Instalacja radiatora na chipsecie ABIT NF7
Witam, kupilem na allegro radioator zalman zm-nb47j ktorym chce zastapic halasujacy wiatraczek na moim chipsecie.
Niestety nie za bardzo wiem jak go zainstalowac, znalazlem strone z instrukcja: http://www.zalman.co.kr/Upload/produ...47J_en0310.pdf
Czy dobrze rozumiem ze ta tubka z pasta sluzy tylko do wyczyszczenia powierzchnij chipset'u a nie do przyklejenia ? Ten radiator ma sie trzymac tylko na tych plastikowych kołeczkach ? A co jesli nie mam otworow w tym miejscu na plycie glownej ? Prosze o pomoc bo nie wiem jak to zrobic :/
Pozatym przed deinstalacja wiatraczka chcialbym sie dowiedziec jaka mam tam obecnie temperature zeby pozniej porownac po zalozeniu radiatorka. Polecono mi jakis program ale niestety nie potrafie odczytac temperatury moze ktos moglby zerknac kto sie na tym zna":
Koleny problem to jak oderwac od plyty glownej tą podstawe starego wiatraczka, nie chce nic zniszczyc a nigdy tego nie robilem.
Licze na pomoc :)
Instalacja jest prosta, ten Zalman ma regulacje nóżek więc problemów nie będzie. Nie przeraź się że nie zakrywa całego chipsetu - podstawa jest prostokątna, w niczym to nie przeszkadza. Temperatury możesz sprawdzić także programem Abit Probe... czy jakoś tak się nazywa, jest na płycie ze sterownikami oraz na stronie producenta.
Juz sobie poradzilem dzieki...