ICS z routerem
Mam pewien problem. Otoz mam dwa komutery w domu – peceta i laptopa. Mam je podlaczone do routera bezprzewodowego (D–link DI–524). Niestety, nie ma on wbudowanego modemu ADSL, wiec aby korzystac z neostrady, chcialem uzyc ICS aby polaczyc peceta z modemem z laptopem. Czytalem jak zrobic udostepnienie dla dwoch kompow, jednak w tym przypadku jest router wiec jest pewna roznica. Co robic?
Odpowiedzi: 16
A moze http://forum.centrumxp.pl/search.php –> "nie jest dostępny", zaznaczyc szukanie wszystkich slow i ten dzial do przeszukania ?mjuu:wyskakuje ze "\\LAPTOP nie jest dostepny...skontaktuj sie z administratorem"
Dobra, wszystko juz prawie dziala. Wszystkie komputery pinguja sie nawzajem, widza w otoczeniu sieciowym. Problem taki, ze z jednego komputera nie mam dostepu na drugi komputer – wyskakuje ze "\\LAPTOP nie jest dostepny...skontaktuj sie z administratorem" (w druga strone dziala).
Oto parametry:
Komp 1
IP–192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Komp 2
IP–192.168.0.2
Brama–192.168.0.1
DNS–192.168.0.1
Router: 192.168.0.10
Windowsowy firewall na obu wylaczony, na komputerze ktorym probuje sie laczyc Norton Internet Security tez wylaczony.
PS Sorry, ze pisze juz trzeci post pod rząd, ale wtedy mam wieksze szanse, ze ktos mi odpowie.
Oto parametry:
Komp 1
IP–192.168.0.1
Komp 2
IP–192.168.0.2
Brama–192.168.0.1
DNS–192.168.0.1
Router: 192.168.0.10
Windowsowy firewall na obu wylaczony, na komputerze ktorym probuje sie laczyc Norton Internet Security tez wylaczony.
PS Sorry, ze pisze juz trzeci post pod rząd, ale wtedy mam wieksze szanse, ze ktos mi odpowie.
Z tego co widzę i co jest napisane na stronce D–linka, to nie moge zmienic IP osobno dla LAN a osobno dla wireless. Co zrobic w takim wypadku?
No wlasnie wiem. Ale jak nie tu, to gdzie? Ip od LAN ustawiam pod linkem LAN, wiec, myslac logicznie, IP od bezprzewodowego powinno sie ustawiac pod linkiem wireless. Ale poczytam jeszcze instrukcje.
Akurat w tym okienku nic z IP sie nie ustawia.
interfejs WLANowski mozesz ustawic na 10.0.0.1
Wszystko spoko, tylko z tego co widze, to w ustawieniach Wireless na routerze nie moge zmienic IP – SCREEN
Do tej pory ? Ani kupy ani dupy sie to nie trzymalo.mjuu:Kurna, przeciez wszystko co mowie jest chyba logiczne.
Trzeba bylo od poczatku tak gadac a nie trzymac jakies sekrety wylacznie dla siebie. Teraz to jest logiczne.mjuu:Router trzymam, zeby miec bezprzewodowo internet w domu? Wystarczy?
Wybacz, ale w ten sposob to nawet w bierki nie pograsz na tych kompach :P .mjuu:A oto schemat:
Kto Ci kazal toto tak ustawic ?
Zmien na pierwszym kompie IP na np.: 192.168.0.5, polacz sie z routerem, zmien mu domyslne IP na 192.168.0.10, interfejs WLANowski mozesz ustawic na 10.0.0.1
Nastepnie:
1 komp:
–neo zostawiasz jak jest, zalaczasz na nim ISC
–karta do routera to oczywiscie 192.168.0.1
router juz wiesz:
LAN – 192.168.0.10
WLAN – 10.0.0.1
albo DMZ, albo tryb Bridge
2 komp:
IP – 10.0.0.2
Kurna, przeciez wszystko co mowie jest chyba logiczne. Router trzymam, zeby miec bezprzewodowo internet w domu? Wystarczy?
