Instalacja drukarki sieciowej pod Win 2003 - co robię źle?

Hej Mam taki problem. Jest sobie komputer z win 2003 (z kilkoma kartami sieciowymi służył przedtem jako coś w rodzaju serwera sieci domowej) taki stary IBM 300 PL (Pentium II 350 MHz, 320 MB RAM). Nazwijmy go Komputer 1. I jest sobie Komputer 2 , taki nowszy trochę (P4 3,2 GHz, 768 MB RAM, na płycie ASUS P5RD1-V, system to Win XP MCE), do którego przypięta jest drukarka USB (a dokładniej urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1315). No i oczywiście chciałbym udostępnić tę drukarkę dla komputera 1. Przedtem, gdy oba komputery były ze sobą połączone bezpośrednio kablem sieciowym nie miałem z tym większych problemów, o ile tylko były w tej samej grupie roboczej. Na komputerze 2 kliknąłem na drukarce i wybrałem "udostępnij". Na komputerze 1 zainstalowałem drukarkę sieciową, wskazałem ją tam w otoczeniu sieciowym, system poprosił o drivery, których do Win 2003 nie ma dla tego modelu ale są dla drukarki HP PSC 950, jak je wskazałem, drukarka działała bezproblemowo. Obecnie oba komputery podłączone są do przełącznika (switcha) do którego dochodzi kabel sieciowy (Neo Livebox). Są w tej samej grupie roboczej i widzą się, z Komp.1 jest dostęp do dokumentów udostępnionych na Komp.2. Udostępniłem drukarkę na Komp.2 tak jak poprzednio. Na Komp.1 zainstalowałem drukarkę sieciową. Przy próbie druku strony testowej, a także przy próbie wprowadzenia jakichkolwiek ustawień dostaję od razu komunikat błędu. Doczytałem się gdzieś w internecie że tak nie można instalować, bo na komp.2 nie ma serwera wydruku, trzeba zainstalować ją jako drukarkę lokalną i wskazać port lokalny, właśnie ten komputer z drukarką. OK, zrobiłem tak. Na wykrytym owym lokalnym komputerze z drukarką czyli Komp.2 widzę tę drukarkę chyba w "pięciu osobach", jako HP PSC 1315, jako drukarkę z serii 1310, jako drukarkę z serii 1310(2), jako 1310 series printer itd. Po zainstalowaniu dowolnej z nich mam teraz dostęp do ustawień drukarki, natomiast w zależności którą z nich wybieram, przy próbie wydruku strony testowej dostaję dwa rodzaje błędów: - albo od razu komunikat że drukowanie się nie powiodło, dokument pojawia się w kolejce wydruku na Komp.1 z komunikatem że wystąpił błąd, na Komp.2 nic się nie pojawia - albo na Komp.1 na moment pojawia się na pasku narzędzi i znika ikonka menadżera wydruku - czyli tak jakby poszło, na Komp.2 dokument pojawia się w kolejce wydruku, z tym że zwykle niecały, np. 54 ze 111 kB, z komunikatem że trwa drukowanie, i tak już zostaje - drukowanie w rzeczywistości nie trwa bo nawet nie rozpoczyna się (czy mówiąc ściślej nie rozpoczęło się przez 15 min, po czym zrezygnowałem). Co zrobiłem/robię źle? O czym zapomniałem i co powinienem zmienić żeby było dobrze?

Odpowiedzi: 0

Speedy13
Dodano:
13.12.2007 13:23:07
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0