Ile wyciągnę ??

Witam,

Mam pytanie... ile wyciągnę z karty GeForce2 MX/MX 400 32MB 256–Bit, 150MHz/350MHz ??
Chodzi mi o to, na ile mogę podkręcić częstotliwość układu graficznego i GPU, tak, źeby się nie przegrzała.
Niestety... mam tylko malutki radiatorek na karcie (usunąłem wiatrak, bo strasznie hałasował)

Z góry dzięki za odp

Odpowiedzi: 5

Ja właśnie przewaźnie gram w gry z Nowej eXtra Klasyki, które wymagają DirectX 8.1
Narazie wyciągnąłem 200 GPU i 170 pamięci
W 3D Marku 2001 SE wynik podskoczył o ponad 100 (musze formatnąć dysk i nie instalować badziewi)
matek
Dodano
09.04.2006 19:55:45
Z tym to róźnie bywa. To jeszcze wiele zaleźy od producenta katy. U kumpla na Prolinku wyciągał kiedyś 210 GPU i 200 Pamiątki. Ja miałem ASUS'a 7100PRO. On miał taktowanie 200GPU/200RAM na start. Wyciągałem jakieś 250GPU i 245RAM. Dodam przy tym, źe wyaliłem wentylek i kupiłem taki duźy radiator CoolerMaster na chipset.

Tak więc – kombibuj, moźe coś będzie z tego podkręcania. Pozostaje pytanie: PO CO? Bo przyznam się, źe jak wtedy podkręcałem – to grałem namiętnie godzinami w Q3A. I to wtedy miało sens – bo skok wydajności był spory –> więcej detali i większa rozdzielczość.
W gierkach pisanych pod DX8.0 teź była róźnica.. tylko źe juź minimalna. Natomiast w tytułach z DX9.0 wogóle nic to nie daje. Do nawych gierek – nowa karta. Podkręcanie MX'a nic nie da.
evil44
Dodano
09.04.2006 14:32:19
Quban:
(zainstaluj najnowsze sterownki)
Tu bym nie szalał z najnowszymi. Karta jest wiekowa i wcale najnowsze nie muszą być dla niej najlepsze. Trza sprawdzić róźne.
Quban:
proponuje RivaTuner
Ja uźywam Expertool i teź jest całkiem OK, ale RivaTuner jest chyba lepszy. A co do chłodzenia, to uwaźaj, czy nie będziesz musiał na nowo wiatraka montować :lol:
Ucho
Dodano
08.04.2006 23:50:18
Nie moźna jednoznacznie powiedzieć ile się da z niej wycisnąć. Musisz sam znaleźć granicę. Jeźeli będzie sie przegrzewać to podczas grania po jakims czasie pojawią się dziwne naki na monitorze bądź komputer ię zawiesi (albo jedno i drugie ;–). Taktowanie moźna zmieniać w ustawieniech karty (zainstaluj najnowsze sterownki), lub za pomocą specjalnych programów (proponuje RivaTuner). Ustaw na początek ni wiem, powiedzmy 170/400 i zwiększaj co 10 lub co 5, co kąźdą zmianę klikając na "test". Jeźeli podczas testu będą się pojawiać wspomniane wcześniej dziwne znaki to znaczy, źe si.e przegrzewa. Wtedy zmniejszysz taktowanie powiedzmy o 5mhz i powinno być git. Czasami zdarza się, źe podczes testu nic sie nie stanie, ale podczas grania po jakimś czasie cos sie dzieję (kiedy karta sie rozgrzeje czyli przegrzeje :–> Wtedy rebootujesz i zmniejszasz taktowanie. Metodą prób i błędów dojdziesz do graicy moźliwości karty. Powodzenia i... nie ustaw na początku 400/800 mhz heh ;–>
Quban
Dodano
08.04.2006 23:29:47
A po co chcesz to podkręcać? :)
Wszystko zaleźy od karty :p Jak masz sam radiatorek, to ja bym Ci nie radził podkręcać. Daj jakiś nawiew albo coś... 200~240Core, 200~230Pamięci. W porywach. Co złego to nie ja:P
Mglisty
Dodano
08.04.2006 23:24:19
matek
Dodano:
08.04.2006 22:50:28
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1