ICS dziwny problem !! a moze cwany admin ?

Witam jestem polaczony z Internetem poprzez siec Lokalna , chcialem udostepnic polaczenie internetowe do drugiego komputera...

1.) SERVER – Komp. udostepniajacy polaczenie internetowe ICS.

IPconfig 1 karty sieciowej do ktorej podlaczony jest NET .

DHCP ENABLED – Yes
AUTOCONFIGURATION – Yes
IP ADRESS – 10.0.1.89
SUBNET MASK – 255.255.0.0
DEFAULT GETEWAY – 10.0.0.254
DHCP SERVER – 10.0.0.254
DNS SERVER – 10.0.0.252
– 10.0.0.253
PRIMARY WINS SERVER – 213.25.37.67

IPconfig 2 karty sieciowej z ktorej kabel leci do HUBA .

DHCP ENABLED – NO
IP ADRESS – 192.168.0.1
SUBNET MASK – 255.255.255.0

2.) KLIJENT – Komp podlaczony do HUBA ktory chce miec net przez SERVER.

Dhcp Enabled – No
IP Address – 192.168.0.2
Subnet Mask – 255.255.255.0
Default Gateway – 192.168.0.1
DNS Servers – 10.0.0.252
– 10.0.0.253

3.) PROBLEM – KLIJENT moze korzystac jedynie z Stron Internetowych ! .. Inne programy takie jak DC++ ,GADUGADU ,FTP a nawet Windows Update !!!!., NIEDZIALAJA !..

Oba komputery posiadaja WIN XP Prof. , Nie ma Firewall'ow !!! ... Bardzo was prosze o pomoc !!

Odpowiedzi: 20

El Nino:
Program po instalacji jest juz gotowy do pracy, wiec za duzo nie trzeba w nim konfigurowac. Czasami wcale.

No tak , tylko po instalacji i uruchomieniu , automatycznie stracilem dostep do netu na drugim kompie (chodzi o te strony WWW bo tylko one dzialaly) :? . Acha , adresy IP wszystkich kart sieciowych same przeszly na Autoconfig, nawet w tym drugim kompie :shock: ...
Anonymous
Dodano
03.06.2004 02:47:40
Anonymous:
Musialem przy instalacji wylaczyc ICS. Nie instalowalem servera poczty , auto update . Zainstalowalem VPN , ENS .
No i dobrze ze musiales, bo nie jest potrzebne. Ten VPN w zasadzie rowniez.
Program po instalacji jest juz gotowy do pracy, wiec za duzo nie trzeba w nim konfigurowac. Czasami wcale.
Ja ustawiam go w ten sposob:
– wylaczam wszystkie Service oprocz WWW Server
– http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=5519
EL NINO
Dodano
03.06.2004 01:04:40
A wiec zainstalowalem WinGate 6.0 jako Server. Musialem przy instalacji wylaczyc ICS. Nie instalowalem servera poczty , auto update . Zainstalowalem VPN , ENS .

Jak go skonfigurowac zeby udostepnial Net dla drugiego komputera ? .
Anonymous
Dodano
02.06.2004 21:56:13
EL NINO:
Anonymous:
... czy tylko na Serverze ?
Tylko na "serwerze" jako WG Server. Ktora wersja ?

Dorwalem jakiegos WinGate 6.0 beta 2 (build 942) , sama nazwa juz nie przeraza :?
Anonymous
Dodano
02.06.2004 02:10:51
na serverze

Echo jakies na forum czy co ?

EL NINO
Szymon Grabiński
Dodano
01.06.2004 09:25:29
Anonymous:
... czy tylko na Serverze ?
Tylko na "serwerze" jako WG Server. Ktora wersja ?
EL NINO
Dodano
01.06.2004 01:38:18
EL NINO:
Anonymous:
Ale znajac zycie ,ja bede musial go konfigurowac 10 dni zeby cokolwiek zaczelo dzialac :?
Nic sie nie martw tylko zainstaluj go jako WinGate Server, czytajac kolejne okna. Nie instaluj serwera poczty i auto update. Zainstaluj ENS.

