednym celu - do gry w SZACHY.
Za wszelką pomocne rady i odpowiedzi Dziękuję z Góry.
Pozdrawiam Krzychumag.
Odpowiedzi: 2
[quote=krzychumag]czy jak posiadam procesor 32 bitowy, to czy jak zainstaluję Vistę 64 bitową, to czy ów system Vista 64 bitowa będzie chodził na procesorze 32 bitowym[/quote]
Jak chcesz zainstalować system x64 na procku bez obsługi tej technologii?!
Do poczytania -> http://www.centrumxp.pl/Sprzet/347,1,kategoria,Architektura_x64.aspx ;-)
[quote=krzychumag]3. Czy to prawda że jest brak sterowników do Visty do niektórych podzespołów komputera (np. karty muycznej, modemu)[/quote]
sCooBy, nie opowiadaj farmazonów, wszak z nowym sprzętem problemu nie powinno być, ale z leciwym już sprawa wygląda gorzej.
5. Do twojego sprzętu większość pewnie będzie w systemie (ewentualnie na WindowsUpdate) - pozostałe oczywiście musisz dograć.
1. Różnica jest taka że z Vistą x64 jest więcej problemów niż z Vistą x32 (sterowniki itp.). Mocno zalecam Viste x32 chyba że przynajmniej 80% oprogramowania z którego korzystasz jest 64 bitowe.
2. Taką jaką kupisz (najdroższa i najbogatsza: Ultimate). Dla domu dobra jest Home Premium.
3. Raczej wątpię. Sterowniki są! Wystarczy poszukać.
4. Kategorycznie odradzam instalowanie Visty na tej samej partycji co XP. W ogóle instalacja 2 systemów na jednej partycji powoduje chaos.
5. W większości przypadków jakieś tam trzeba "wgrać". Głównie Forceware no i niekiedy stery od dźwiękowej + drukarki i takie tam.
Strona 1 / 1