Help! Big problem z dyskiem!

Ratujcie!!! Coś mi się z kompem dzieje!!!!
Objawy sa takie: wczoraj uruchamiam Winde, a tu czarny ekran i informacja: "system windows nie moźe byc uruchomiony, bo plik Windows/system32/config/system jest uszkodzony lub go nie odnaleziono".
Postawiłam system na nowo. Wszystko pięknie się wgrywało aź w pewnym momencie dało się słyszeć dość nietypowy dźwięk z kompa (cos takiego jakby cd rom ruszał) i wszystko stanęło. Nic, null, mysza sie nie rusza.Koniec. To ja restart, a tu podczas uruchamiania zatrzymał się pasek w ekranie Windows XP Professional. I koniec. To ja restart. To on na to: "błąd dysku. nacisnij dowolny klawisz źeby zrestartować".
Dziś mi się zawiesił na nagrywaniu płyty.
Czy to moźliwe źeby się dysk uszkodził???? Zaraz jade zgrywać dane, bo serio mnie wystraszył. teraz sobie jestem w necie, ale przed chwilą znów była smierć kliniczna...
Jest tak niestabilny, źe się boję winampa włączać.
czy ktoś wie co to jest???
I co mozna zrobić?
Teraz aź się dziwię, źe w ogóle chodzi. I korzystając z okazji pisze ten post. Pomóźcie....

P.S. Nie wiem czy to waźne, ale wczoraj chciałam nadpalic płytę i wystąpił błąd. Czy moźliwe jest, źe nagrywarka się zepsuła i tak wszystko zawiesza???

Odpowiedzi: 6

To ze mogł pasc rejestr (przynajmniej komunikat na t wskazuje) moglo byc spowododowane wlasnie problemem z HDD
Czasem zwykle odpiecie i włozenie tasmy IDE (ewentualnie jej wymiana) oraz "poprawienie" kabla zasilania rozwiazuja problem
Podglad zdarzen to w tej chwili podstawowe informacje
Problemem moze byc nie tylko dysk ale np BIOS (Acpi) czy inne problemy hardware'owe
Bobi
Dodano
21.01.2005 20:48:32
SLAY3R:
IMHO to raczej sprzętowa usterka będzie: dysk lub pamięć lub taśma ide lub kontroler pamięci/dysku.
No i jeszcze ta nagrywarka, oczywiście jest moźliwe źe to ona powoduje jakiś konflikt – odłącz ją na jakiś czas.

Mój znajomy informatyk sprawdzał dziś pamięć. Testy wszystkie wyszły pozytywnie, więc pamięć juź nie jest podejrzana....
Lia
Dodano
21.01.2005 20:21:11
Bobi_robert:
Lia sprawdz dziennik podgladu zdarzen
Mogł siasc rejestr wiec w miare mozliwosci trzeba by go przywrocic

Ale wczoraj format robiłam, więc rejestr chyba jest oki...
Lia
Dodano
21.01.2005 20:19:16
IMHO to raczej sprzętowa usterka będzie: dysk lub pamięć lub taśma ide lub kontroler pamięci/dysku.
No i jeszcze ta nagrywarka, oczywiście jest moźliwe źe to ona powoduje jakiś konflikt – odłącz ją na jakiś czas.
SLAY3R
Dodano
21.01.2005 18:32:42
Pierwszy komunikat to to o czym Bobi_robert napisął, ale to tylko skutek, a nie przyczyna.
Sam pad nagrywarki nie powinien skutkowac "awarią ogólną".
Prędzej coś z dyskiem jednak.
Zrzuć te dane. Potem narzedzia producenta hdd, źeby zobaczyć co zagadają. Potem dopiero dalsze "zabawy" – zaleźnie od wyniku testu dysku.
Rebe
Dodano
21.01.2005 18:32:35
Lia sprawdz dziennik podgladu zdarzen
Mogł siasc rejestr wiec w miare mozliwosci trzeba by go przywrocic
Bobi
Dodano
21.01.2005 18:27:38
Lia
Dodano:
21.01.2005 18:20:34
Komentarzy: