Hilfe!`

Kto mi da cenną radę dotyczącą uruchamiania systemu, co mam uczynić źeby było wreszcie dobrze. U mnie następuje to tak: Właczając kompa pojawia się czarny ekran i symboliczny jeden krótki dźwięk "pip", później pokazuje się druga (głowna) strona w BIOS–ie na której moźna bezpośrednio do niej wejść za pomocą "DEL", następnie trzecia strona teź ta w BIOSIE. I właśnie z nią mam problem bo jej ładowanie jest dziwne. Kompa mam od 2 lat i juź w tym miesiacu kończy mi się gwarancja. Korzystałem przez ten czas ciągle z Xp–eka i nie zdarzyło mi się to co zaraz opisze. Otóź na tej czarnej stronie proces łądowania jest strasznie długi. Ładuje się to nie jak normalnie (czyli pokazuje od razu całą stronę i kończy np. na odczycie z płyty CD), tylko od góry jakby tak liniami bardzo powoli odczytywało, jakby coś strasznie spowolniło kompa – tylko nie wiem co. To jeszcze nic. Zauwaźając ten problem ładowania tej strony w BIOS–ie którą opisuje wiem juź źe Xp NIE uruchomi się szybko tylko jak jakiś źółw. Kiedy wreszcie zamknie tą długo ładującą się stronę BIOS–a pojawia się taki biały pasek na dole ekranu (to chyba naleźący do Xp). On się kiedyś w ogóle mi nie pokazywał. No więc on się pojawia i równieź bardzo wolno się ładuje. Na początku stanie na jakieś 10 sekund później znowu no ale jakoś dojdzie do końca. Pora teraz na ekran ładowania Xp–eka, ten ekran z tym paskiem z niebieskimi kreseczkami. Równieź długo się łąduje. Zanim system zacznie dobrze działać potrzebuje jakieś... 5 minut albo nieraz więcej.
Jak juź wspomniałem ten problem kiedyś mi nie występywał. Za kaźdym razem kiedy wgram nowego Windowsa po formatowaniu, to po jakimś czasie dłuźszego działąnia problem się powtarza.
W BIOS–ie nic nie było zmieniane od kupna bo w ogóle się na tym nie znam.
Sorry źe tak zapiałem się, ale prognołem wyjaśnić mój problem. I kaźdego zainteresowanego tą sprawą – proszę o pomoc!!!

pzd. :) i czekam na instrukcje...[/b]

Odpowiedzi: 9

hey, juź probowalem zladowac optyalnie i tamte inne ustawienia biosa. Nie ma rady. Gwarancja się konczy a to oznacza źe sprzet sie psuje. Jutro zanosze go na moze ostatnia juz gware. :)

dzia za pomoc wszystkim :)

pzd.
special
Dodano
09.12.2003 01:03:21
A mnie przyszło do głowy jeszcze jedno rozwiązanie,ale nie wiem czy to coś moźe pomóc :?:
Załadować optymalne ustawienia BIOS `u(Load Optimized Defaults) albo bezpieczne ustawienia BIOS`u (Load Fail–Safe Defaults).
Pozatym problem jest tego typu źe są pląby(Patrz ale nie dotykaj).
McScr@by
Dodano
09.12.2003 00:59:42
Ahaaaaaaaaaaaaa
Nie zauwaźyłem.

Zwracam honor :wink:
SLAY3R
Dodano
09.12.2003 00:51:41
Przeca na końcu pisze :

MarcinX:
Tyle źe skubańca trzeba otworzyć.

:?
MarcinX
Dodano
09.12.2003 00:50:27
MarcinX:

Gdyby nie ta gwarancja to proponował bym otwarcie kompa.

A potem.
MarcinX:

Jedyne co mogę wymyślić w tej sytuacji to podociskanie połączeń do hdd,wypięcie cdrom,wyciągniecie niepotrzebnych kart (sieć,muzyka,tv).