P.S. WinGate nie da rady zainstalowac przy wlaczonym systemowym firewallu.

Ok powiedz mi jeszcze gdzie go instalowac , na Serverze i na Klijencie , czy tylko na Serverze ?
Anonymous
Dodano
31.05.2004 23:47:55
Anonymous:
Ale znajac zycie ,ja bede musial go konfigurowac 10 dni zeby cokolwiek zaczelo dzialac :?
Nic sie nie martw tylko zainstaluj go jako WinGate Server, czytajac kolejne okna. Nie instaluj serwera poczty i auto update. Zainstaluj ENS.

P.S. WinGate nie da rady zainstalowac przy wlaczonym systemowym firewallu.
EL NINO
Dodano
31.05.2004 19:44:10
El Nino:
Sama konfiguracja WinGate jest prosta. Zwykle polega na zainstalowaniu programu i wszystko dziala.

Ale znajac zycie ,ja bede musial go konfigurowac 10 dni zeby cokolwiek zaczelo dzialac :? .

El Nino:
Natomiast co do tego rezultatu ipconfig, to sprawa rozbija sie tutaj o IPv6 (nie bede teraz tlumaczyl co to takiego). Masz prawdopodobnie zainstalowany SP1 i mozliwosc adresowania IPv6. Zerknij do ustawien tego polaczenia, odznacz to IPv6 i pozniej wylacz i zalacz to polaczenie, albo odnow adres.

Zgadza sie TCP/IPv6.

El Nino:
Zerknij ponadto do Dodaj/Usun programy, czy nie masz zainstalowanego czegos o nazwie Teredo i jesli jest, to po prostu odinstaluj.

Niema.
Anonymous
Dodano
31.05.2004 15:22:52
Sama konfiguracja WinGate jest prosta. Zwykle polega na zainstalowaniu programu i wszystko dziala.
Natomiast co do tego rezultatu ipconfig, to sprawa rozbija sie tutaj o IPv6 (nie bede teraz tlumaczyl co to takiego). Masz prawdopodobnie zainstalowany SP1 i mozliwosc adresowania IPv6. Zerknij do ustawien tego polaczenia, odznacz to IPv6 i pozniej wylacz i zalacz to polaczenie, albo odnow adres. Zerknij ponadto do Dodaj/Usun programy, czy nie masz zainstalowanego czegos o nazwie Teredo i jesli jest, to po prostu odinstaluj.
EL NINO
Dodano
31.05.2004 02:24:50
El Nino:
Skoro poszedles juz tak daleko, mozesz sprobowac jeszcze zainstalowac program w rodzaju WinRoute lub WinGate. Osobiscie uzywam WinGate zainstalowany tylko na "serwerze".

El Nino jesli jestes w stanie wytlumaczyc mi ten program jestem jaknajbardziej ZA !

El Nino:
Jesli przeinstalowywales system na drugim komputerze, powinienes najpierw w ustawieniach sieci LAN zaznaczyc to automatyczne wykrywanie sieci a dopiero pozniej instalowac te wszystkie GG i inne. U Ciebie zamiast 8080 powinien byc 80.

Niestety kiedy chce ustawic Proxy z portem 80 , net calkowicie przestaje dzialac.

Zrobilem sobie na Serverze dzisiaj IPCONFIG /ALLi niewiem dlaczego , nigdy czegos takiego niewidzialem wyskoczylo mi to :

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . :"Nazwa Servera"
Primary Dns Suffix . . . . . . . : Node Type . . . . . . . . . . . . : Mixed
IP Routing Enabled. . . . . . . . : Yes
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Local Area Connection

Connection–specific DNS Suffix . : "nazwadostawcy.com.pl" Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Physical Address. . . . . . . . . : "Adres Mojej Karty"
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.0.1.89
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::230:4fff:fe1f:e1dc%4Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.254
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.0.0.254
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.0.0.252
10.0.0.253
fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1

Primary WINS Server . . . . . . . : 213.25.37.67

Ethernet adapter Local Area Connection 2

Connection–specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Eth
ernet NIC #2
Physical Address. . . . . . . . . : "Adres Mojej Karty"
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::250:22ff:fe89:a8b9%5
Default Gateway . . . . . . . . . :
DNS Servers . . . . . . . . . . . :

Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo–Interface

Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo–Interface
Physical Address. . . . . . . . . : FF–FF–FF–FF–FF–FF–FF–FF
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5445:5245:444f%6
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter Automatic Tunneling Pseudo–Interface

Description . . . . . . . . . . . : Automatic Tunneling Pseudo–Interface
Physical Address. . . . . . . . . : C0–A8–00–01
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5efe:192.168.0.1%2

Tunnel adapter Automatic Tunneling Pseudo–Interface

Connection–specific DNS Suffix . : "Nazwa mojego dostawcy"
Description . . . . . . . . . . . : Automatic Tunneling Pseudo–Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 0A–00–01–59
IP Address. . . . . . . . . . . . : fe80::5efe:10.0.1.89%2

Na czerwono zaznaczylem te dziwne adresy , poniewaz nigdy w zyciu jeszcze czegos podobnego niewidzialem :shock: ..

El Nino . Jezeli jestes w stanie cos poradzic , bardzo bym cie prosil.
Anonymous
Dodano
30.05.2004 21:16:42
Skoro poszedles juz tak daleko, mozesz sprobowac jeszcze zainstalowac program w rodzaju WinRoute lub WinGate. Osobiscie uzywam WinGate zainstalowany tylko na "serwerze".

Jesli przeinstalowywales system na drugim komputerze, powinienes najpierw w ustawieniach sieci LAN zaznaczyc to automatyczne wykrywanie sieci a dopiero pozniej instalowac te wszystkie GG i inne. U Ciebie zamiast 8080 powinien byc 80 a u mnie wyglada to tak:
EL NINO
Dodano
30.05.2004 15:47:05
Jesli nie masz za duzo do stracenia na tym komputerze, zainstaluj system jeszcze raz. Jesli tak, to zamien komputery miejscami.

System przeinstalowany , kompy miejscami zamienione.

Nie dziala ! :evil:
Anonymous
Dodano
29.05.2004 19:53:56
Jesli nie masz za duzo do stracenia na tym komputerze, zainstaluj system jeszcze raz. Jesli tak, to zamien komputery miejscami.

System przeinstalowany , kompy miejscami zamienione.

Nie dziala ! :evil:
Anonymous
Dodano
29.05.2004 19:53:56
Anonymous:
Szymonie , niezabardzo rozumie , mam z klijenta zrobic server , pomimo ze niema w nim Karty sieciowej z przypisanym do netu adresem MAC.
To to akurat nie problem, bo mozesz zamienic karty sieciowe w komputerach, lub zmienic kartom MAC.
Anonymous:
Moze nie mam zainstalowanej jakiejs uslugi
Wszystko jest.
Anonymous:
ICS powinien dzialac odrazu po wlaczeniu. Znajomy ktory zajmuje sie Informatyka za granica po uslyszeniu ze ICS udostepnil mi tylko polaczenia via HTTP powiedzial : "To niemozliwe" :? :shock:
Tak jak mowisz – powinien dzialac, ale czasami robi takie numery.
Kiedys mialem podobna sytuacje u siebie. Zmienilem numer MAC i wszystkie ustawienia w jednym komputerze, poniewaz komputer ktory podpiety byl bezposrednio do sieci osiedlowej a udostepnial neta drugiemu wybyl z domu na pare dni. Po powrocie do normalnej sytuacji, tak jak u Ciebie zniknela mozliwosc pracy w GG i innych programach. Przekopalem w ustawieniach i rejestrze pol dnia bez rezultatu. Rozwiazalem problem przywracajac system z backupu Ghosta. IMO – nastapila gdzies jakas zmiana w rejestrze do ktorej nie dotarlem a nie szperalem za mocno, poniewaz mialem mozliwosc przywrocenia systemu w pare minut.

