HELP*** aktualizacja biosa ****HELP

witam– probuje uaktualnic swoj Bios. Jest on na plycie FIC'a. nie stety nie mam do niej dokumentacji. Sciagnalem z sieci jakis programik do identyfikacji biosu, podaje mi on takie cyferki: Award ID– String 07/03/1998–i440 BX–2A69KF09C–00 chipset: Intel.
Wchodze na strone Fic/a, szukam uaktualnienia biosu i nic– trzeba podac symbol plyty glownej (nie mam pojecia ktory to).
Prosze o sugestie i rady ;o)
qwert@op.pl

Odpowiedzi: 10

stad wniosek ze
1– plyta zle zidentyfikowana
2– bios sciagniety
3– bios wgrany
4– komputer nie wstaje ( patrz punkt 1 )
5– serwis rece ma juz zatarte od tygodnia pewnie ;P
6– Tomkowi braknie kasy

a Teraz powaznie nie w gruche ni w pietruche by producent ukrywal dane plyty glownej gdzies powinny byc byc na widoku , mam nadzieje ze masz Bin'a starego ktorym moglbys zaladowac kosc... Hmm ja niemialem probl;emow z fleszowaniem nigdy swojej kosci trylko raz jak elektrownia mi prad wylaczyla... pewnie cos musiales zle zrobic nio ale doswiadczenie masz nietakie jakie miec powinienes teraz bedziesz sie bal tego robic .. a niepowinienes :)
TzaR
Dodano
09.12.2002 19:28:52
jak to sie mowi... polak madry po szkodzie– wszystkie rady poszly sie %$@%@% ;) nazwe plyty znalazlem, (skubancy niezle ja uryli ;) )
a teraz krotkie podsumowanie:
1. plyta zidentyfikowana
2. bios sciagniety
3. bios wgrany
4. komputer nie "wstaje"
5. serwis zaciera rece
6. tomek szykuje kase (odrazu oddalem monitor wiec portwel zapewne zostanie calkowicie oprozniony)

w kazdym badz razie dziekuje za rady– jestem bogatszy o kolejne doswiadczenie (nie martwcie sie, niedlugo pewnie znow zasypie was pytaniami ;) )
malkontent
Dodano
09.12.2002 12:44:18
nagranie BINa do kosci wcale niejest droga sprawa o ile niepojdzie sie do naciagaczy tylko do prawdziwych profesionalistow :) ktorzy jak sie ladnie zaplacze moga nawet zrobic to za darmo :P
TzaR
Dodano
09.12.2002 01:08:45
Takich ludzi za niską cenę ja lubię :!: :)
Lezio111
Dodano
07.12.2002 15:55:33
hohohoh to ta kuznia to sie ceni!!!!! no nie mogeeee – jak ja utracilem biosa (power off podczas upgrade :( ) to polecialem do firmy we Wroclawiu ktora sie nazywa "EPROM" – wzialem swoja kosteczke biosa do nich i swoj plik BIN , – koles elegancko podlaczyl kosteczke do jakiegos sprytnego programatora pamieci , usunal uszkodzowne dane z niego , poprosil o dyskietke z plikiem , wgral , i..........juz wyciagalem banknot 50–zlotowy (bylem na to przygotowany – wiadomo jak to jest jak komp nie dziala i co by sie nie zrobilo aby znowu zaczal:)) ..........a to ZONK – facet mi policzyl za cala operacje........3,50 bueheheehe – 2 zl za programowanie , 1,50 za skasowanie blednego BIN'a
i tak zadowolony poszedlem do domku z banknocikiem i z biosem odzyskanym .......
B3T0N
Dodano
07.12.2002 15:42:15
W razie jakbys coś spiep.... :) to w Krakowie jest taka firma co sie narywa "Kuźnia komputerowa" (reklamuje się w Krakowskiej Elektrogiełdzie) co zajmuje się takimi "naprawionymi" :) płytami.
W razie więc gdyby operacja się nie udała to nie musisz podcinać sobie źył :):):) tylko wystarczy oddac to tej lub innej tego typu firmy.
Koszt takiej usługi to (przynajmniej w "Kuźni") kwota – 30zł :)
...więc tak wiele znowu nie stracisz nawet w przypadku niepowodzenia...

...a ile radości kiedy się uda :):):) !!!!!!!!!!!

Pamiętam jak dziś mój "pierwszy raz" :):):) z szczęśliwie zaktualizowanym biosem :)
Anonymous
Dodano
07.12.2002 15:21:29
musisz byc 300% pewny ze BIN'a jakiego sobie sciagniesz z netu jest wlasnie do tej Plytki... inaczej bedzie krucho... upgrade najlepiej robic tylko pod DOSem upewnic sie ze elektrowna niebedzie chciala w tym czasie wylaczyc pradu a tatusia ktory grzebie wlasnie przy gniazdku poprosic by zrobil to pozniej.. ale niemartw sie jak ci sie cos zkaszani zawsze (o ile wczesniej zgrales sobie kopie programu z kosci FLASH) mozesz isc pozniej do kogos z koscia kto ma programator i zaprogramowac ja starym programem raz jeszcze :P jesli faktrycznie niejestes w stanie stwierdzic jaka masz plyte To hmm sugeruje to ze Twoje doswiadczenie z komputerami jest skromne wiec niepolecam ci bys robiu to sam ale z drugiej wlansie strony Hmm niema nic bardziej kuszacego nic zdobyc sobie nowe doswiadczenie kazdy kiedys robiu to PIERWSZY RAZ cokolwiek badz to byuo :) praktyka czyni mistrza :P
TzaR
Dodano
07.12.2002 13:50:17
Jeźeli naprawdę prosisz o sugestie i rady to proponuję ci dać sobie spokój z tym biosem bo skoro nie potrafisz stwierdzić nawet jaką masz dokładnie płytę to skończy się najprawdopodobniej tak, źe po tym "uaktualnieniu biosu" płyta po prostu więcej się nie uruchomi :):):)
Anonymous
Dodano
07.12.2002 00:47:19
B3T0N:
musisz popatrzec bezposrednio na plyte , model powinien byc napisany na niej.....

BTW: nie slyszalem jeszcze o tej firmie "FIC" hmmm.....

dzieki za rade– poszukam...
PS– dodatkowe podziekowania za materialy o drukarkach (chyba ty mi je wysylales ;) czesc
malkontent
Dodano
04.12.2002 15:01:15
musisz popatrzec bezposrednio na plyte , model powinien byc napisany na niej.....

BTW: nie slyszalem jeszcze o tej firmie "FIC" hmmm.....
B3T0N
Dodano
03.12.2002 16:04:53
malkontent
Dodano:
02.12.2002 11:57:10
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1