Instalacja polskich czcionek w XP – HELP!!
Mam problem: mam angielska wersje windowsa XP i nie chce i nie moge jej zmieniac. Nie mam jednak polskich liter – wiec nie moge ich uzywac w swoich mailach ani np. na gadugadu.Jestem poirytowany, bo dostaje zamiast polskich liter rozne "krzaczki". Czy istnieje mozliwosc doinstalowania tylko polskich liter bez koniecznosci instalowania polskiego WinXP?? Jest jakas nakladka w tym celu? Jesli tak to gdzie takiej nakladki lub polskich czcionek szukac?? I jak je pozniej zainstalowac?? Blagam, pomozcie...
Odpowiedzi: 3
k–meel –naprawdę stokrotne dzięki!!!!. Postępowałem wedle wskazówek i wszystko teraz hula jak naleźy.Nie spowiedziawałem się,źe to będzie takie proste.Miałeś racje – "oczywiście" ;–) nie ustawiłem źadnych opcji regionalnych podczas instalacji. Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE!!!.I pozdrawiam serdecznie...
A jeszcze małe pytanko: czy ktoś moźe mi odpowiedzieć, co to znaczy ,źe programy są "non–unicode"? To odnośnie wcześniejszego posta. Tak tylko pytam, bom ciekawy świata.... :D
A jeszcze małe pytanko: czy ktoś moźe mi odpowiedzieć, co to znaczy ,źe programy są "non–unicode"? To odnośnie wcześniejszego posta. Tak tylko pytam, bom ciekawy świata.... :D
k–meel –naprawdę stokrotne dzięki!!!!. Postępowałem wedle wskazówek i wszystko teraz hula jak naleźy.Nie spowiedziawałem się,źe to będzie takie proste.Miałeś racje – "oczywiście" ;–) nie ustawiłem źadnych opcji regionalnych podczas instalacji. Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE!!!.I pozdrawiam serdecznie...
Domyślam się, źe przy instalowaniu systemu nie były ustawiane źadne opcje regionalne. Generalnie w takim przypadku nie wystarcza instalacja polskich czcionek, naleźy, bowiem ustawić chociaźby układ klawiatury. U siebie zrobiłem tak:
Control Panel–> Regional and Language Options:
Zakładka Regional Options combobox Location wybrałem Poland
Zakładka Languages przycisk Details... W nowo otwartym okienku (w groupbox'ie Installed services) przycisk Add..., a następnie:
:arrow: Input Language: Polish
:arrow: Keyboard Layout: Polish (Programmers)
Po powrocie do okienka poprzedniego Default input language–>Polish – Polish (Programmers).
Wróciwszy do okna Regional and Language Options w zakładce Advanced w groupbox'ie Language for non–Unicode programs ustawiłem Polish.
U mnie zadziałało, czcionki zostały zainstalowane i bez problemu mogłem z nich koźystać we wszystkich aplikacjach.
Mam nadzieję, źe choć trochę pomogłem. Pozdrawiam.
Control Panel–> Regional and Language Options:
Zakładka Regional Options combobox Location wybrałem Poland
Zakładka Languages przycisk Details... W nowo otwartym okienku (w groupbox'ie Installed services) przycisk Add..., a następnie:
:arrow: Input Language: Polish
:arrow: Keyboard Layout: Polish (Programmers)
Po powrocie do okienka poprzedniego Default input language–>Polish – Polish (Programmers).
Wróciwszy do okna Regional and Language Options w zakładce Advanced w groupbox'ie Language for non–Unicode programs ustawiłem Polish.
U mnie zadziałało, czcionki zostały zainstalowane i bez problemu mogłem z nich koźystać we wszystkich aplikacjach.
Mam nadzieję, źe choć trochę pomogłem. Pozdrawiam.
Strona 1 / 1