A oto schemat:
A oto schemat:
mjuu, wyjasnij w koncu na jaki penis ten router trzymasz ? Mozesz jakis obrazek narysowac ? Schemat tej swojej sieci ? Co, gdzie, z czym polaczone ?
2. Tia.
1. Fachowo kurna.mjuu:IP: 111.111.111.1 (nie dalem 192.168.0.1 bo moj router ma takie ip)
– z zadnego kompa nie moge dostac sie do panelu sterowania routerem, ping na ten ip tez nie dziala
2. Tia.
Udalo mi sie nareszcie ustawic ICS i dziala. Nie mam natomiast udostepnienia plikow. Ustawienia mam takie:
Komp 1
IP: 111.111.111.1 (nie dalem 192.168.0.1 bo moj router ma takie ip)
Komp 2
IP: 111.111.111.2
Brama: 111.111.111.1
DNS: 111.111.111.1
A teraz ciekawostki:
– z zadnego kompa nie moge dostac sie do panelu sterowania routerem, ping na ten ip tez nie dziala
– z drugiego komputera ping na pierwszy dziala, w druga strone nie dziala
– na pierwszym kompie widze oba komputery w menu "Pokaz komputery grupy roboczej", na drugim nawet nie moge tam wejsc.
Czy jest jakies rozwiazanie?
Po wylaczeniu firewalla z NIS i wejsciu do komputerow z grupy roboczej na na obu komputerach widze tylko jeden komputer.
Komp 1
IP: 111.111.111.1 (nie dalem 192.168.0.1 bo moj router ma takie ip)
Komp 2
IP: 111.111.111.2
Brama: 111.111.111.1
DNS: 111.111.111.1
A teraz ciekawostki:
– z drugiego komputera ping na pierwszy dziala, w druga strone nie dziala
– na pierwszym kompie widze oba komputery w menu "Pokaz komputery grupy roboczej", na drugim nawet nie moge tam wejsc.
Czy jest jakies rozwiazanie?
Po wylaczeniu firewalla z NIS i wejsciu do komputerow z grupy roboczej na na obu komputerach widze tylko jeden komputer.
Na chłopski rozum: router jest ci nie potrzebny z powodu braku modemu ADSL w nim. Gdyby takowy modem posiadał to net byś podłączył do routera i z niego byłby rozdzielany na dwa komputery.
Tak samo jak w kazdym innym przypadku. Nie ma zadnych innych ukrytych mozliwosci ICS, nie ma jakichs trickow dla superadminow. ICS dziala w kazdym przypadku tak samo.mjuu:... jak skonfigurowac ICS w tym przypadku?
Dokladnie zastosuj fragment mowiacy o udostepnieniu neta –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=19904
Mam na mysli dokladnie to. Az taki glupi nie jestem zeby nie wiedziec, ze trzeba uzyc ICS. Tylko źe nie dziala, albo ja nie umiem skonfigurowac. I wlasnie po to napisalem tego posta – jak skonfigurowac ICS w tym przypadku?
Chlopie, Ty mozesz wszystko. Co zechcesz. Nawet dokupic jeszcze ze trzy inne routery.
Tylko po co, skoro jak piszesz, router nie ma modemu adsl i neo masz podpiete do kompa ? Skoro do kompa, wystarczy zalaczyc ICS.
P.S. No chyba ze masz na mysli zupelnie cos innego niz widac w tekscie.
Tylko po co, skoro jak piszesz, router nie ma modemu adsl i neo masz podpiete do kompa ? Skoro do kompa, wystarczy zalaczyc ICS.
P.S. No chyba ze masz na mysli zupelnie cos innego niz widac w tekscie.
A to dlaczego? Chyba moge zrobic siec uzwyajac tego routera – a jak jest siec to i moze byc udostepnienie polacznia. Wiec o co chodzi?
Schowac router do szafy, bo niepotrzebnie sie po polce plącze.
Strona 1 / 1