IE zawsze laczy sie z IP 1.0.0.0
mam nastepujacy problem..
od pewnego czasu Internet Explorer na moim laptopie chcac sie polaczyc np z www.wp.pl (tak wpisuje w pasku adresu) laczy sie z IP 1.0.0.0 jak wpisze IP wirtualnej to wtedy strona laduje sie bez problemu.
sprawdzalem tez ping z cmd i wpiujac polecenie ping www.wp.pl lub np ping rose.man.poznan.pl tez proboje wysylac pakiety na IP 1.0.0.0
wniosek.. polaczenie z internetem jest, tylko nie chce znajdywac adreu IP domeny ktorej adres wpisuje literkami...
ma ktos na to jakas rade/?
pozdrawiam
amadeusz
od pewnego czasu Internet Explorer na moim laptopie chcac sie polaczyc np z www.wp.pl (tak wpisuje w pasku adresu) laczy sie z IP 1.0.0.0 jak wpisze IP wirtualnej to wtedy strona laduje sie bez problemu.
sprawdzalem tez ping z cmd i wpiujac polecenie ping www.wp.pl lub np ping rose.man.poznan.pl tez proboje wysylac pakiety na IP 1.0.0.0
wniosek.. polaczenie z internetem jest, tylko nie chce znajdywac adreu IP domeny ktorej adres wpisuje literkami...
ma ktos na to jakas rade/?
pozdrawiam
amadeusz
Odpowiedzi: 6
siostra wziela tego laptopa do chaty, i jak podlaczyla kablowke to wszystko dziala.. i wchodzi na strony i wszystko wszysciutko... wiec nie mam zielonego pojecia o co chodzi :|
jak wroci sproboje to dopisac, i odpale programik :)
thx za pomoc i cierpliwosc..
pzdr
jak wroci sproboje to dopisac, i odpale programik :)
thx za pomoc i cierpliwosc..
pzdr
W takim razie dodaj, poniewaz powinien sie tam znajdowac.amadelus1:co do local host, to takiego wpisu nie mam...
Sciagnij sobie programik "winsockfix" i uruchom na laptopie. Cos nie tak z DNSami.
co do local host, to takiego wpisu nie mam... wszystko co jest napisane jest poprzedzone # takim oto znaczkiem. a DNS mam wpisany jeden i jest 192.168.1.1 czyli taki jak adres routera...
EDYTA dodaje : chcialem jeszcze zauwazyc ze opcja routing IP jest wylaczona.. moze to cos daje?
ustawienia IP mam dokladnie identyczne z dwoma innymi kompami ktore dzialaja (zmienia sie tylko IP kompa mojego, ale to tak ma byc :P)
EDYTA dodaje : chcialem jeszcze zauwazyc ze opcja routing IP jest wylaczona.. moze to cos daje?
ustawienia IP mam dokladnie identyczne z dwoma innymi kompami ktore dzialaja (zmienia sie tylko IP kompa mojego, ale to tak ma byc :P)
Konczy sie identycznie ? Na "localhost" ?amadelus1:no mam cos takiego tylko ze po polsku..
Jaki/jakie DNSy masz wpisane w konfiguracji TCP/IP ? Sprawdz z Uruchom –> cmd+ENTER i zaraz ipconfig /all
no mam cos takiego tylko ze po polsku.. bo zapomnialem dodac ze mam win xp home edition.
nic nie zmienilem i nadal sie nie laczy...
pozdrawiam
A.S.
nic nie zmienilem i nadal sie nie laczy...
pozdrawiam
A.S.
Odszukaj plik HOSTS (c:\winnt\system32\drivers\etc\) i zerknij jaka ma zawartosc. Domyslnie powinno byc tak:
# Copyright (c) 1998 Microsoft Corp.
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP stack for Windows98
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
# For example:
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host
127.0.0.1 localhost
Strona 1 / 1