Instalacja sterowników do dźwięku zintegrowanego XP+SP2

Cześć,
zainstalowałam XP (Professional) i SP2. Za nic nie mogę jednak zainstalować sterowników do zintegrowanej karty dźwiękowej. Płyta Asrocka K7VT4–4X, AC'97 Audio. XP twierdzi, źe na cd załączonym do płyty głównej sterowników do audio nie ma (są, w tym dla XP) – sterowniki do usb zainstalowałam bez problemu. Ściągnęłam najnowsze sterowniki do audio ze strony Asrocka dla tej płyty, ale XP dalej twierdzi, źe w katalogu takowych nie ma (faktycznie, wersji dla xp nie ma: są tylko katalogi Advance wdm Win_95 win_98 Win_NT40).
Wybranie opcji połączenia z microsoft celem pobrania sterowników kończy się instalacją, ale wybitnie nie tego, co trzeba, bo po resecie Windows przestaje działać (samoistny reset podczas "ładowania ustawień osobistych", bądź zupełne nieuruchamianie się systemu – czyt. czarny ekran i brak reakcji na cokolwiek poza przyciskiem reset), pomógł jedynie F8 i powrót do ostatnich działających ustawień (którymi okazały sie oczywiście te, bez sterowników do dźwięku)
Zupełnie nie mam pomysłu, co mogę jeszcze zrobić.

Proszę o pomoc
olka

Odpowiedzi: 14

Co za paranoja :?
Jak się nie da tak, to spróbowałam klasycznie:
– odinstalowałam SP2 – pozbyłam się przy okazji całej masy sterowników, ale nie pomogło – sterów do dźwięku system dalej nie chciał zainstalować
– sformatowałam drania i próbowałam zainstalować na "goły system" – bez źadnych SP: takźe bezowocnie, system dalej twierdził, źe nie posiadam sterowników do dźwięku
– na takowoź "goły" system zainstalowałam SP1 – wow, sukces :!: xp odzyskał wzrok i zauwaźył moje sterowniki, no to super i dopiero teraz nałoźyłam mu SP2 i wszystko działa :shock:
Jeśli tak sie zachowuje wersja profesional, to ciekawe ile zachodu kosztuje instalacja głupiego dźwięku na HE...

Dziękuję wszystkim za pomoc, stwierdzając niniejszym, iź problem został rozwiązany

pozdrawiam
olka
olka
Dodano
15.01.2006 12:34:53
Jeśli chodzi o dobre wiadomości, to system dalej działa :) a jeśli o złe, to instalacja nowszego 4in1 nie pomogła nic a nic: dalej nie widzi sterów, ani z cd ani tych ze strony asrocka.
Po prawdzie to nie bardzo wiem czemu miałby je nagle zobaczyć, skoro to 4in1 zawiera
INF V2.70A
AGP V4.50D
RAID V5.20A
RAID Tools v5.26
co nie bardzo się jak dla mnie ma do dźwięku, ale źe ja się nie znam to moźe jednak ma...
Czyli zostaje mi jedynie beeper jako źródło dźwięku ? :(

dziękuję
olka
olka
Dodano
14.01.2006 21:15:54
Instalujesz bezpośrednio na stary pack. Moźe to coś zmieni. Daj cynk.
Ucho
Dodano
14.01.2006 20:54:13
Ucho:
Nikt Cię nie chciał (zapewne :lol: urazić, mimo źe jesteś blondynka.

Spoko, "blondynka" tylko w kwestii sprzętu i windowsa...

Podane przez Ciebie wątki czytałam jeszcze przed otworzeniem własnego i niestety nie poszerzyły mojej wiedzy :(

Jeśli chodzi o stronę Via to znalazłam coś do dźwięku, ale zbyt mało się znam, źeby ocenić czy mi to potrzebne :mrgreen:
http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=420&OSID=1&CatID=1010&SubCatID=104
(south bridge VT8235)

a w kwestii packa 4in1, to
http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=420&OSID=1&CatID=1070
ale ma on numer 5.07A a ten na stronie asrocka to v1446 (ten właśnie zainstalowałam)
http://www.asrock.com/support/Download/dl_k7VT4–4X.htm
i przez tak duźą rozbieźność w numeracji zwątpiłam czy to jest w ogóle to samo...
Jeśli tak, to zainstaluję niezwłocznie, tylko jak to zrobić? poprzedni trzeba odinstalować ? (wybaczcie proszę, ale jak moźna odinstalować?) czy moźna zainstalować "na" poprzedniego packa ?

bardzo dziękuję za pomoc
olka
olka
Dodano
14.01.2006 20:46:52
Nikt Cię nie chciał (zapewne :lol: urazić, mimo źe jesteś blondynka.
Znalazłem takie coś: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=46024&highlight=sterowniki+sp2
moźe to Cię na coś naprowadzi. Moźliwe, źe na stronie Asrocka jest coś na temat niekompatybilności z SP2. Jak coś znajdę to podrzucę. A zobacz teź na stronie Via czy nie ma nowszego packa 4in1 niź na Asrocku.
I jeszcze o Asrocku: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=45605&highlight=sterowniki+sp2
Ucho
Dodano
14.01.2006 19:41:17
Koledzy, bez jaj. Jestem moźe blondynka, ale nie kretynka :wink:
W pierwszym poście napisałam, źe na płycie cdrom ze sterownikami do asrocka są sterowniki do XP

