ICS dziwny problem !! a moze cwany admin ?
Witam jestem polaczony z Internetem poprzez siec Lokalna , chcialem udostepnic polaczenie internetowe do drugiego komputera...
1.) SERVER – Komp. udostepniajacy polaczenie internetowe ICS.
IPconfig 1 karty sieciowej do ktorej podlaczony jest NET .
DHCP ENABLED – Yes
AUTOCONFIGURATION – Yes
IP ADRESS – 10.0.1.89
SUBNET MASK – 255.255.0.0
DEFAULT GETEWAY – 10.0.0.254
DHCP SERVER – 10.0.0.254
DNS SERVER – 10.0.0.252
– 10.0.0.253
PRIMARY WINS SERVER – 213.25.37.67
IPconfig 2 karty sieciowej z ktorej kabel leci do HUBA .
DHCP ENABLED – NO
IP ADRESS – 192.168.0.1
SUBNET MASK – 255.255.255.0
2.) KLIJENT – Komp podlaczony do HUBA ktory chce miec net przez SERVER.
Dhcp Enabled – No
IP Address – 192.168.0.2
Subnet Mask – 255.255.255.0
Default Gateway – 192.168.0.1
DNS Servers – 10.0.0.252
– 10.0.0.253
3.) PROBLEM – KLIJENT moze korzystac jedynie z Stron Internetowych ! .. Inne programy takie jak DC++ ,GADUGADU ,FTP a nawet Windows Update !!!!., NIEDZIALAJA !..
Oba komputery posiadaja WIN XP Prof. , Nie ma Firewall'ow !!! ... Bardzo was prosze o pomoc !!
1.) SERVER – Komp. udostepniajacy polaczenie internetowe ICS.
IPconfig 1 karty sieciowej do ktorej podlaczony jest NET .
DHCP ENABLED – Yes
AUTOCONFIGURATION – Yes
IP ADRESS – 10.0.1.89
SUBNET MASK – 255.255.0.0
DEFAULT GETEWAY – 10.0.0.254
DHCP SERVER – 10.0.0.254
DNS SERVER – 10.0.0.252
– 10.0.0.253
PRIMARY WINS SERVER – 213.25.37.67
IPconfig 2 karty sieciowej z ktorej kabel leci do HUBA .
DHCP ENABLED – NO
IP ADRESS – 192.168.0.1
SUBNET MASK – 255.255.255.0
2.) KLIJENT – Komp podlaczony do HUBA ktory chce miec net przez SERVER.
Dhcp Enabled – No
IP Address – 192.168.0.2
Subnet Mask – 255.255.255.0
Default Gateway – 192.168.0.1
DNS Servers – 10.0.0.252
– 10.0.0.253
3.) PROBLEM – KLIJENT moze korzystac jedynie z Stron Internetowych ! .. Inne programy takie jak DC++ ,GADUGADU ,FTP a nawet Windows Update !!!!., NIEDZIALAJA !..
Oba komputery posiadaja WIN XP Prof. , Nie ma Firewall'ow !!! ... Bardzo was prosze o pomoc !!
Odpowiedzi: 11
Szymon – uźywaj opcji zmień, źeby coś dopisać.
Czy na serwerze na pewno nie masz nawet zalaczonego ICF?
Komunikatory tez admin do adresu MAC karty sieciowej przypisal ? ,
Adresy MAC wykorzystuje sie miedzy innymi do zabezpieczen sieci przed nieautoryzowanym dostepem. Oczywiscie i to idzie obejsc. Moja domysly krazyly w okol tego ze komputer klienta nie jest autoryzowany. Fatycznie... gdyby tak bylo nie moglbys nawet ogladac stron.
Dzialanie NAT zas polega na umozliwieniu przedostawania sie pakietow z sieci lokalnej o adresach z zakresu nierutowalnego (lub innych) do Internetu. Kazdy z pakietow z sieci lokalnej ma zamieniany adres źrodłowy na adres rutera wykunujacego funkcje NAT. W ten sposób komputery w sieci lokalnej sa niewidoczne z Internetu.
el nino nie odpowiedziales na moje pytanie. buchaltera z graf–softu to niestety tylko z instrukcji obslugi znasz.
Szymon Grabiński:moze byc tak, ze admin przyznaje dostep do programow typu p2p na podstawie adresu MAC. twoj podstawowy zna, ale juz klienta nie. radzilbym po prostu zadzwonic do administratora sieci i jego zapytac.
Powiedzcie mi panowie, jak to jest z komunikatorami typu GG lub ICQ ,bo one mi tez nie dzialaja na "Klijencie". Komunikatory tez admin do adresu MAC karty sieciowej przypisal ? :? , albo Windows Update lub FTP , to tez da sie przypisac do adresu MAC ? ..
Szymonie, zadna zlosliwosc dla mnie. Buchalter pracuje jak podalem w tamtym poscie.
Natomiast to co napisales o MACu na komputerze kliencie to bzdura. Poczytaj o NAT.
Natomiast to co napisales o MACu na komputerze kliencie to bzdura. Poczytaj o NAT.
zainstalowales juz buchaltera co bys zmapowal sobie dane? ;). oczywiscie uwaga ntg, ale nie moglem sie powstrzymac od zlosliwosci ;).
ok, to w jaki sposob wylaczybys dostep do programow p2p upierdliwemu klientowi w sieci?
ok, to w jaki sposob wylaczybys dostep do programow p2p upierdliwemu klientowi w sieci?
Radzilbym przegladnac troche stron i poczytac o sieciach – co ma MAC klienta do tego ?Szymon Grabiński:... na podstawie adresu MAC. twoj podstawowy zna, ale juz klienta nie.
moze byc tak, ze admin przyznaje dostep do programow typu p2p na podstawie adresu MAC. twoj podstawowy zna, ale juz klienta nie. radzilbym po prostu zadzwonic do administratora sieci i jego zapytac.
Szymon Grabiński:rozumiem, ze na SERVER programy typu p2p dzialaja?
Tak , na kompie (Server) ktory udostepnia polaczenie dziala wszystko , i to mnie wlasnie najbardziej dziwi.
rozumiem, ze na SERVER programy typu p2p dzialaja?