Instalacja Avasta

Moźe ktoś się z tym spotkał podczas instalacji avasta home edytion na wielu komputerach z systemami winXP+SP2.
Na jednym kompie po instalacji avast pokazuje ikonę na pasku przy zegarze i ładnie się ikona obraca kiedy skanuje, a na innym po instalacji nie ma tej ikony i nie ma moźliwości aby się pokazała po mimo tego źe w ustawieniach avasta zaznaczone jest aby taka ikona była wyświetlana nie ma jej. Jeszcze zauwaźyłem to źe jeźeli tej ikony nie ma to po mimo tego źe włączona jest aktualizacja automatyczna to jednak trzeba aktualizować bazę wirusów i program ręcznie.
Jeźeli ktoś spotkał się z takim przypadkiem to proszę o trochę zdań wyjaśnienia co jest grane.

Pozdrawiam :D

Odpowiedzi: 5

Rezydent jest włączony nawet na najwyźszy poziom.
Zastanawia mnie to źe plik "ashDisp.exe" na jednym kompie instaluje się do autuegzeka a na drugim nie. Tak między Bogiem a prawdą właściciel avasta powinien na swojej stronie uprzedzić tych co zainstalowali sobie ten program, a moźe on o tym nie wie. Ale pal go licho, najwazniejsze źe wszystko juź działa tak jak trzeba.

Dzięki Wam za podpowiedzi i pozdrawiam :D
Marek2
Dodano
08.02.2006 21:27:19
QDE:
Tak ten plik powinien być w autostarcie, a przynajmniej u mnie jest :wink:

Tak powiniem być.
A co do tego rezydenta to tak:
Włanczasz awasta i po lewej stronie nad aktualizacjami masz tą opcje, zobacz czy jest włonczona.
Under
Dodano
08.02.2006 21:14:26
Tak ten plik powinien być w autostarcie, a przynajmniej u mnie jest :wink:
QDE
Dodano
08.02.2006 20:43:31
Dzięki Ci Under ale nie bardzo wiem w jaki sposób to zrobić. Wydaje mi się źe w ustawieniach programu wszystko jest OK. Porównywałem ustawienia avasta z programami na innymch komputerach gdzie wszystko działa dobrze i jest toczka w toczkę takie same.
Zauwaźyłem źe za włączanie ikon na pasek zadań przy zegarze odpowiedzialny jest plik z programu avast o nazwie "ashDisp.exe" a więc wpakowałem go do autustartu i przy otwarciu systemu ikony się włączają. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale to działa.
Prosiłbym o twoje zdanie co o tym myślisz a moźe jeszcze ktoś inny wypowiedział się na ten temat.

Dzięki i pozdrawiam :D
Marek2
Dodano
08.02.2006 20:33:00
A włonczyłes rezydenta.??
Under
Dodano
07.02.2006 21:50:58
Marek2
Dodano:
06.02.2006 23:10:07
Komentarzy: