Hibernacja - dlaczego laptop się hibernuje tuż po starcie
Odpowiedzi: 6
-
[quote] [b] Licencje należy czytać zawsze ze zrozumieniem !![/b] Co nie zawsze wszystkim wychodzi.. A STANOWI ONa ( Wyciąg zl licencji Microsoftu) [i][b] Oprogramowanie OEM Microsoftu jest licencjonowane przez producenta komputera wyłącznie do użytku razem ze sprzętem, z którym zostało kupione[/b][/i] Pytasz Kolego co powiem.. Acer odpowiada za licencję Windosa .. Jeżeli to jest Licencja OEM .. Tak stanowi licencja . A Acer nie odpowiada ale za inne oprogramowanie zainstalowane prze Ciebie.. Dokładnie to to stanowi.. [/quote] Z całym szacunkiem, ale Kolega jest typowym technokratą, który nie potrafi mysleć samodzielnie (chyba). Jeszcze raz powtarzam - to że ktoś sobie coś napisze to nie znaczy, że trzeba to kupować jako dobrą monetę. Mój kumpel powiedział kiedyś takie porzekadło: "Na płocie było napisane DUPA. Podzszedł, dotknął i... weszła mu drzazga!!!" Niesamowite - a przecież pisało DUPA!!! Licencję da się przeczytać dopiero w trakcie instalacji OS-a więc już masz ograniczone polen manewru, bo nie masz do niej dostępu przed instalacją. Po drugie - kto czyta licencje??? Masz możliwość jakiejkowiek negocjacji jeśli Ci się coś nie spodoba? Powiesz - wybierz sobie inny komputer... ale na nim będziesz mieć identyczny problem. Problem jest poważny - trzeba trochę rozchylić klapki na oczach, wtedy można go dostrzec. Lepiej opłaca się ściagnąć pirata i go używać - wtedy przynajmniej nie masz poczucia, że ktoś Cię robi w jajo za Twoje własne pieniądze. Pzdr Mirek
-
[quote=godunowborys][quote] icrosoft nie pomoże dla zasady "NIE BO NIE". Tłumaczenie jest takie, ż[/quote] Panowie warto czytać licencję OEM.. Zanim zaczniecie wypisywać literaturę twórczą.. Kupujecie laptop z przeinstalowanym Vista według licencji za system Vista odpowiada producent ( sprzedawca komputera) . Tak stanowi licencja.. A M$ dobrą wolę w pomocy technicznej.. [/quote] Ha ha ha! Zachowaj te swoje cenne uwagi dla siebie. Gdybyś kupił nowy samochód u dilera za jedyne 100 tyś zł i producent stwierdził by że skoro kupujesz przez dilera to gwarancj jest dilera, to też byś był taki wygadany? System został wyprodukowany przez M$ i on jest jego serwisantem. Przeinstalowałem OS-a na komputerze i znów mam to samo. W dodatku poczytałem warunki licencji i stoi w niej, że Acer nie ma obowiązku brać odpowiedzialności za oprogramowanie. I co teraz powiesz Kolego? M$ robi nas w jajo i w dodatku sprzedał margarynę o kolorze czekolady w złotku od Prady. Szukałem rozwiązania na stronach M$. Okazuje się, że problem istnieje - jest nawet opisany po polsku. Takie problemy pojawiają się też u innych użytkowników tylko, że oni na forach takich jak to się nie udzielają ponieważ w przeciwieństwie do nas używają systemu a nie pierd... się z nim. Wracając do strony www. Gdy chcesz ściągnąć patcha, link odsyła Cię do call center Microsoftu i trafiasz do punktu wyjścia - M$ nie pomoże ponieważ nie poczuwa się do serwisowania OS-a. Z preinstalowanym systemem jest sprzedawanych 90% komputerów w Polsce. Czysty układ - sprzedajesz i masz spokój z serwisem, bo ktoś sobie wpisał takie założenie do warunków licencji. Gdyby tam było napisane, że po 10-m resecie komputera masz wyrzucić do śmietnika wyłącznie firmy MPO i to o kolorze czerwonym to też byś kupił tą licencję? Szkoda słów dla Microsoftu... bo Twoje zdane szanuję pomimo że się z nim nie zgadzam. Pzdr Mirek
-
[quote=Small Mike]Ja też bym przeinstalował system, czy masz partycje recovery? jestem w uk i na dysku jest partycja recovery poprostu daje sobie repair i bez usuwania niczego zreguły jest po problemie. Ponad to mam możliwośc wykonania jednej recovery dvd. Jeśli ms powiedział, że miał podobne problemy to czemu nie pomoże??? W trybie awaryjnym rozumiem że to samo? Czemu włączyłeś opcje hibernacja? W planie opcji zasilania daj zaawansowane i zobacz jak masz ustawiony guzik power działa jako co wyłącz? Jest też możliwość że to jednak coś z tym acerkiem nie tak.[/quote] Microsoft nie pomoże dla zasady "NIE BO NIE". Tłumaczenie jest takie, że oni ten system sprzedają taniej niż na półce w sklepie i za karę nie będą go wspierać. Ustawiłem tryb hibernacji po to aby nie korzystać z domyślnego trybu wstrzymania, który zużywa akumulator. W scenariuszach zasilania poustawiałem opcje aby wszelkie klawisze typu sleep i power wywoływały hibernację. No i ją wywołują. Tylko, że Vista ma jakiś problem ze stabilnością po odhibernowaniu się - zapętla się i sama wpada w tryb hibernacji. Tak się dzieje 4-5 razy pod rząd dopóki coś mu się nie odwidzi i nie uruchomi się bez psikusa. Wiem, że jest dostępny tryb recovery ale nie chce z niego korzystać ponieważ w krzaki poszła by ta część mojego czasu którą poświęciłem na dostrojenie systemu. We worek Acer ma mi coś odpowiedzieć. Jeśli nic nie wskórają pewnie czeka mnie przeinstalowanie systemu :( Pzdr Mirek