ikony, ikony, ikony...
Witam:)
Mam problemy ze zmiana standardowych ikon windows xp, moze ktos akurat bedzie wiedzial jak to zrobic...
Chcialem podmienic ikony .exe i .bat i standardowa ikone pliku(taka biala z malym okienkiem windows, dostaja ja pliki na przyklad bez rozszerzenia) Uzywajac Microangelo Librarian nie moge tego zrobic bo shell32.dll jest uzywany/zablokowany. Probowalem wylaczac rozne procesy ale i tak sie nie da zapisac(w trybie awaryjnym tez probowalem zapisac). Stardock IconPackanger tez niestety tego nie moze zrobic, nie moze, bo po prostu nie moze, nic wiecej z komunikatu, ktory pokazuje sie nie da wyczytac. Znalazlem gdzies tez przepis jak zrobic w rejestrze zeby system czytal ikony z innego pliku niz shell32.dll ale jakos nie wypalilo...
Any ideas?
Z gory dzieki za odpowiedzi...
Chcialem podmienic ikony .exe i .bat i standardowa ikone pliku(taka biala z malym okienkiem windows, dostaja ja pliki na przyklad bez rozszerzenia) Uzywajac Microangelo Librarian nie moge tego zrobic bo shell32.dll jest uzywany/zablokowany. Probowalem wylaczac rozne procesy ale i tak sie nie da zapisac(w trybie awaryjnym tez probowalem zapisac). Stardock IconPackanger tez niestety tego nie moze zrobic, nie moze, bo po prostu nie moze, nic wiecej z komunikatu, ktory pokazuje sie nie da wyczytac. Znalazlem gdzies tez przepis jak zrobic w rejestrze zeby system czytal ikony z innego pliku niz shell32.dll ale jakos nie wypalilo...
Any ideas?
Z gory dzieki za odpowiedzi...
Hehe :) wole nie odpowiadać. Ale chyba chyba jest inaczej, niź myślisz :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ciesze sie. Tylko skad ja kurna wiedzialem ze tak bedzie ? :Paha:Dzięki EL NINO, pomogło ;) taka właśnie była przyczyna.
Dzięki EL NINO, pomogło ;) taka właśnie była przyczyna. Miałam plik na innym dysku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dobra, to inaczej – to miejsce zrodlowe nie jest przypadkiem poza Windows ? Oryginalny shell jest w windowssystem32 wiec ten "nowy" wrzuc najpierw spod systemu np. do windows a dopiero pozniej przekopiuj we wlasciwe miejsce.
Sorry, nie napisałam, oczywiście, źe konsola odzyskiwania. Tam po wpisaniu komendy copy miejsce_źródłowe [miejsce_docelowe], wyświetla odmowę dostępu.
Co Ty uwazasz za konsole ? Z paska –> Start i pozniej Uruchom ? Tu chodzi o konsole odzyskiwania, ktora jest dostepna po uruchomieniu komputera z plyty XP.aha:w konsoli? Wpisuję komendę poprawnie [copy], ale pokazuje 'odmowa dostępu'
Dobra, to mam pytanko, co w takim razie zrobić, jak nie mogę podmienić shell32.dll w konsoli? Wpisuję komendę poprawnie [copy], ale pokazuje 'odmowa dostępu'. Sprawdziłam, czy plik jest tylko do odczytu. Nie jest. Co więc moźna w tej sprawie zrobić?
Mam Win XP Pro SP2
Mam Win XP Pro SP2
Spróbuje tym microangelo choć na razie wystaczającym dla mnie jest iconpackager.
styl Layout w Windowblinds
skin do Winampa – Multipass
Zobacz inne pulpity: http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=4024&start=60&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Zobacz inne pulpity: http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=4024&start=60&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Spróbuje tym microangelo choć na razie wystaczającym dla mnie jest iconpackager.
Z nikad nie sciagalem, po prostu podmienilem kilka ikon na wlasne w shell32.dll przy pomocy Microangelo Librarian, mozesz to tez zrobic Resource Hackerem.
Bardzo ladny styl i skorka do winampa, jak sie nazywaja?:)
Bardzo ladny styl i skorka do winampa, jak sie nazywaja?:)
Skąd ściągnąłeś shella z innymi ikonami ja mam tylko shella o nazwie Pastel_Lite_Edition.dll ale skąd go mam nie pamiętam.
Ok, problem juz nieaktualny, podmienilem shell32.dll w konsoli odzyskiwania:)))
Uh, dzieki za odpowiedz ale nadal nie jest tak jak powinno. Kiedy zmienilem w rejestrze ikone dla plikow exe,ikona zmienila sie we wszystkich plikach, nawet tych ktore juz maja jakas swoja ikone i ikony skrotow (opcja zmiany ikony w skrotach jest nieaktywna) Zastanawiam sie czy nie latwiej by bylo popodniemiac ikony w shell32.dll, zainstalowac drugie windowsy na drugim dysku i z nich nadpisac shella....
sapero:nie waź się dodawać typu bat, a tymbardziej exe do typów plików, bo nie będziesz mógł ich uruchamiać!
Wielkie sory moj błąd zagalopowałem sie :oops:
nie waź się dodawać typu bat, a tymbardziej exe do typów plików, bo nie będziesz mógł ich uruchamiać!
otwórz sobie regedit i tam zmień ikonki
przykładowo dla BAT:
HKEY_CLASSES_ROOT/.bat
odczytujesz wartość domyślną (batfile)
szukasz HKEY_CLASSES_ROOT/batfile
otwierasz klucz DefaultIcon i tam zmieniasz ikonkę
u mnie jest %SystemRoot%System32shell32.dll,–153
to oznacza źe ikonka jest w pliku shell32.dll a jej numer to –153 (czemu minus – nie pytaj, ale chodzi o ikonę numer 72)
otwórz sobie regedit i tam zmień ikonki
przykładowo dla BAT:
HKEY_CLASSES_ROOT/.bat
odczytujesz wartość domyślną (batfile)
szukasz HKEY_CLASSES_ROOT/batfile
otwierasz klucz DefaultIcon i tam zmieniasz ikonkę
u mnie jest %SystemRoot%System32shell32.dll,–153
to oznacza źe ikonka jest w pliku shell32.dll a jej numer to –153 (czemu minus – nie pytaj, ale chodzi o ikonę numer 72)
a0x:Witam:)
Mam problemy ze zmiana standardowych ikon windows xp, moze ktos akurat bedzie wiedzial jak to zrobic...
Chcesz aby wszystkie *.exe mialy takie same ikony ??
Aby *.bat miały inne niz standardowe ikonki w Typach Plikow dodajesz nowe rozszerzenie wpisujac "bat" i w Zaawansowane/Zmien ikone wybierasz odpowiadajaca Ci
Co do *exe moze byc podobnie :P
Strona 1 / 1