Identyfikator sieciowy nie do ustawienia

Mam problemik.
Mam do polaczenia 2 kompy w sieci domowej (spiete poprzez switcha). Oba XP_pro sp2. Jeden ma wszytko ok ale w drugim we Własciwosci Systemu–>Nazwa Komputera–> Przycisk Identyfikator sieciowy jest nieaktywny (szary, wciśniety) i nie mozna ustawic domeny.
Polecialem z tego dobrego kreatorem sieci domowej i przenioslem ustawienia dyskietka na ten drugi i nawet jestesmy w tej samej workgroupie ale ja go nie widze a ten drugi nie widzi nawet siebie ani naszej grupy.
Mialem juz kiedys taki problem ale odwrotnie i nieudalo mi sie tego zrobic, teraz jestem po formacie i mialem nadzieje....
Prosze o pomoc!

Odpowiedzi: 11

Szukalem tez fora na innych stronach (np. na MicroSoftu) tez tam mial kotos podobny problem ale nikt nie umial mu pomoc.
Chyba zadzwonie do Billa Gatesa. :twisted:
Sprobuje jeszcze z intalacja tej karty, ale jakby ktos cos wiedzial to piszcie posty.
Jak mi sie to uda zalatwic to napisze co i jak.
Ten "identyfikator sieciowy" to tylko objaw a nie problem, pamietajcie o tym wszyscy, ktorzy sie glowicie po co mi Identyfikator sieciowy? :roll:
alecrain
Dodano
19.07.2005 00:50:49
Nie mam pojecia co Ci sie stalo w systemie, ale w pierwszej kolejnosci odinstalowalbym sieciowke, ewentualnie przelozylbym do innego gniazda i zainstalowal ponownie.
EL NINO
Dodano
19.07.2005 00:18:47
przycisk zmien dziala ale po otwarciu jego okna nic nie mozna ustawic, wszystko jest tez zacienione.
Zapory powylaczane, F–secure tez i nic.
alecrain
Dodano
18.07.2005 01:09:24
alecrain:
kreatora uzylem gdyz w kompie z wylaczona mozliwoscia ustawienia workgrupy nie mozna jej ustawic (!)
Przeciez nazwe grupy roboczej i nazwe kompa ustawia sie po nacisnieciu przycisku ZMIEŃ a nie Identyfikator sieciowy. Nie rozumiem wiec dalej po co Ci ten kreator, chociaz rzeczywiscie przycisk powinien byc aktywny. Byc moze gdzies cos wczesniej nacisnales, przestawiles.
Zeby moc przegladac siec, udostepnione dane, musialbys te dane udostepnic na drugim kompie, musialbys poustawiac uprawnienia. No a o tym "gada" przyklejony temat.
Zapora wylaczona na obu ?

Peter, o co chodzi z tym udostepnianiem internetu ?
EL NINO
Dodano
18.07.2005 00:52:29
Spróbuj z wyłączonym F–Secure.
Peter_l
Dodano
17.07.2005 22:32:21
Na obu kompach jest F–Secure Internet Security, a systemowy firewall jest wylaczony.
Nie mam pojecia w czym jest problem, mam nadzieje ze znajdzie sie wsrod was ktos kto mi bedzie w stanie pomoc.
alecrain
Dodano
17.07.2005 22:26:39
Aha i jeszcze jedno
Napisz z jakich programow zabezpieczajacych kompa korzystasz
Peter_l
Dodano
17.07.2005 22:15:47
Zastosuj sie do zalecen na temat recznego ustawiania adresu IP w protokole tcp/ip
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Peter_l
Dodano
17.07.2005 22:12:48
Witaj,
kreatora uzylem gdyz w kompie z wylaczona mozliwoscia ustawienia workgrupy nie mozna jej ustawic (!), wiec uzylem kreatora i przenioslem na dyskietce ustawienia. Ale to i tak nic nie dalo, grupa jest ustawiona na wspolna ale i tak nie dziala.
alecrain
Dodano
17.07.2005 22:07:10
Wyjasnij mi po co Ci kreator "ustawiania domeny" skoro pracujesz w Workgroup ?
EL NINO
Dodano
17.07.2005 20:09:02
Zeby nikt nie mowil o instalowaniu tcp/ip i klienta sieci ms.
Dziekuje
alecrain
Dodano
17.07.2005 01:28:17
alecrain
Dodano:
16.07.2005 18:34:38
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1