Instalacja "strefy neostrada" problem

Kolega ubrał mnie w tytułowe zadanie. Na XP Pro SP1 posadziłem modem ADSL Thompson ST330 pod USB niestety. w menedźerze urządzeń jest ok. instalka przeprowadzona prawidłowo wg zaleceń instrukcji.Modem sygnalizuje diodami prawidłowe działanie. Najpierw nie moźna było pobrać ID i PIN–a, ale wydębiliśmy to od wsparcia technicznego TPSA. Niestety system po restarcie pokazuje okno błędu 1024 mówiące o problemie ze sprzętem, ale źadnych zwisów wyłączeń kompa lub programów nie ma. Konsultant kazał doinstalować Javę Microsoftu, przeinstalować przeglądarkę, my dodatkowo odświeźyliśmy system z obrazu Nortonem Ghostem. sama aplikacja "Strefy neostrada z kolei generuje błąd nr 691. Moje podejrzenie to uszkodzony modem ADSL gdyź podczas testu połączył się ze stroną testową http, a źadnej innej juź nie potrafił. Komputer jest na procku Athlona 1,3 Ghz, płyty niestety nie pamętam, grafika GF 2 serii 4xx, dźwięk SB, modem telefoniczny Motorola [ten normalny nie ADSL]i niestety brak karty sieciowej. Aha konsultant doradził jeszcze odinstalowanie aplikacji "strefa neostrada" i pozostawienie samego drivera, ale wtedy w połączeniach sieciowych zniknęło mi ono. Zaleźy mi teź na poradzie czy dokupienie karty sieciowej i zamiana na inny rodzaj modemu taki, który ma RJ45 jest panaceum na to, czy teź moźna sobie oszczędzić fatygi i pieniędzy. Forum przejrzałem tudzieź stronkę TPSA i nic mi to nie pomogło.

Odpowiedzi: 17

hej jeszcze jeden link z opisem i sterami do bledu 1024 :)

http://www.helpdesk.neostrada.pl/tpsa/run?n=aktualnosci

Pozdrawiam
reven
Dodano
14.09.2005 09:51:03
z tym upgradem bywa roznie :) uwierzcie czasem jest jeszcze gorzej (czerwona lampka UUSB na modemie) wiec nie zawsze to pomaga od razu tak mowiac. Ten blad mowi cos o blednym zapisie danych na dysku tak kiedy znalazlem wiec nie daje za to glowy.
danielszymo
Dodano
10.09.2005 23:31:31
Zainstalowalem nowe sterowniki tego modemu spod adresu podanego wyzej i blad juz sie nie pojawia.
vulkano
Dodano
09.09.2005 23:18:33
reven:
Na stronie producenta sa stery "upgrade"
http://www.speedtouchdsl.com/support.htm
moze to zadziala 3.0.1
jak zadziala to napisz :)

a tu jest jeszcze jakis opis do tego bledy i z tego co zrozumialem chodzi o wlasnie upgrade :)

He, he...Gratuluje umiejetnosci lingwistycznych – ja zrozumialem tylko "april 2004", "USB modems", "SpeedTouch 330" i "Hardware error/fout 1024") ;)

Ale i tak wystarczy. Sprobuje cos z tym zrobic w czasie weekendu. Dam znac jesli to pomoze.

Tymczasem pozdrawiam
vulkano
Dodano
08.09.2005 11:57:08
z opóźnieniem [byłem w terenie z dala od Netu] dziękuję zainteresowanym. W ciągu kilku dni sprawdzę te nowe drivery u kolegi. Nic nawet nie bąknęli na ten temat Panowie serwisanci z działu IT. Swoją drogą za co te ofermy z Tepsy biorą kasę?
Endrju
Dodano
08.09.2005 09:19:13
sorki linka zapomnialem :)

http://www.speedtouch.nl/hotitems.html
reven
Dodano
07.09.2005 20:36:03
Na stronie producenta sa stery "upgrade"
http://www.speedtouchdsl.com/support.htm
moze to zadziala 3.0.1
jak zadziala to napisz :)

