Ikony+Powaźny problem

Witam!

Szukałem pomocy na wielu forach, lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mam problem z ikonami, zwłaszcza tymi Windosowskimi, dookoła nich powstają poszarpane obwódki, wygląda to koszmarnie, foldery, ikony Mój komputer itp, reszta jest w porządku.
Zauwaźalne w programach: Nero Burning ROM, gdy przenoszę foldery do nagrania w kompilacji ISO. Kolejno w programie do skanowania MiraScan, oraz w aplikacji do TV AVerTV, gdy zaznaczę opcję Video Desktop, wyłącznie ikony: Mój komputer, Internet Explorer, foldery, Otoczenie sieciowe...

Próbowałem wielu ustawień. Kartę graficzna mam GF2Ti,wszelkie sterowniki, takźe te standardowe nic nie zmieniają, directx równieź. Ustawienia efektów wizualnych teź nie zmieniają nic. Kurczę, nie mogę sobie z tym poradzić, a bardzo mnie to draźni. Co ciekawe, gdy przełącze rozdzielczość na tryb 16bitów problem znika, ale ikony wyglądają koszmarnie, takie poszarpane. Kiedyś w PCFormacie była taka ksiąźeczka zielona o XP, tam chyba był sposób na ten "efekt", gdyby ktoś posiadał taką i mógł zaprezentować to będe wdzięczny.

Odpowiedzi: 16

Kurde ja teź cos takiego miałem. Ale za cholere nie moge sobie przypomnieć co mi pomogło :/ Strzelam, źe byly to jednak stery do grafy, ale nie daje sobie głowy uciąc. Jak sobie przypomne to się odezwę.
Anonymous
Dodano
27.01.2004 23:09:28
Moze to jednak wina sprzetu? Jak na zalaczonych obrazkach widac – "cień" ikonek robi sie czarny, a to wina braku jakiegos tam filtrowania kanalow alpha... awarie sie zdarzaja.
Ja nie ma juz GFa tylko ATi, trudno mi powiedziec jakie opcje mozes zmianiac, z pewnoscoia jakies suwaczki sa... :) Mozesz pokombinowac.

Jesli masz mozliwosc – pozycz od kogos karte i jesli to wina programowa na innej karcie tez bedzie czarna obwodka, jesli nie bardzie jej – no to wiadomo – najprawdopodobniej pojechala karta.

To rzeczywiscie X– Files. Pozdrawiam :)
brtx
Dodano
26.01.2004 19:23:13
brtx:
Ech... pedantyzm :) U mnie taki efekt pojawia sie jedynie w kolorze 16–bit.
Bawiles sie moze ustawieniami wydajnosci przez efekty wizualne?? Sproboj powylaczac wszystko (a najpredzej cienie roznego rodzaju).

UPDATE: Moze bawisz sie w overclocking karty graficznej? Kumpel tez mial cos takiego jak za bardzo przekrecil...
Byc moze pomocna bedzie zmiana driverow na jkaies starsze, bo pewnie masz 53.03...
Jeszce jedno – wynikajace z poprzednich – jka masz jakies tweakery do grafiki wywal :)
PS: ok, efekty wizualne juz przerabiales – nie doczytalem sorx.

1. Pedantyzm – TAK.
2. U mnie w 16bitach problem znika, ale ikony są fee.
3. Ustawienia wizualne zmieniane 1000x.
4. NIE robiłem O/C Karty. (to nie miało by wpływu na część ikon).
5. Standardowe drivery, jak i te najnowsze i troche starsze nic nie dają.
6. Nie mam źadnych tweeakerów.
7. WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

Dodam jeszcze, źe na Win2k3 jest to samo. :(
M.a.R.e.K
Dodano
26.01.2004 14:00:22
Ech... pedantyzm :) U mnie taki efekt pojawia sie jedynie w kolorze 16–bit.
Bawiles sie moze ustawieniami wydajnosci przez efekty wizualne?? Sproboj powylaczac wszystko (a najpredzej cienie roznego rodzaju).

UPDATE: Moze bawisz sie w overclocking karty graficznej? Kumpel tez mial cos takiego jak za bardzo przekrecil...
Byc moze pomocna bedzie zmiana driverow na jkaies starsze, bo pewnie masz 53.03...
Jeszce jedno – wynikajace z poprzednich – jka masz jakies tweakery do grafiki wywal :)
PS: ok, efekty wizualne juz przerabiales – nie doczytalem sorx.
brtx
Dodano
26.01.2004 12:54:39
EL NINO:
Sorry, wprowadzilem Cie w blad. Ten plik jest tylko w w98. W XP nazywa sie inaczej – iconcache.db
Znajdz i usun.

Niestety usunięcie tego pliku nic nie zmienia :(
Dosłownie Archiwum X ... Oczywiście restartowałem komputer.
M.a.R.e.K
Dodano
26.01.2004 01:48:36
Sorry, wprowadzilem Cie w blad. Ten plik jest tylko w w98. W XP nazywa sie inaczej – iconcache.db
Znajdz i usun.
EL NINO
Dodano
26.01.2004 00:45:12
EL NINO:
Jest ukryty.

