Instalacja – problem z HDD

Witam
Niestety nie mam zabardzo czasu by przegladac wszystkie tematy z forum, w ktorych mozliwe jest odpowiedz na moje pytanie, dlatego zakladam nowy.

Z gory jeszcze prosze o nie marnowanie klawiatury na rady bym poszukal na forum bo gdzies juz bylo :0

Problem wyglada tak.

Czysty dysk lub z Win98 wrzucam plytke (sprawdzalem i oryginalem i nie) bootuje mi ja zaczyna sie instalacja. Przegrywaja sie wszystkie potrzebne pliki i wszystko wyglada ok do momentu gdy musze wybrac co robie dalej tzn.
R – naprawa
F3 koniec
ENTER – kontynuacja
Oczywiscie ENTER.
od razu po nacisnieciu wyskakuje kolejny niebieski ekran z bledem. Wywala mi ze instalator nie moze odnalezc zadnych stacji dyskow stalych na komputerze, ze mam sprawdzic czy sa poprawnie podlaczone czy jest zasilanie i ewentualnie wgrac sterowniki od producenta.
Wszystko sprawdzone swietnie dziala sterownikow nigdy nie mialem ani nie potrzebowalem. ktos wie co moze byc przyczyna ?

P.S. Najbardziej cieszylbym sie z odpowiedzi na mail Thornag@hychsohn.org lub GG1374135 lub jabber: thornag@hychsohn.org

Z Krasnoludzkim Pozdrowieniem
Thornag Narag–Shathur z Klanu Hychsohn

Odpowiedzi: 8

Thornag:
WItam
Pisac nie moglo moglo co najwyzej byc tam napisane ale mimo wszystko nie bylo. Okazalo sie ze moj dysk jest za stary zeby go podpinac pod szyne 66 i wtedy go bios nie widzi po podpieciu tam gdzie cd–rom wszystko gra.

Coś nie tak to jest – jeźeli to nie jest kontorler z RAID–em, bo normalny IDE ma psi obowiązek być "w dół zgodny"i obsłuźyć dyski pracujące w PIO.
Teoretycznie i w wypadku RAID–u nie powinno być problemu,ale to juź tylko "nie powinno".
Moźe zakładać bym się nie załoźył, ale sprawdź w specyfikacji jak to z tymi kontrolerami jest.
Rebe
Dodano
23.12.2004 20:26:47
WItam
Pisac nie moglo moglo co najwyzej byc tam napisane ale mimo wszystko nie bylo. Okazalo sie ze moj dysk jest za stary zeby go podpinac pod szyne 66 i wtedy go bios nie widzi po podpieciu tam gdzie cd–rom wszystko gra.
Thornag
Dodano
23.12.2004 20:08:25
Miałem to samo, ale po wgraniu nowszego biosu wszystko jest ok! Tam na tym niebieskim ekranie tez pisalo o biosie!!!
Zabski
Dodano
21.12.2004 00:24:11
Rozumiem sam moderuje pewne forum w na jedyn robie za starego i wiem jakie to denerwujace. Zwaz jednak ze tych watkow u was jest naprawde sporo a szef nad glowa wisi :)

Jak opisac problem ? Najlepiej jak potrafie niestety nei znam sie na technicznych aspektach dyskow wiec wiele wiecej bym nie napisal.
Ogolnie mialem win98 postawiony na dysku 3 partycje C: D: E: z czego c: oczywiscie aktywna. probowalem postawic WinXp razem z 98 nic
Sformatowalem systemowa tak ze C: byla pusta a na D: E: jakies inne rzeczy typu mp3 itp tez sie wina nie dalo postawic. Sformatowalem w koncu caly dysk i nic nie daje. Po uruchamianiu Fdiska z dyskietki startowej Win(8 partycja C: jest aktywna na systemie FAT32.
Co niebieskiego screenu to jest jak mowilem.
Instalator nie znajduje zadnych stacji dyskow stalych. Sprawdz czy sa prawidlowo do plyty i czy zasilanie dobrze siedzi. Ewentualnie zainstaluj potrzebne oprogramowanie od producenta.
To wszystko co jest napisane.
Thornag
Dodano
15.12.2004 19:04:50
Thornag – to zapamiętaj na przysźlość, źe skoro masz problem to odwiedziny w archiwum to Tój obowiązek – nawet jakoś tam w regulaminie, który zaakceptowąłes, wyraźony.
W jednym z działów znajduje się temat poświęcony temu jak przedstawiac problemy i ........ nie mam czasu – tak jak większość z uźytkowników , by Cię za język ciągnąć w kwestiach podstawowych dotyczących tej własnie sprawy.
Na tym niebieskim ekranie to jest tylko informacja o braku dysków czy moze jednak coś więcej jest tam napisane ?

Tylko dla przyzwoitości zapytam: czym zakładane partycje – w wypadku instalacji bez w98 i czy ta naktórej ma być systme jest aktywna?
Rebe
Dodano
15.12.2004 18:42:47
Rebe == > Widac zes po lebkach czytal bo pisalem ze czasu naprawde nie mam by przegladac wszystkie tematy tymbardziej ze z tego co widz ejest ich grbo ponad sto. Dyskjest wpiety normalnie w plyte glowna nie w PCI czy ATA czy SATA to nie wiem niestety jak sprawdzic ani nie wiem jaki jest.

JN == > Niejasno bo nie wiedzialem co pisac. Juz Ci odpowiadam na pytania.

Jaki jest dysk jak juz pisalem wczesniej niestety nie wiem. Wpiety jest bezposrednio tasma jak CD–Rom nie w PCI. ATA czy SATA ? Hmm nie wiem moze pomoze informacja dysk Fujitsu 13,5 GB 7200 rpm kupiony jakos cztery lata temu. Formatowalem i caly dysk i tylko partycje systemowa mialem tam WIN98SE system plikow FAT32 chce wgrac WinXP. Co do biosu to wykrywa dysk przy starcie i wszystko jest ok.
Thornag
Dodano
15.12.2004 18:26:42
A dysk to pewnie SATA lub do kontrolera RAID czy innego na PCI wpięty.
Jakoś bowiem nie mogę się doczytać tej drobnej informacji. Paru innych z resztą teź nie, ale to pewnie dlatego, źe czytam po łebkach ,bo dokładnie mi się nie chce. Tak jak Tobie w archiwum sprawdzić co to się mogło stać.
Moźesz sobie poszukać w archiwum – pewnie z "F6" jako frazą kluczową.
Rebe
Dodano
15.12.2004 15:17:01
Bardzo niejasno napisane.

Dysk ATA czy SATA.

Jaki system chcesz wgrywać XP czy WIN98.

Sformatuj partycje systemową lub cały dysk.

Jak miałeś na dysku XP na systemie plików NTFS to sformatuj tą partycje i zabotuj z płyty CD XP i instaluj XP.

Jak miałeś XP na systemie NTFS a chcesz wgrać WIN98SE,to zdejmij partycje systemową i sformatuj ją na FAT32 i instaluj WIN98SE.

Jak formatować masz tu:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=98442#98442

http://www.sciagawa.pl/a/2149.html

http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

W wypadku dysków SATA pamiętaj o sterownikach na początku instalacji systemu.

Sprawdz bios ustawienia dysków na auto.
Czy bios przy starcie wykrywa dysk
JNJN
Dodano
15.12.2004 15:14:34
Thornag
Dodano:
15.12.2004 15:02:49
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1