HTML, IFRAME, TABLE, HEIGHT

Robię stronę dla brata w html i oczywiście skoro tu piszę, mam problem. Problem polega na tym, iź po lewje stronie (kolor źółty patrz, załącznik) mam menu w iframe w pliku menu.html, po kliknięciu na link w menu po prawej stronie (kolor zielony) w iframe pojawia mi się strona np. download.html. Do tej pory wszystko dobrze, ale jeźeli strona (ta, otwierająca się w iframe zielonym) jest za długa, to albo pojawia mi się scrollbar, brzydki i szpecący stronę (nie wiem, czy to się tak nazywa) przy scrollin="yes", albo przy scrollin="no", nikt się nie dowie, co kryje się w dole strony. Czy jest moźliwość źeby table (czarna linia) automatycznie się wydłuźał, w zaleźności od długości iframe'ów w zielonej, jak i źółtej ramce? Proszę o szybką odpowiedź.

Odpowiedzi: 3

Innym ciekawym i przyszłościowym pomysłem jest poznanie nowych komend HTML, nie uźywania przestarzałych metod i komend, oraz poznanie Kaskadowych Arkuszy Stylów – z ang. CSS = Cascading Style Sheets. Polecam kursy:

Kurs języka HTML – Paweł Wimmer
CSS Tutorial – w3schools
Kaskadowe Arkusze Stylów – webhelp
Kurs HTML 4.01, XHTML 1.0 i CSS 2 z przykładami – signs

Nauki trochę jest, ale gwarantuje źe nie stracisz nerwów podczas budowania/przerabiania strony, a dodatkowo twoja strona będzie zgodna z najnowszymi standardami.

Update:
Zobacz na jakiej zasadzie jest zbudowana moja strona (link w podpisie), nie ma tam ramek ale jest wyraźny podział na sekcje: nagłówek, menu, tekst. Przestudiuj źródło strony, napewno zdziwisz się dlaczego tam nie ma źadnych parametrów height, Color, Size. Wszystkie te określenia wyglądu, połoźenia znajdują się w pliku style.css (link) Dzięki temu mogę zmieniać wygląd strony bez wpływu na jej zawartość i vice versa. Sam plik HTML takźe waźy o wiele mniej i szybko się ładuje.
spiderko
Dodano
28.12.2005 02:20:48
To znam, swpją robiłem tym sposobem, ale robię dla brata i potrzebuję właśnie takim sposobem, jaki wcześniej omówiłem. Proszę o radę dotyczącą tego problemu, lub podania innych ciekawych sposóbów sposobów
man2015
Dodano
28.12.2005 01:20:33
hm a po co Ci iframy? skoro stworzyles zarys tabelkami, to na tabelkach bazuj, a nie wstawiasz szpecace iframy. zamiast iframe po lewej wstaw zawartosc menu.html a w zaleznosci co ma sie wyswietlac po prawej bedziesz wstawial odpowiednie rzeczy. dla przykladu masz plik index.html, po lewej masz menu z linkiem np: download.html, w index.html po prawej masz zalozmy:witamy na stronie. Jesli ktos kliknie w link po lewej otwiera sie kopia index.html nazywajaca sie download.html ale z inna zawartoscia prawej tabelki.
Sheriff
Dodano
27.12.2005 23:50:26
man2015
Dodano:
27.12.2005 20:42:08
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1