HELP PLEASE win xp he i professional NIE DZIALAJA!!!

Ostatnio kupilem sobie winXP he no to pomyslalem ze sobie zainstaluje. Gdy zrobilem kopie wszystkiego co wazne nadszedl czas na format C i D skonczylem format wlozylem plytke z windowsem wlacza mi sie niebieskie okno jakies sterowniki sie kopiuja i pliki no i skonczylo sie tylko zamiast jakiegos reseta pojawilo sie czarne okno i nic po prostu nic. Czekalem z 10 minut pomyslalem ze moze reset no to juz. Juz bym przycisnal a tu wlacza mi sie jakis blad na niebieskim tle nagle wyskakuje blad na niebieskim tle co najdziwniejsze u mojego kolegi co ma prawie identyczny sprzet dzialalo normalnie Czy jest na to jakas rada?

Moj sprzet to:
Duron 1Ghz
Geforce 2 MX 400 64MB
DDR 256 266Mhz
creative sound blaster audigy player
ECS K7VTA3 ktt 266 z karta dz. zintegrowana na plycie (wylaczylem)
Dysk twardy 20GB
karta sieciowa realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet NIC
Myszka i klawiatura logitech

Sprzet mojego kolegi to:
Athlon 1Ghz
Geforce 2 MX 400 64MB
DDR 256 266Mhz
Plyta g. ECS K7VZA
dyskk twardy 40GB

Probowalem i z he i z professional w he pojawil sie nastepujacy komunikat (ten na niebieskim tle)

Pojawil sie problem i system windows zostal zamkniety aby zapobiec uszkodzenia komputera. Watek jadra zostal zatrzymany w czasie gdy posiadl mutex. Jesli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop, ponownie uruchom komputer. Jesli ten ekran pojawil sie ponownie wykonaj nastepujace kroki:
upewnij sie czy wszelki nowy sprzet i oprogramowanie sa poprawnie zainstalowane. Jesli jest to nowa instalacja popros producenta sprzetu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu windows, ktore moga byc potrzebne. Jezeli problemy beda sie powtarzac wylacz lub usun wszelki nowo zainstalowany sprzet i oprogramowanie. Wylacz opcje pamieci systemu bios, takich jak buforowanie i przeslanianie. Jesli do usuniecia lub wylaczenia skladnikow musisz uzyc trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, nacisnij klawisz F8 aby wyswietlic zaawansowane opcje startowe, a nastepnie wybierz tryb awaryjny.

Informacje techniczne:
***STOP :0x4000008A (0x81BF0420, 0x81BA1130, 0x00000000, 0x00000000)

Robilem wszystko co moglem pierw zainstalowalem XP na 98 bylo zle sformatowalem dysk zainstalowalem na czysto bylo jeszcze gorzej bo znowu musialem instalowac win98 zeby cokolwiek zrobic w biosie wylaczylem te opcje nic nie dalo to wylaczylem wszystkie opcje ktore byly dostepne tez nic nie dalo a ram to chyba 5 minut sie wczytywal probowalem i tak i siak i gowno wyszlo a co do sterownikow to jedyne ktore mam na dyskietce to do karty sieciowej sb audigy mam na plycie, detonatory tez, cd–rom nie potrzebuje sterownikow, do drukarki tez sa na plycie no i to tyle.

a na professional bylo caly czas czarne okno aha i numlock mi sie na obu wylaczyl.

Czy ktos wie jak moge sobie poradzic z tymi problemami jezeli ktos wie co mam zrobic to z gory bardzo dziekuje.

Odpowiedzi: 10

a ile kosztuje taka w miare dobra plyta na ktorej xp by mi na 100% lazil?
grendi
Dodano
27.04.2003 17:55:32
ja tam stawiam na tego ecsa–ze to przez niego problem
a co do boarda to shuttle lub abit(zalezy ile masz kaski)
ale ecsa w zyciu juz nie kupie(mialem z nim problemy)
nie oszczedzaj na plycie bo sie przeliczysz!
netkafejas
Dodano
27.04.2003 11:55:29
a jaka jest miedzy nimi roznica co wogole oznaczaja te skroty? no bo nie wiem ktora ewentualnie by wybrac.
grendi
Dodano
21.04.2003 20:48:25
Epox 8rda (lub 8rda+ ma dodatkowo lan i firewire) bardzo dobra płyta na czipsecie nForce 2
Gigabyte Ga7VA – mam taką i jest dobra. (jest wersja z lanem, raidem i serialATA)
SLAY3R
Dodano
21.04.2003 17:09:03
Jaka plyta myslisz ze bylaby dobra?
grendi
Dodano
21.04.2003 15:56:24
Moja propozycja:
W pierwszej kolejności płyta (a to temu źe będziesz miał potem spore pole do manewru jeźeli chodzi o inne podzespoły)
jako drugie myślę źe kartę grafiki,
na koniec procek.
SLAY3R
Dodano
21.04.2003 03:36:25
moze niedlugo bede wymienial sprzet co proponujesz pierw procka karte grafczna czy plyte?
grendi
Dodano
20.04.2003 21:59:56
Tego niestety nie wiem, karta się z czymś gryzie.
U mnie na GF2MX400 32MB sys się zainstalował, a na GF2MX400 64MB juź nie mimo źe u qmpla (bo to jego karta była) system pięknie się zainstalował. Na mojej obecnej karcie GF3Ti200 instalcja teź stanęła w miejscu, ale jak ostatnio wymieniłem procka, płytę, pamięć to na tej samej karcie instalka poszła bez probemu.
SLAY3R
Dodano
20.04.2003 12:05:32
dzieki. chociaz jeszcze jedno. to dlaczego mojemu koledze dzialalo skoro ma ta sama? jest napewno identyczna(chodzi o to ze tej samej firmy w tym samym sklepie taki sam model)bo razem je kupowalismy?
grendi
Dodano
20.04.2003 01:30:24
Uwaźam, źe winę moźe ponosić karta graficzna (teź miałem taki problem, po skopiowaniu plików był czarny ekran i nic więcej się nie dzialo). Na czas instalacji podmieniałem kartę graficzną na inną (w moim przypadku była to riva tnt 2), po zainstalowaniu systemu wstawiałem spowrotem swoją kartę.
Ten problem zuwaźyłem na dwóch kartach:
GeForce 3 ti200
GeForce 2 MX 400 64MB (na wersji 32MB wszystko było dobrze).
Problem występował na Duronie 900, 256MB ram, SB LIVE!, Płyta MSI.
SLAY3R
Dodano
19.04.2003 21:20:21
grendi
Dodano:
19.04.2003 20:01:52
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1