ICS w winXP Home

Konfiguracja problemu: Dwa komputery – pierwszy podłączony do neo+(sagem USB) XP Home w załoźeniu mający udostępniać net drugiemu: win2k. Po zastosowaniu większości porad (piszę to źeby nie odsyłać mnie do funkcji "szukaj", bazowałem na przyklejonym poście z infojamy) uzyskałem około 1 godziny udostępniania. Po tym czasie i rzecz jasna restarcie obu maszynek jest tak: z XP home widzę win2k i mam dostęp do plików udostępnionych, z win2k widzę XP home, ale nie mam dostępu do plików udostępnionych no i oczywiście brak ICS. Próba dostępu z win2k do XP Home daje komunikat jak na obrazku "Capture.jpg". Liczę na pomoc i rzeczowe pytania. Ja osobiście uwaźam, źe linux jest jak wigwam: "no gates, no windows, only apache inside", ale kolega, któremu pomagam koniecznie chciał mieć XP (dzieci, gry...)
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

No i dzięki EL NINO poszło OK. Dopiero dzisiaj miałem czas "usiąść" do problemu. Wyłączyłem aktualizację XP i z wgraniem SP2 poczekam czas jakiś. Z ponowną aktywacją zainstalowanego na czysto XP Home nie było źadnego problemu. Sagem chodzi jak burza bez aplikacji tepsy, udostępnianie chodzi jak trzeba, jednym słowem wreszcie jest NORMALNIE.

Tylko ciekawy jestem jak długo będzie trwał ten wspaniały stan :?:. Ale to nieistotne, waźne jest, źe jak znowu się coś zwali w Windzie kolegi to będę wiedział, gdzie szukać odpowiedzi. DZIĘKI :D
cynal
Dodano
09.10.2004 23:49:23
Zadnych.
Zreszta w dziale XP znajdziesz opis mowiacy o pozostawieniu pewnego pliku, aby nie byla konieczna ponowna aktywacja.
EL NINO
Dodano
22.09.2004 02:00:53
Hmmmm, jeśli w zasadach zabezpieczeń lokalnych nie znajdę odmowy to zdecyduję się na przeinstalowanie systemu, zwłaszcza, źe córka kolegi po latach limitowanego dostępu do netu zachłysnęła się neostradą i samych plików tymczasowych miała ponad 2Giga, nie mówiąc o szpiegach, dialerach, trojanach.... :x długo by pisać. Nie wiem tylko jak jest z aktywacją po takim przeinstalowaniu z formatowaniem dysku. Płytkę oryginał OEM kolega ma, fakturę, naklejka na obudowie jak trzeba, to chyba nie będzie problemów :?:
cynal
Dodano
22.09.2004 01:22:19
Jezeli mialbym na cos stawiac, to raczej SP2 jest winowajca.
EL NINO
Dodano
22.09.2004 01:04:36
Dzięki za sugestie, napewno je wypróbuję, nie omieszkam napisać jak poszło. Intryguje mnie tylko fakt, źe udostępnienie pochodziło jakiś czas a potem zrobiło PYF i sobie poszło. Czy mogły się uaktywnić jakieś ślady po odinstalowanej "wspaniałej aplikacji dostępowej Neostrada Plus firmy France Telecom"? Czy teź mogły zadziałać jakieś nowe elementy SP2, które ciągnęły się w tle z WindowsUpdate? Napewno będę walczył dalej, bo namówiłem kolegę na drugi komputer (ma dwie córki), a teraz takie problemy z ich połączeniem; sam mam w domu trzy maszynki + router freesco, win2k(płatnik zus :evil: ) współdziała z mandarynkami,dzieci grają w sieci i jest OK.
Pozdro
cynal
Dodano
22.09.2004 00:46:05
Zastanawiam sie czy czasem nie zaznaczyles na ktorejs maszynie domene zamiast grupy roboczej. Poza tym nie pamietam czy w Home jest mozliwosc dostac sie do Panel Sterowania –>Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –>Odmowa dostepu do tego kompa z sieci, aby sprawdzic kto ma odmowe. Mozna sprobowac w trybie awaryjnym z obsluga sieci.

Zerknij rowniez:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;174073&sd=tech
a w szczegolnosci:
http://www.jsiinc.com/SUBP/tip7500/rh7529.htm
EL NINO
Dodano
21.09.2004 23:55:43
cynal
Dodano:
21.09.2004 22:47:46
Komentarzy:
6