Identyfikator sieciowy nie do ustawienia
Mam problemik.
Mam do polaczenia 2 kompy w sieci domowej (spiete poprzez switcha). Oba XP_pro sp2. Jeden ma wszytko ok ale w drugim we Własciwosci Systemu–>Nazwa Komputera–> Przycisk Identyfikator sieciowy jest nieaktywny (szary, wciśniety) i nie mozna ustawic domeny.
Polecialem z tego dobrego kreatorem sieci domowej i przenioslem ustawienia dyskietka na ten drugi i nawet jestesmy w tej samej workgroupie ale ja go nie widze a ten drugi nie widzi nawet siebie ani naszej grupy.
Mialem juz kiedys taki problem ale odwrotnie i nieudalo mi sie tego zrobic, teraz jestem po formacie i mialem nadzieje....
Prosze o pomoc!
Mam do polaczenia 2 kompy w sieci domowej (spiete poprzez switcha). Oba XP_pro sp2. Jeden ma wszytko ok ale w drugim we Własciwosci Systemu–>Nazwa Komputera–> Przycisk Identyfikator sieciowy jest nieaktywny (szary, wciśniety) i nie mozna ustawic domeny.
Polecialem z tego dobrego kreatorem sieci domowej i przenioslem ustawienia dyskietka na ten drugi i nawet jestesmy w tej samej workgroupie ale ja go nie widze a ten drugi nie widzi nawet siebie ani naszej grupy.
Mialem juz kiedys taki problem ale odwrotnie i nieudalo mi sie tego zrobic, teraz jestem po formacie i mialem nadzieje....
Prosze o pomoc!
Odpowiedzi: 11
Szukalem tez fora na innych stronach (np. na MicroSoftu) tez tam mial kotos podobny problem ale nikt nie umial mu pomoc.
Chyba zadzwonie do Billa Gatesa. :twisted:
Sprobuje jeszcze z intalacja tej karty, ale jakby ktos cos wiedzial to piszcie posty.
Jak mi sie to uda zalatwic to napisze co i jak.
Ten "identyfikator sieciowy" to tylko objaw a nie problem, pamietajcie o tym wszyscy, ktorzy sie glowicie po co mi Identyfikator sieciowy? :roll:
Chyba zadzwonie do Billa Gatesa. :twisted:
Sprobuje jeszcze z intalacja tej karty, ale jakby ktos cos wiedzial to piszcie posty.
Jak mi sie to uda zalatwic to napisze co i jak.
Ten "identyfikator sieciowy" to tylko objaw a nie problem, pamietajcie o tym wszyscy, ktorzy sie glowicie po co mi Identyfikator sieciowy? :roll:
Nie mam pojecia co Ci sie stalo w systemie, ale w pierwszej kolejnosci odinstalowalbym sieciowke, ewentualnie przelozylbym do innego gniazda i zainstalowal ponownie.
przycisk zmien dziala ale po otwarciu jego okna nic nie mozna ustawic, wszystko jest tez zacienione.
Zapory powylaczane, F–secure tez i nic.
Zapory powylaczane, F–secure tez i nic.
Przeciez nazwe grupy roboczej i nazwe kompa ustawia sie po nacisnieciu przycisku ZMIEŃ a nie Identyfikator sieciowy. Nie rozumiem wiec dalej po co Ci ten kreator, chociaz rzeczywiscie przycisk powinien byc aktywny. Byc moze gdzies cos wczesniej nacisnales, przestawiles.alecrain:kreatora uzylem gdyz w kompie z wylaczona mozliwoscia ustawienia workgrupy nie mozna jej ustawic (!)
Zeby moc przegladac siec, udostepnione dane, musialbys te dane udostepnic na drugim kompie, musialbys poustawiac uprawnienia. No a o tym "gada" przyklejony temat.
Zapora wylaczona na obu ?
Peter, o co chodzi z tym udostepnianiem internetu ?
Spróbuj z wyłączonym F–Secure.
Na obu kompach jest F–Secure Internet Security, a systemowy firewall jest wylaczony.
Nie mam pojecia w czym jest problem, mam nadzieje ze znajdzie sie wsrod was ktos kto mi bedzie w stanie pomoc.
Nie mam pojecia w czym jest problem, mam nadzieje ze znajdzie sie wsrod was ktos kto mi bedzie w stanie pomoc.
Aha i jeszcze jedno
Napisz z jakich programow zabezpieczajacych kompa korzystasz
Napisz z jakich programow zabezpieczajacych kompa korzystasz
Zastosuj sie do zalecen na temat recznego ustawiania adresu IP w protokole tcp/ip
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Witaj,
kreatora uzylem gdyz w kompie z wylaczona mozliwoscia ustawienia workgrupy nie mozna jej ustawic (!), wiec uzylem kreatora i przenioslem na dyskietce ustawienia. Ale to i tak nic nie dalo, grupa jest ustawiona na wspolna ale i tak nie dziala.
kreatora uzylem gdyz w kompie z wylaczona mozliwoscia ustawienia workgrupy nie mozna jej ustawic (!), wiec uzylem kreatora i przenioslem na dyskietce ustawienia. Ale to i tak nic nie dalo, grupa jest ustawiona na wspolna ale i tak nie dziala.
Wyjasnij mi po co Ci kreator "ustawiania domeny" skoro pracujesz w Workgroup ?
Zeby nikt nie mowil o instalowaniu tcp/ip i klienta sieci ms.
Dziekuje
Dziekuje
Strona 1 / 1