Ikony+Powaźny problem

Witam!

Szukałem pomocy na wielu forach, lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mam problem z ikonami, zwłaszcza tymi Windosowskimi, dookoła nich powstają poszarpane obwódki, wygląda to koszmarnie, foldery, ikony Mój komputer itp, reszta jest w porządku.
Zauwaźalne w programach: Nero Burning ROM, gdy przenoszę foldery do nagrania w kompilacji ISO. Kolejno w programie do skanowania MiraScan, oraz w aplikacji do TV AVerTV, gdy zaznaczę opcję Video Desktop, wyłącznie ikony: Mój komputer, Internet Explorer, foldery, Otoczenie sieciowe...

Próbowałem wielu ustawień. Kartę graficzna mam GF2Ti,wszelkie sterowniki, takźe te standardowe nic nie zmieniają, directx równieź. Ustawienia efektów wizualnych teź nie zmieniają nic. Kurczę, nie mogę sobie z tym poradzić, a bardzo mnie to draźni. Co ciekawe, gdy przełącze rozdzielczość na tryb 16bitów problem znika, ale ikony wyglądają koszmarnie, takie poszarpane. Kiedyś w PCFormacie była taka ksiąźeczka zielona o XP, tam chyba był sposób na ten "efekt", gdyby ktoś posiadał taką i mógł zaprezentować to będe wdzięczny.

Odpowiedzi: 20

Dobra zainstalowałem czystego WinXP bez SP i jest to samo WRRR!!!
M.a.R.e.K
Dodano
13.02.2004 23:01:28
Wielkie dzięki za pomoc M.a.R.e.K rzeczywiście mój problem wynika z zainstalowania detonatorów 53.03 dla xp odinstalowałem i teraz jest dobrze. Szkoda tylko źe zanim przeczytałem ostatnią twoją radę zdąźyłem odinstalować service packa :? .
Jeszcze raz dzięki za pomoc!
lemar
Dodano
13.02.2004 15:52:44
brtx

Dzięki, fajny link, ale nie pomaga...
Ta kobieta z forum to ładnie obeznana:)
Chciałem się zarejestrować tam ale jakoś się nie udało. Pasuje jej spytać o to...

lemar (pozdrawiam Toruń, ale mam ochote na piernika:)) Twój problem jest jeszcze bardziej zakręcony. proponował bym przeinstalować sterowniki do grafiki, bo kiedys tak miałem, te całkiem czarne ikony u Ciebie, zwłaszcza... Chyba jednak coś SP chrzani, dziś pod wieczór zrobię instalkę samego XP, okaźe się czy to poprawki winne...
M.a.R.e.K
Dodano
13.02.2004 13:42:13
M.a.R.e.K. po zainstalowaniu service packa xp pojawił mi się ten sam problem a mianowicie w programach Nero 6.2.0.2. oraz FlashGecie pojawiły mi się albo czarne cienie przy ikonach albo całkiem ikony się "zmieniły". Przesyłam screeny. Niestety nie wiem jak to usunąć gdyź podane w forum rozwiązania nie skutkują.
lemar
Dodano
13.02.2004 12:44:56
brtx:
Poczytaj – troszke nie na temat, ale haczy http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=8172

A jak instalujesz XP to jest juz zintegrowany SP czy nie?

Właśnie zintegrowany jest SP1a. Spróbuje samego XP walnac zobacze.
M.a.R.e.K
Dodano
12.02.2004 17:05:46
Poczytaj – troszke nie na temat, ale haczy http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=8172

A jak instalujesz XP to jest juz zintegrowany SP czy nie?
brtx
Dodano
12.02.2004 17:00:03
brtx:
Obczaj te WWW:
http://www.digit–life.com/articles/gfbios/

http://www.hothardware.com/hh_files/S&V/LTWF2GTS(4).shtml

Znalazlem je na google :)

[updt]: Masz moze wgranego SP?
I jeszcz moze luknij tu http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;305117&Product=winxp

Dzięki, ale wątpie by wgranie biosu coś dało, zwłaszcza, ze na oficjalnej stronie nie ma.
SP mam i wszystkie łąty, az taki laik nie jestem;)
M.a.R.e.K
Dodano
12.02.2004 16:56:17
Obczaj te WWW:
http://www.digit–life.com/articles/gfbios/

http://www.hothardware.com/hh_files/S&V/LTWF2GTS(4).shtml

Znalazlem je na google :)

[updt]: Masz moze wgranego SP?
I jeszcz moze luknij tu http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;305117&Product=winxp

brtx
Dodano
12.02.2004 16:35:04
brtx:
A ja dalej twierdze ze to wina braku filtrowania kanalow – alpha (blending).
Moze pomoglby upgrade biosu grafiki?
A masz moze w biosie plyty glownej wlaczona opcje cechowania pamieci video?