EL NINO
Dodano
29.05.2004 15:31:38
Mialo byc :

Moze nie mam zainstalowanej jakiejs uslugi.
Anonymous
Dodano
29.05.2004 04:00:35
Szymon Grabiński:
ok, a sprobuj tak. zainstaluj win routera lite (byl dostepny za darmo na jednym z krazkow eksperta) i niech on zajmnie sie dzieleniem netu. w razie problemow z konfiguracja daj cynk, pomoge.

inna metoda, a sprobuj komputer klient skonfigurowac jako server a server jako klient.

jesli to nic nie pomoze to mam przykra wiadomosc dla el nino. wszystko co do tej pory tu pisalismy jest bzdura ;)

Szymonie , niezabardzo rozumie , mam z klijenta zrobic server , pomimo ze niema w nim Karty sieciowej z przypisanym do netu adresem MAC.

Co do programu Win Router Lite , to wszystko powinno chodzic bez specjalnego oprogramowania. ICS powinien dzialac odrazu po wlaczeniu. Znajomy ktory zajmuje sie Informatyka za granica po uslyszeniu ze ICS udostepnil mi tylko polaczenia via HTTP powiedzial : "To niemozliwe" :? :shock:

Moze czegos nie mam zainstalowanej jakiejs uslugi , moze cos nie jest dokonfigurowane , juz sam nie wiem. :cry:
Anonymous
Dodano
29.05.2004 03:59:34
ok, a sprobuj tak. zainstaluj win routera lite (byl dostepny za darmo na jednym z krazkow eksperta) i niech on zajmnie sie dzieleniem netu. w razie problemow z konfiguracja daj cynk, pomoge.

inna metoda, a sprobuj komputer klient skonfigurowac jako server a server jako klient.

jesli to nic nie pomoze to mam przykra wiadomosc dla el nino. wszystko co do tej pory tu pisalismy jest bzdura ;)
Szymon Grabiński
Dodano
28.05.2004 22:04:00
EL NINO:
Sprobuj na tym drugim kompie jako DNS wpisac numer IP pierwszego komputera, czyli 192.168.0.1

Zrobione ! , niestety dalej nic nie dziala , dzialaja tylko strony. :?

EL NINO:
Moglbys sprobowac rowniez jako proxy wpisac w3cache.icm.edu.pl czy teź w3cache.tpnet.pl i porty 8080.
Czy w GG masz zaznaczone zeby laczyl sie z proxy, czy tez bez ?

Po tym jak napisales probowalem i tak ,i tak , – jednak jak i z proxy tak i bez GG nie dziala :( .

Szymon Grabiński:
Czy na serwerze na pewno nie masz nawet zalaczonego ICF?

Nie ma firewall'a.
Anonymous
Dodano
28.05.2004 14:36:49
Anonymous:
Komunikatory tez admin do adresu MAC karty sieciowej przypisal ? :? , albo Windows Update lub FTP , to tez da sie przypisac do adresu MAC ? ..
Nie sluchaj bzdur o MACu, poniewaz nie ma on nic wspolnego z ta sprawa.
Sprobuj na tym drugim kompie jako DNS wpisac numer IP pierwszego komputera, czyli 192.168.0.1 a poza tym, problem rozbija sie o ustawienia sieci i ich wykrywanie.
Podobne problemy:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=79922#79922
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=10914
Moglbys sprobowac rowniez jako proxy wpisac w3cache.icm.edu.pl czy teź w3cache.tpnet.pl i porty 8080.
Czy w GG masz zaznaczone zeby laczyl sie z proxy, czy tez bez ?

Kolejna sprawa:
Szymon Grabiński:
Moja domysly krazyly w okol tego ze komputer klienta nie jest autoryzowany.
Wytlumaczysz mi jak mozna "autoryzowac" komputer (jego MAC) znajdujacy sie za innym komputerem ? :shock:
Szymon Grabiński:
W ten sposób komputery w sieci lokalnej sa niewidoczne z Internetu.
To w koncu ten MAC drugiego kmputera jest widoczny czy tez nie ? :P
Szymon Grabiński:
Czy na serwerze na pewno nie masz nawet zalaczonego ICF?
Firewall na serwerze nie ma tu nic do rzeczy.
EL NINO
Dodano
28.05.2004 13:38:56
Anonymous
Dodano:
26.05.2004 23:08:52
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2