Instalacja spod dos'a ??

Witam. Jestem tu po raz pierwszy i odrazu proszę was o pomoc. Ostatnio siedząc u kumpla zauwaźyłem, źe instaluje system "windows xp profesional" spod dos'a. Próbowałem tak u siebie i nie da rady ;( Zawsze przed zainstalowaniem xp'ka musze zainstalować 98. Czy to ma coś wspólnego z obudową bądź płytą główną ?? Czekam na pomoc ;)

Odpowiedzi: 5

Wielkie dzięki wszystkim za rady :) Zaraz przeinstaluje system i powiem czy zadziałało :)
Ciechu
Dodano
02.04.2004 20:20:35
Jest prostrza metoda ktora na pewno zadziala. Wejdz z poziomu dosa do katalogu ../i386 i odpal plik winnt.exe. Na pewno zadziala.
Anonymous
Dodano
30.03.2004 14:11:44
Instalacja XP "spod DOS–a":
1. Stworzenie 6 dyskietek startowych – obrazy są na
http://www.bootdisk.com/ – naleźy pamiętać o tym by wersja na dyskietakach bła zgodna z tą na płycie ( inne dyskietki dla Home, a inne dla Pro, inne dla "gołego", a inne z SP! ).
2. Dogranie pobranego z siecie smartdrive.exe i wprowadzenie ściezki do niego w plikach konfiguracyjnych. – To nie jest niezbedne, ale załadowanie tego programu przyśpiesza proces instalacji.
3. Odpalenie komputera z tych dyskietek, a następnie – zgodnei z komunikatami – uruchomienie procedury instalacyjnej plikiem x:i386winnt .
Rebe
Dodano
28.03.2004 10:55:52
ok. ale nie masz się co wstydzić kompa to nie zawody kto ma bardziej spasioną myszkę albo większą klawiaturę. :wink:
Ale wracając do tematu.
po pierwsze: jak instalujesz winde98 to czy ci płyte wczytuje bez problemu z poziomu dosa. odpala się i wyskakuje ci info o opaleniu kompa z cd lub hdd??
po dwa: jak masz te sekwencje bootowania to ustaw tylko sam cd pozostałe wywal. i wtedy spróbuj, aha trzeba nacisnąć klawisz jak cie o to poprosi (napisze źe alby instalka ruszyła wciśnij dowolnego klawisza)
coldmaN
Dodano
28.03.2004 00:52:17
Co do płyty to nie wiem. W biosie mam ustawiony cd–rom, a nie pochwale się kompem bo się wstydze :)
Ciechu
Dodano
28.03.2004 00:44:19
Ciechu
Dodano:
28.03.2004 00:36:36
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1