[updt]: Widzialem ze uzywasz Win. configuratora :) Niezby trafny wybor jak na program pisany pod w9x, ale no dziala :). Sciagnalem go tez i w oknie Ikony mam ten sam efekt czarnego cienia (taki samo jak na screenie dolaczonym przez Ciebie – ale wynika to z tego ze nie wspiera ten program tego filtrowania alpha, jako ze sam w9x go nie wspiera), jednak na pulpicie i wszedzie indzej jest OK.
Upewnij sie ze w tym tweakerze na zakladce System nmasz zaptaszkowana opcje "Pokazuj ikony uzywajac max liczby kolorow"

Wiesz, próbowałem inną kartę grafiki GeForce2 MX i to samo jest więc...
Co do opcji w biosie juź tam właźę:)
Windows Configuratora ot tak se zainstalowałem, źeby było widać te wadliwe ikony. Na Win98SE, WinMe, Win2000 jestw porządku. Tak czy siak uźywam wyglądu standardowego z Win2000 pod XP, więc nie powinno być problemów z nowym stylem xp i jakimiś kolizjami. Wysłałem meila do KŚ ciekawe co powiedzą:)

mały updejt: w biosie przestawianie nic nie daje, co do biosu grafiki to nie wiem gdzie tkaiego szukac, na stronie leadteka nie widze, poza tym moze sie nazwa kryc pod ich oznaczeniami, Mam Leadtek WinFast GeForce2 Ti 64DDR.
M.a.R.e.K
Dodano
12.02.2004 15:10:02
A ja dalej twierdze ze to wina braku filtrowania kanalow – alpha (blending).
Moze pomoglby upgrade biosu grafiki?
A masz moze w biosie plyty glownej wlaczona opcje cechowania pamieci video?

[updt]: Widzialem ze uzywasz Win. configuratora :) Niezby trafny wybor jak na program pisany pod w9x, ale no dziala :). Sciagnalem go tez i w oknie Ikony mam ten sam efekt czarnego cienia (taki samo jak na screenie dolaczonym przez Ciebie – ale wynika to z tego ze nie wspiera ten program tego filtrowania alpha, jako ze sam w9x go nie wspiera), jednak na pulpicie i wszedzie indzej jest OK.
Upewnij sie ze w tym tweakerze na zakladce System nmasz zaptaszkowana opcje "Pokazuj ikony uzywajac max liczby kolorow"
brtx
Dodano
12.02.2004 14:41:46
danielzywczak:
Udawajmy, źe nie widzimy pliku tekstowego o nazwie "Numer Seryjny"...

HEHE, no co przepisałem se z CD oryginalnego do pliku:) Mam archiwizację danych z CD na HDD:)

Się przyczepić musiał;)
M.a.R.e.K
Dodano
12.02.2004 12:43:35
Udawajmy, źe nie widzimy pliku tekstowego o nazwie "Numer Seryjny"...
danielzywczak
Dodano
12.02.2004 12:41:54
Dorzucam coś jeszcze, kurde wymyślcie coś:)
M.a.R.e.K
Dodano
12.02.2004 12:17:22
bajtek:
Ja miałem identyczny problem na LCD :( – wystarczyło włączyć wygładzanie czcionek ekranowych metodą ClearType i problem zniknął :D . Spróbój moźe to Ci pomoźe...

Kaźdą z tych opcji oferowaną przez Windows, wraz z róźnymi kombinacjami wyglądu itp przerabiałem. Po kaźdej takiej czynności restartowałem komputer. Niestety problem nie znika. :( :shock: :(

W przypadku monitorów CRT, a taki teź posiadam CleraType rozmazuje czcionki, są niewyraźne ...
M.a.R.e.K
Dodano
29.01.2004 13:40:37
Ja miałem identyczny problem na LCD :( – wystarczyło włączyć wygładzanie czcionek ekranowych metodą ClearType i problem zniknął :D . Spróbój moźe to Ci pomoźe...
bajtek
Dodano
29.01.2004 11:41:01
brtx:
No OK – ale piszesz ze po zainstaowaniu od nowa systemu od razu (?) sie tak wali z tymi ikonkami...
To z "bledem" rejestru sie windows instaluje? bo ja juz nie wiem :)
pozdr.

Tak odrazu po instalce tak jest. Oczywiscie instaluje jeszcze Nero, MiraScan, AVerTV, no ale to w kaźdym programie tak, w The Bat itp ... Karta jest napewno dobra, to jest pewnie jakiś myk tylko gdzie jak kliknąć to nie wiem...
M.a.R.e.K
Dodano
29.01.2004 11:20:31
No OK – ale piszesz ze po zainstaowaniu od nowa systemu od razu (?) sie tak wali z tymi ikonkami...
To z "bledem" rejestru sie windows instaluje? bo ja juz nie wiem :)
pozdr.
brtx
Dodano
29.01.2004 02:17:49
brtx:
Jesli masz mozliwosc – pozycz od kogos karte i jesli to wina programowa na innej karcie tez bedzie czarna obwodka, jesli nie bardzie jej – no to wiadomo – najprawdopodobniej pojechala karta.