Ciekawe jak ma to zrobić nie otwierająć kompa ????
SLAY3R
Dodano
09.12.2003 00:47:03
Hmmmmm :shock: .
Dziwne.
Gdyby nie ta gwarancja to proponował bym otwarcie kompa.
Jedyne co mogę wymyślić w tej sytuacji to podociskanie połączeń do hdd,wypięcie cdrom,wyciągniecie niepotrzebnych kart (sieć,muzyka,tv).
Potem upgrade biosu.
Tyle źe skubańca trzeba otworzyć.
MarcinX
Dodano
09.12.2003 00:37:14
Ano dopiero teraz pod wieczór odpisuje bo udało mi się go odpalić. Mozliwe jest ale nie jestem pewien, ze jak wy sądzicie źe mogą być jakieś kabelki nie dołączone, ale czy to od razu oznacza źe komputer trochę spowalnia. Przecieź jak nie ma styku tzn. dana rzecz się nie uruchomi a nie ona jako nie uruchomiona jeszcze spowalnia kompa na dodtaek rzecz nie podlaczona. Tak mi się wydaje. Akurat teraz kiedy zrestartowałem kompa (nie Zamknałem) to wszystko jest ok. Tak jak bylo kiedys dawniej. Tylko jak go zamkne i zostawie na jakies 2 godz. to on zaczyna wariowac przy nastepnym wlaczeniu. Ostygł i zaczyna wariować. Konfliktów nie mam źadnych. Sprawdzałem nawet w "Podgladzie zdarzeń". Wszystko jest w/g systemu OK. A moze BIOS szlak trafił, no ale jakoś nieraz działa. Pipnie raz przy właczniu kompa i zobaczy źadnych konfliktów sprzetowych i kiedy dochodzi do tej strony wolno się ładującej, nie wiem co robić. Urządzenia takie mam podlaczone do kompa (wszystkie na USB): skaner, drukara, modem kablowy. Wszystko działa napewno dobrze. Moźe dacie mi jeszcze jakąś wskazówkę... czekam na szczere rady
pzd. :)
special
Dodano
09.12.2003 00:22:55
Bardzo ciezka sprawa ;/. Mi sie nigdy cos takiego nie zdazylo ale tak jak mowil Pawek moze to byc spowodowane konfliktem jakichs urzadzen. Masz duzy problem bo nie mozesz otworzyc kompa ;/. Sprawdzales w Menedrzeze Urzadzen w XP czy nie ma jakichs problemow ? (jak jest jakis problem to pojawia sie pytajniczek przy nazwie urzadzenia). Sprobuj wylaczyc w XP urzadzenia typu CD–ROM, nagrywarka, moze stacja dyskietek. Sam sie na tym dobrze nie znam ale mysle ze to jest calkiem realne. Napisz jak bedziesz mial jakies postepy ;P.

Powodzenia
netrox
Dodano
08.12.2003 13:29:02
dzia, sprawa jest następujaca komputer nigdy nie był przeze mnie otwierany bo ma plomby, otwierany był tylko w sklepie w ktorym uwaźam źe gów** się znają. Nawet nie wiem jak wygląda w środku. Powiem jeszcze tyle źe jak komputer się "juź" właczy i ujźe pulpit to jak go zresetuje to juź się dobrze ładuje, a jak go zamkne np. bo chce iśc sprać, to następnego ranka on powtarza swoja sytuacje. Nieraz ładując się szybcie nieraz wolniej... No i ja nie wiem co mam teraz zrobić. Wymienić, nie wymienią mi kompa po 2 latach, a był chyba juź na gwarancji chyba 5 razy z innymi problemami. Nie mogę go oskręcić nawet (pisałem wcześniej). Nie wiem, nie wiem co robić– pomóźcie!!![/b]
special
Dodano
08.12.2003 01:30:42
special
Dodano:
08.12.2003 01:11:17
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1