i love bill gates - directx
miałem zainstalowanego Directx 9,0c, kodeki ACEMCP603PRO (ponad 100mb po instalacju, jest tam praktycznie wszystko), wmp11.
Zainstalowałem kodek wmp6cdcs i od tego momentu (tak mi sie wydaje) zaczeły sie problemy...
Gry i Filmy Dvd przestały działać: w grach wychodzi komunikat, że nie mam directx9.0c, a w filmach wypisywało, że nie ma dekodera itp (w zależności od programu)
sprawdziłem w dxdiag`u i wykryło mi, że mam dalej dx9.0c :/
oczywiście ponowne zainstalowanie nie wchodzi w gre (gdyż niby sie instaluje ale trwa to pół sekundy i nic nie zmienia)
Kolejnym moim krokiem była próba usunięcia directa za pomocą następujących programów:
Dx-deinstalator - niby oki ale nic nie zmienił
DirectX happy uninstall - wykrył, że mam dalej directa i nie mogłem nic w nim zrobić
wkońcu użyłem DirectX Eradicator, który usunął directa, zamieniająć go na orginalnego 8.1 (pracuje na systemie Windows Media Center `05), jednakże mimo iż teraz w dxdiagu mam directx 8.1 to i tak nie moge zainstalować nowszej wersji (instalacja -> pare sekund -> zakończono 'sukcesem' i problem pozostaje dalej)
komunikaty w dxdiag:
w dxdiagu znalazłem to:
The file directx.cpl is an old version, which could cause problems.
The file directx.cpl is a debug version, which will run slower than the retail version.
Oczywiście prosze o rady, które nie wiążem sie z tematem: reinstalacja windowsa :/
aha i jeszcze przeinstalowałem wszystkie kodeki (próbowałem różne), wmp11 i stery do grafy = bez efektu
POMOCY !