Cze, więc zmieniłem kartę na Inno3D Tornado GeForce2 MX i jest dokładnie to samo! Wrr, myślę, źe jednak regedit ...
M.a.R.e.K
Dodano
28.01.2004 22:11:10
brtx:
Moze to jednak wina sprzetu? Jak na zalaczonych obrazkach widac – "cień" ikonek robi sie czarny, a to wina braku jakiegos tam filtrowania kanalow alpha... awarie sie zdarzaja.
Ja nie ma juz GFa tylko ATi, trudno mi powiedziec jakie opcje mozes zmianiac, z pewnoscoia jakies suwaczki sa... :) Mozesz pokombinowac.

Jesli masz mozliwosc – pozycz od kogos karte i jesli to wina programowa na innej karcie tez bedzie czarna obwodka, jesli nie bardzie jej – no to wiadomo – najprawdopodobniej pojechala karta.

To rzeczywiscie X– Files. Pozdrawiam :)

To raczej nie jest wina sprzętu, bo jakoś w grach itp nie ma problemu, na Win9x, 2k teź wszyskto w porządku, myślę, źe to sprawa systemu XP i tych nowych ikon, pewnie jest gdzieś coś do zmiany w rejestrze, tylko gdzie? Co do suwaków to nie ma nic takiego, źadnej opcji która by miała na to wpływ. Wszelkie moźliwości wizualizacji i wyglądu, "wte i wewte" przerobiłem, kończąc na róźnych wersjach sterowników, lecz to nie są one, bo po czystej instalacji XP juź to jest. Dziś zainstalowałem Win 2003 i znowu to samo, nie mam głowy.

Kurde ja teź cos takiego miałem. Ale za cholere nie moge sobie przypomnieć co mi pomogło :/ Strzelam, źe byly to jednak stery do grafy, ale nie daje sobie głowy uciąc. Jak sobie przypomne to się odezwę.

Jak mi tą zagadkę rozwikłasz to Ci piwo postawie:)
Pamiętam kiedyś taką ksiąźeczkę PCFORMATU zielona o XP, tam było coś takiego jak to usunąć, ale to z rok temu było, sam to usuwałem, a teraz nie wiem:(
Pomóźcie ludzie bo mnie to męczy psychicznie, musi wyglądać normalnie, strasznie szpeci mi programy.

PROBLEM DOTYCZY WYŁĄCZNIE IKON SYSTEMU WINDOWS!
M.a.R.e.K
Dodano
28.01.2004 00:38:53
brtx:
Moze to jednak wina sprzetu? Jak na zalaczonych obrazkach widac – "cień" ikonek robi sie czarny, a to wina braku jakiegos tam filtrowania kanalow alpha... awarie sie zdarzaja.
Ja nie ma juz GFa tylko ATi, trudno mi powiedziec jakie opcje mozes zmianiac, z pewnoscoia jakies suwaczki sa... :) Mozesz pokombinowac.

To rzeczywiscie X– Files. Pozdrawiam :)

To raczej nie jest wina sprzętu, bo jakoś w grach itp nie ma problemu, na Win9x, 2k teź wszyskto w porządku, myślę, źe to sprawa systemu XP i tych nowych ikon, pewnie jest gdzieś coś do zmiany w rejestrze, tylko gdzie? Co do suwaków to nie ma nic takiego, źadnej opcji która by miała na to wpływ. Wszelkie moźliwości wizualizacji i wyglądu, "wte i wewte" przerobiłem, kończąc na róźnych wersjach sterowników, lecz to nie są one, bo po czystej instalacji XP juź to jest. Dziś zainstalowałem Win 2003 i znowu to samo, nie mam głowy.

Kurde ja teź cos takiego miałem. Ale za cholere nie moge sobie przypomnieć co mi pomogło :/ Strzelam, źe byly to jednak stery do grafy, ale nie daje sobie głowy uciąc. Jak sobie przypomne to się odezwę.

Jak mi tą zagadkę rozwikłasz to Ci piwo postawie:)
Pamiętam kiedyś taką ksiąźeczkę PCFORMATU zielona o XP, tam było coś takiego jak to usunąć, ale to z rok temu było, sam to usuwałem, a teraz nie wiem:(
Pomóźcie ludzie bo mnie to męczy psychicznie, musi wyglądać normalnie, strasznie szpeci mi programy.

PROBLEM DOTYCZY WYŁĄCZNIE IKON SYSTEMU WINDOWS!
M.a.R.e.K
Dodano
28.01.2004 00:38:53
M.a.R.e.K
Dodano:
23.01.2004 18:10:34
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2