D:\Drivers\Audio\VIA\WINXP>dir
Wolumin w stacji D to VIA_AMD
Numer seryjny woluminu: 67ED–17ED

Katalog: D:\Drivers\Audio\VIA\WINXP

Parametr jest niepoprawny.
2002–10–04 13:38 .
Parametr jest niepoprawny.
2002–10–04 13:38 ..
2002–04–30 09:46 21 855 VIAUDIO.inf
2002–05–13 12:56 20 947 viaudio.cat
2002–03–11 18:57 43 776 viaudio.sys

Wiem, źe system moźe sam zainstalować sterowniki, co teź próbuję zrobić: Mój komputer–>Właściwości –> Sprzęt –> Menadźer Urządzeń –> Kontroler Multimediów Audio –> Zainstaluj ponownie sterownik –> Czy system windows moźe się połączyc(...) –nie –> Zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji –> przeszukaj nośniki wymienne
a takźe:
–> uwzględnij tę lokalizację w wyszukiwaniu (podaję ścieźke do katalogu WinXP na płycie ze sterownikami)
oraz
–> j/w ale wskazuje ścieźkę do ściągniętych sterowników ze strony asrocka (jak juź pisałam nie ma tam katalogu XP)
oraz
–> Zainstaluj oprogramowanie automatycznie (zalecane)
Za kaźdym razem system twierdzi, źe nie mógł znaleść sterowników
Jeśli na samym początku zaznaczę:
Czy system windows moźe połaczyć się z witryną Windows update, aby wyszukać oprogramowanie – "tak, tylko tym razem", to ściąga jakieś sterowniki, ale po resecie mam totalny pad systemu.
Po starcie płyty cdrom ze sterownikami mam do wyboru:
* via 4 in 1 drivers (to zainstalowałam sobie w wersji najnowszej ze strony asrocka, jakiś patch do sterów czy cóś, ale nie pomogło)
*via pci 10/100Mb Lan Driver
*VIA USB 2.0
*PCTEL AMR card Driver

To NA PEWNO nie jest problem sprzętowy, płyty głównej nie zmieniałam (ani źadnego podzespołu), na innym systemie dźwiek działa.
Co więcej: juź instalowałam dźwięk z tej samej płyty ze sterownikamina XP i dźwięk działał, ale to było dawno, kiedy był XP + SP1. Ostatnio zachciało mi sie formata i mam za swoje :?

dziękuję za dotychczasową pomoc
olka
olka
Dodano
14.01.2006 17:17:23
WaGonik:
powiem więcej, system nawet sam potrafi wyszukac :P

He, he, prawda :lol:
Ucho
Dodano
14.01.2006 16:30:47
powiem więcej, system nawet sam potrafi wyszukac :P
WaGonik
Dodano
14.01.2006 16:26:32
Olka, najpierw sprawdź, czy na instalce dołączonej do płyty są stery do XP (w manualu). Jeźeli są to po odpaleniu tej płyty powinna być opcja instalacji Audio i z niej się instalowało bez problemu. A czy masz uruchomiony dźwięk w BIOS–ie ?? Bo nie podałaś czy zmieniłaś tylko system na XP, czy płytę itd. itp. a my nie jesteśmy jasnowidzami. Bo teź nie wiemy, czy system Ci wykrywa nowe urządzenie, czy stery instalujesz "na siłę" bo wiesz, źe Audio na płycie jest. Jeźeli wszystko ok (stery, BIOS) to pozostaje jeszcze ręczne szukanie sterów na płycie (na piechotę, katalog po katalogu, po odpowiednich nazwach).
Ucho
Dodano
14.01.2006 16:23:55
wrrr.. nigdy nei miałem problemów z instalacją sterowników, nawet jesli nie wiedziałem co to za urządzenie to znalazłem na stronie producenta i śmigało bez źadnego konfliktu.
WaGonik
Dodano
14.01.2006 15:42:33
WaGonik:
nadało by się, aczkolwiek nakierowałem. :mrgreen:

Moźna jaśniej? co by się nadało ? sterowniki do wersji pro? czy do 4X (te ostatnie jak juź wspomniałam nie chcą się zainstalować i właśnie stąd ten wątek)

dziękuję
olka
olka
Dodano
14.01.2006 15:03:14
nadało by się, aczkolwiek nakierowałem. :mrgreen:
WaGonik
Dodano
14.01.2006 15:00:14
WaGonik:
http://www.asrock.com/support/download.asp?Model=K7VT4A%20PRO

C–Media audio driver ver:UDA046_build02

to nie to ?

To jest do płyty K7VT4A PRO a ja mam K7VT4–4X
http://www.asrock.com/support/Download/dl_k7VT4–4X.htm

Aczkolwiek moja znajomość tematu nie upowaźnia mnie do wyciągania jakichkolwiek wniosków...

dziękuję
olka
olka
Dodano
14.01.2006 14:50:45
http://www.asrock.com/support/download.asp?Model=K7VT4A%20PRO

C–Media audio driver ver:UDA046_build02

to nie to ?
WaGonik
Dodano
14.01.2006 14:45:37
olka