Mam odkryte wszystkie pliki, a w opcjach wyszukiwania zaznaczyłem by szukał teź ukrytych, i nie znajduje...
M.a.R.e.K
Dodano
25.01.2004 00:39:58
Jest ukryty.
EL NINO
Dodano
25.01.2004 00:34:30
EL NINO:
Sprubuj w ten sposob:
– znajdz na C: ukryty plik "ShellIconCache" i wykasuj go. Byc moze to on sprawia problemy.

Windows nie znajduje takiego pliku.
M.a.R.e.K
Dodano
25.01.2004 00:30:58
Sprubuj w ten sposob:
– znajdz na C: ukryty plik "ShellIconCache" i wykasuj go. Byc moze to on sprawia problemy.
EL NINO
Dodano
25.01.2004 00:11:44
1. Tu nie ma nic do sprzątania, nawet gdy postawię na nowo Windowsa, to problem się pojawia, myślę, źe jakiś myk jest w rejestrze, ale nie wiem. próbowałem róźnymi tweakerami odbudowywać ikony, bez rezultatu.

Zastanawiajace to jest, bo jakoś koledzy posiadajacy teź WInXP nie maja tego problemu, równieź na kartach NVIDIA, no ale nie bądźmy śmieszni przecieź tak jak to zauwaźyłeś, to nie wina hardwaru. Tylko dlaczego zaraz po instalce problem jest.

PIWO dla osoby która wpadnie na pomysł co z tym fantem zrobić. To boli bo psuje wygląd róźnych ikon, w róźnych programach.
M.a.R.e.K
Dodano
24.01.2004 16:12:25
:arrow: Posprzątaj w systemie i rejestrze ( wszystkie sprawy związane z optymalizacją pracy i sprawdzaniem błędów, scan Antivirus`owy itp. ).
:arrow: Moźe to wina jakiegoś tweak`era :?: .

Ostateczne rozwiązanie to nakładka systemu, lub niestety format.
Jeśli stwierdzisz źe po czystej instalacji osu jest ok, to wina jest softu a nie hardu.
IMO wygląda to na błędy spowodowane jakimś tweak`erem.
McScr@by
Dodano
24.01.2004 15:49:04
mcscr@by:
M.a.R.e.K :

:arrow: Spróbuj pobrać profile do monitora,
:arrow: Spróbuj zwiększyć odświerzanie ( 85 hz ),
:arrow: Spróbuj z aplikacjami do poprawiania wyświetlania obrazu ( np. E–Color ),
:arrow: Korekcja OSD za pomocą Nokia Monitor Test.

Daj info czy pomogło pomyślimy dalej.

Pobieram profil ale wyskakuje błąd: "Wystąpił błąd podczas rozkojarzania" :shock: Odświeźanie na 800 na 600 mam 100Hz. Co do aplikacji to muszę się pobawić, ale to chyba jednak problem jakby wewnętrzny systemu i jego ikon.
M.a.R.e.K
Dodano
24.01.2004 00:58:13
M.a.R.e.K :

:arrow: Spróbuj pobrać profile do monitora,
:arrow: Spróbuj zwiększyć odświerzanie ( 85 hz ),
:arrow: Spróbuj z aplikacjami do poprawiania wyświetlania obrazu ( np. E–Color ),
:arrow: Korekcja OSD za pomocą Nokia Monitor Test.

Daj info czy pomogło pomyślimy dalej.
McScr@by
Dodano
24.01.2004 00:32:03
look:
Ja nie wiem doprawdy – dlaczego to cię tak draźni bo mnie wcale ale ja bym jedynie zwiekszył rozdzielczość i juź jest lepiej widać.
Moźe nie jestem zorientowany albo ty jesteś bardzo pedantyczny.

Wiesz mi bardzo to przeszkadza, draźni niesamowicie, a myk jest w tym, źe kiedyś tego nie miałem. Rozdzielczości nie zwiększam bo mnie oczy bolą na 1024 na 768, mam monitor Acer 77c, beznadzijnie wyświetla obraz, jest taki rozmyty i niewyraźny. Tak jestem bardzo pedantyczny, niestety niektórzy juź tak mają, róźne schizy:)
M.a.R.e.K
Dodano
23.01.2004 23:55:47
Ja nie wiem doprawdy – dlaczego to cię tak draźni bo mnie wcale ale ja bym jedynie zwiekszył rozdzielczość i juź jest lepiej widać.
Moźe nie jestem zorientowany albo ty jesteś bardzo pedantyczny.
Anonymous
Dodano
23.01.2004 23:11:10
M.a.R.e.K
Dodano:
23.01.2004 18:10:34
Komentarzy:
16
Strona 2 / 2