a tu jest jeszcze jakis opis do tego bledy i z tego co zrozumialem chodzi o wlasnie upgrade :)
reven
Dodano
07.09.2005 20:33:59
Witam. Mam ten sam problem. Blad 1024, o ktorym moj poprzednik caly mowi, byl juz tutaj zacytowany (tylko w tlumaczeniu na polski). Wyskakuje w momencie kiedy uruchamia sie aplikacja obslugujaca modem (NIE chodzi o to gowno "tp neostrada"). Koles z obslugi technicznej doradzil mi, zebym sobie sciagnal nowsze sterowniki do tego modemu. Tylko jakos nigdzie nie moge ich znalezc...
vulkano
Dodano
07.09.2005 15:07:37
podam na pewno tylko wczoraj wpadłem do tego kolegi na chwilę, odpaliłem to neo i w pośpiechu ewakuacyjnym nie zrobiłem ani zrzutu ekranowego ani zapiski z komunikatu
Endrju
Dodano
26.08.2005 12:11:20
Endrju:
a ten błąd sprzętowy nadal alertuje system
Moze bys tak w koncu podal wiecej szczegolow na jego temat ? Pelna tresc ? Obrazek ? Bo "1024" moze oznaczac np. jedynie zajawke tego, ze za rok kite odwali Bolek od Chrobrych :wink: .
EL NINO
Dodano
26.08.2005 11:46:11
po problemie. gostek z tpsa podał hasło z jedną literą błędną, czym zmusił mnie później do róźnych kombinacji i zawracania Wam głowy. Wczoraj pogadałem z drugim i sprawa się wyklarowała. dzięki wszytkim za pomoc i pozdrawiam.
P.S. a ten błąd sprzętowy nadal alertuje system mimo źe Neo hula poprawnie [przynajmniej taki jest mój wstępny ogląd tematu]. Kolega ma obserwować system i samą neo.
Endrju
Dodano
26.08.2005 09:09:40
No wiem o czym mówisz cały czas ale moze potrzeba było powiedziec jasno ze ta aplikacja to szmelc!!!!!!!!!!!!!
mad85
Dodano
25.08.2005 15:21:34
No wlasnie. A o czym ja pisze od poczatku ?
EL NINO
Dodano
23.08.2005 15:07:23
A tak a propo to nie lepiej zaistalowac same sterowniki modemu i zrobic recznie połaczenie.
mad85
Dodano
23.08.2005 02:06:28
Endrju:
2. jak zainstalowany jest driver bez aplikacji to nie ma w połaczeniach sieciowych tego połączenia o czym pisałem.
Jesli nie ma, to znaczy ze nie jest zainstalowany. Po zainstalowaniu driverow modemu, w polaczeniach sieciowych pojawia sie polaczenie modemowe. Wystarczy skonfigurowac.

Wrzucaliscie dla modemu odpowiednie sterowniki ? Moze dla pewnosci sciagnij z neta dla tego modelu ?
EL NINO
Dodano
22.08.2005 17:45:39
[quote="EL NINO"]
Endrju:
W jaki sposob instalowaliscie modem, aplikacje ? Modem byl podlaczony podczas instalacji aplikacji ?
Aplikacje usun, uruchom w Panelu sterowania kreator dodawania sprzetu, wybierz do instalacji modem i albo wskaz mu sterowniki z folderu na plytce z Tepsy, albo system sam je juz zainstaluje – byly zainstalowane, wiec sa w bodajze \system32. Po zainstalowaniu skonfiguruj polaczenie modemowe – login, haslo, itd.

1. modem nie był podłączony zgodnie z insrukcją do momentu,aź wymagał tego instalator w swoim komunikacie
2. jak zainstalowany jest driver bez aplikacji to nie ma w połaczeniach sieciowych tego połączenia o czym pisałem.

Co do 691 to dzieki, choć to trochę dziwne bo w końcu hasła dostaliśmy od obsługi technicznej TPS–y, natomiast błąd 1024 jak pamiętam mówił o niewłaściwych sterownikach i skontaktoaniu się z dostawcą. No ale skąd mam brać drivery do tego badziewia jak nie z dostarczonej w zestawie płytki?
Endrju
Dodano
22.08.2005 17:00:00
Endrju:
aplikacja "Strefy neostrada z kolei generuje błąd nr 691. Moje podejrzenie to uszkodzony modem ADSL gdyź podczas testu połączył się ze stroną testową http, a źadnej innej juź nie potrafił.
Nie dziwota ze nie potrafil, poniewaz Error 691 to – "Access denied because username and/or password is invalid on the domain...".
Drugi blad o ktorym piszesz – 1024, nic nie mowi. Przynajmniej w takiej postaci jaka opisales.

W jaki sposob instalowaliscie modem, aplikacje ? Modem byl podlaczony podczas instalacji aplikacji ?
Aplikacje usun, uruchom w Panelu sterowania kreator dodawania sprzetu, wybierz do instalacji modem i albo wskaz mu sterowniki z folderu na plytce z Tepsy, albo system sam je juz zainstaluje – byly zainstalowane, wiec sa w bodajze \system32. Po zainstalowaniu skonfiguruj polaczenie modemowe – login, haslo, itd.
EL NINO
Dodano
22.08.2005 16:22:38
Endrju
Dodano:
20.08.2005 16:52:49
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1